Ο βρώμικος γερμανικός εκβιασμός – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο βρώμικος γερμανικός εκβιασμός

.

Η χθεσινή συμφωνία δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα – ενώ όσον αφορά το δανεισμό μέσω του ESM, ένα γελοίο ποσόν, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να τον απορρίψει η κυβέρνηση, εκτός του ότι αφορά χρήματα που θα δοθούν μόνο για δαπάνες υγείας. Ο βασικότερος λόγος είναι το καταστατικό του ESM που απαγορεύει την παροχή δανείων χωρίς όρους – ενώ κανένας δεν το έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Επομένως, παραμένει να είναι για τα κράτη και για τους Πολίτες τους μία θανατηφόρα γερμανική παγίδα – κάτι που το έχουν καταλάβει τα περισσότερα σε κάποιο βαθμό, οι Πολίτες τους επίσης, όπως τεκμηριώνεται από τις δυσκολίες που έχει ο ESM να επιβληθεί σε κράτη όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Θα ήταν λοιπόν ένα πολύ μεγάλο λάθος να χρησιμοποιηθεί ο ESM – κάτι που όμως θα δυσκολευθούν να αποφύγουν τα κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως η Ιταλία, αφού τότε θα αντιμετωπίσουν το γνωστό εκβιασμό της ΕΚΤ. Δηλαδή η Γερμανία μέσω της ΕΕ θα τους πει ότι, εάν θέλετε να αγοράζει η ΕΚΤ τα ομόλογα σας, για να διατηρούνται χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού σας και βιώσιμες οι τράπεζες σας, τότε θα πρέπει να μας παραδώσετε τα κλειδιά της χώρας σας – την εθνική σας κυριαρχία μέσω του ESM, όπως έκανε με την Ελλάδα μέσω της Τρόικα.

.

Ανάλυση

Ο υπουργός οικονομικών έχει ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης 6,8 δις €. Λίγες ημέρες μετά ο πρωθυπουργός τα τοποθέτησε στα 14 δις €, ενώ αργότερα, κατά τη συζήτηση της οικονομίας, στα 8-10 δις € – χωρίς να απαντήσει ο υπουργός στις συνεχείς ερωτήσεις μας, αναλυτικά για τα μέτρα στήριξης (δημοσιονομικά, ταμειακά, εγχώριες εγγυήσεις, ευρωπαϊκά).

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε άλλα δημοσιονομικά μέτρα για την Ελλάδα, δηλαδή 12,6 δις € για το 2020 και 6 δις € για το 2021 (πηγή) – 6,9% του ΑΕΠ για το 2020 και 2,9% για το 2021 (γράφημα), όσα περίπου οι άλλες χώρες της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες ισχυρότερες ακόμη και από τις γερμανικές!

Η ΕΚΤ εκτίμησε δε την ύφεση από 5% έως 12%, η ΕΕ 9,7% και ο υπουργός από 5% έως 8%, όταν λίγες ημέρες πριν 4,7% και ο πρωθυπουργός 10% – γεγονός που σημαίνει πως επικρατεί ένα χάος με τα νούμερα που ανακοινώνονται, ειδικά εάν συμπεριλάβουμε τις μεγάλες τράπεζες, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τις εταιρείες αξιολόγησης.

Όσον αφορά τώρα τη στήριξη από τον ESM, όπου πρόκειται για εγγυήσεις που θα δοθούν για τη λήψη δανείων (σαν να εγγυάσαι για έναν ζητιάνο στην τράπεζα, έτσι ώστε να τον δανείσει αυτή), ανακοινώθηκαν στο 2% του ΑΕΠ για κάθε χώρα ή στα 3,75 δις € περίπου για την Ελλάδα – με ένα επιτόκιο λίγο μεγαλύτερο από το μηδέν και με διάρκεια τα δέκα χρόνια, χωρίς μνημόνιο.

Εάν βέβαια τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος είναι 12,6 δις €, τα 3,75 δις € είναι σταγόνα στον ωκεανό – ενώ εάν η Ελλάδα βυθιστεί σε ύφεση 10% όπως είπε ο πρωθυπουργός, τότε η απώλεια του ΑΕΠ της θα είναι 18,7 δις € και των εσόδων του δημοσίου άνω των 5 δις € που θα επιβαρύνουν επίσης το χρέος. Μαγική εικόνα δηλαδή και ένα δάνειο από τον ESM που εάν διαθέτουμε έστω μία ελάχιστη αξιοπρέπεια, θα πρέπει να το απορρίψουμε αμέσως – να σταματήσουμε να ζητιανεύουμε τα ψίχουλα της Γερμανίας που δεν είναι καν χρήματα, αλλά εγγυήσεις.

