Το πρωθυπουργικό διάγγελμα – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το πρωθυπουργικό διάγγελμα

.

Κατ’ αρχήν ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα ταμειακά μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης θα είναι 14 δις €, οπότε περί το 7,5% του ΑΕΠ – όταν ο υπουργός οικονομικών του 3,5% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα πως οι εγγυήσεις θα είναι 10 δις €, όσο ακριβώς είπε ο υπουργός του. Με κριτήριο τώρα το Μεξικό, μόνο μία άχρηστη κυβέρνηση θα βύθιζε τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Από την άλλη πλευρά, σωστά απαιτήσαμε έναν έκτακτο προϋπολογισμό, επειδή όλα τα νούμερα και οι υποθέσεις του προηγούμενου αλλάζουν. Η απαίτηση μας αυτή ήταν προφανώς εύλογη, αφού στηρίχθηκε χθες από το διευθυντή του ΙΟΒΕ, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ. Βέβαια, μη έχοντας σκεφθεί τη σύγκριση με το Μεξικό, τοποθέτησε την ύφεση λίγο κάτω από το 5% – αναφερόμενος επί πλέον στην ανάγκη αλλαγής μοντέλου της Οικονομίας μας, όπως έχουμε επισημάνει πολύ πριν. Τόνισε δε έμμεσα αλλά πολύ σωστά ότι, τα χρήματα που ξοδεύει το κράτος δεν πιάνουν τόπο.

.

Επικαιρότητα

Για να εκτιμήσει κανείς αυτά που λέγονται, χρειάζεται συγκριτικά δεδομένα. Εν προκειμένω ενδείκνυται, όσον αφορά το χειρότερο δυνατό σενάριο, η υγειονομική κρίση του Μεξικού με την επιδημία Η1Ν1 του 2009 (ανάλυση) – επειδή συνέπεσε με το καταστροφικό χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008 στις Η.Π.Α. Εκείνη την εποχή το Μεξικό ήταν η μόνη χώρα που βίωνε μία τέτοια θανατηφόρο επιδημία – με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν όλοι οι τουρίστες, επιλέγοντας άλλες χώρες για να επισκεφθούν. Ως εκ τούτου, τα τουριστικά του έσοδα μειώθηκαν κατά 80% – με το εμπόριο και τις μεταφορές να ακολουθούν.

Ενώ υπολόγιζε τώρα με ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του στο 1%, βυθίστηκε στην ύφεση σε ποσοστό 5,28% του ΑΕΠ του – έχασε επομένως 1% συν 5,28% και άρα 6,28% του ΑΕΠ του. Συγκριτικά τώρα, η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική που βιώνει την πανδημία – ενώ λόγω του πολύ χαμηλότερου αριθμού των κρουσμάτων/θανάτων έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τουρισμό, όσον αφορά την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία. Ακόμη όμως και αν βίωνε τα ίδια με το Μεξικό, με προϋπολογιζόμενο ρυθμό ανάπτυξης στο 4% κατά τις δηλώσεις της κυβέρνησης και με 5,28% ύφεση όσο το Μεξικό, θα έχανε 6,28% μείον 4% και άρα 2,28% του ΑΕΠ της.

Από την άλλη πλευρά, οι ταμειακές δαπάνες του Μεξικού για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν στο 4% περίπου του ΑΕΠ του – ενώ της Ελλάδας στα 14 δις € που δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του, οπότε σε ένα ΑΕΠ 188 δις € του