Ο υπουργός οικονομικών βέβαια δήλωσε πως ήταν μία καλή συμφωνία – παραδόξως παρά το ότι είναι αδύνατον να μη γνωρίζει πως δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ εμπεριέχει ξανά τις γερμανικές προσδοκίες να επιβάλουν στις χώρες του νότου μνημόνια μέσω του ESM, όπως έχουν επιβάλει στο παρελθόν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα 200 δις € για τις επιχειρήσεις ολόκληρης της ΕΕ που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι μέρος της συνηθισμένης τακτικής που ακολουθείται. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται για επί πλέον πόρους, εκτός από τα 25 δις € για εγγυήσεις – ενώ από τα 100 δις € για  τη μερική εργασία (KURZARBEIT, πρόγραμμα SURE), μπορούν να εκταμιευθούν ετήσια μόλις 10 δις € για όλα τα κράτη, οπότε ελάχιστα για την Ελλάδα.

Το χειρότερο όλων όμως δεν είναι μόνο το ότι τα ποσά είναι γελοία χαμηλά, σε σχέση με την κρίση, αλλά το ότι πρόκειται για δάνεια – τα οποία θα αυξήσουν τα χρέη και θα πρέπει να επιστραφούν. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρεί θετική μία τέτοια συμφωνία η κυβέρνηση μίας υπερχρεωμένης χώρας όπως η Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν εξοφλούνται τόσο μεγάλα χρέη με νέα χρέη;

Όσον αφορά το δανεισμό μέσω του ESM, ένα επίσης γελοίο ποσόν που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να τον απορρίψει η κυβέρνηση – ενώ αφορά χρήματα που θα δοθούν μόνο για τις δαπάνες υγείας. Ο βασικότερος λόγος είναι το καταστατικό του ESM που απαγορεύει την παροχή δανείων χωρίς όρους – ενώ κανένας δεν το έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Επομένως, παραμένει να είναι για τα κράτη και για τους Πολίτες τους μία θανατηφόρα γερμανική παγίδα – κάτι που το έχουν καταλάβει τα περισσότερα σε κάποιο βαθμό, οι Πολίτες τους επίσης, όπως τεκμηριώνεται από τις δυσκολίες που έχει ο ESM να επιβληθεί (=δανείσει) σε κράτη όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Θα ήταν λοιπόν ένα πολύ μεγάλο λάθος να χρησιμοποιηθεί ο ESM – κάτι που όμως θα δυσκολευθούν να αποφύγουν τα κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως η Ιταλία, αφού τότε θα αντιμετωπίσουν το γνωστό εκβιασμό της ΕΚΤ. Δηλαδή η Γερμανία μέσω της ΕΕ θα τους πει ότι, εάν θέλετε να αγοράζει η ΕΚΤ τα ομόλογα σας, για να διατηρούνται χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού σας και βιώσιμες οι τράπεζες σας, τότε θα πρέπει να μας παραδώσετε τα κλειδιά της χώρας σας – την εθνική σας κυριαρχία μέσω του ESM, όπως έκανε με την Ελλάδα μέσω της Τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή συμφωνία δεν λύνει κανένα πρόβλημα – ενώ το άνοιγμα των οικονομιών θα φέρει στην επιφάνεια την πραγματική κατάσταση πολλών χωρών, η οποία είναι πολύ χειρότερη από όσο φαντάζεται κανείς. Όπως είχαμε άλλωστε προβλέψει δέκα χρόνια πριν, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2010 ήταν η τελευταία που κατάφερε να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη υπό τη σημερινή της μορφή, χωρίς να διαλυθεί – εκτός εάν υποκύψουν στις απαιτήσεις της Γερμανίας οι χώρες του Νότου, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η Γαλλία.

Φυσικά υπάρχει λύση διατήρησης της, η οποία δεν είναι άλλη από την αποχώρηση της Γερμανίας που πρότεινε έμμεσα ο πρόεδρος Macron (πηγή) – θα έπρεπε να συμβεί όμως γρήγορα, προτού υποκύψει η Ιταλία στους γερμανικούς εκβιασμούς. Εάν παρ’ ελπίδα υποκύψει, τότε η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη θα είναι απόλυτη – όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, στην οποία πια δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα, χωρίς να δώσει την άδεια της η καγκελάριος.

Η Γερμανία βέβαια σκέφτεται επίσης πολύ σοβαρά να φύγει, κρίνοντας από την απόφαση του συνταγματικού της δικαστηρίου (πηγή) – αρκεί όμως να βεβαιωθεί πως η Ευρωζώνη θα διαλυθεί μετά την αποχώρηση της, αφού το αντίθετο, η «πρόταση» δηλαδή της Γαλλίας, θα ήταν καταστροφικό για την ίδια. Επομένως το μόνο βέβαια είναι πως θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη – ενώ η Ελλάδα πρέπει να βρει γρήγορα τις δικές της λύσεις, έχοντας όμως δυστυχώς μία ακατάλληλη και γερμανόφιλη κυβέρνηση.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!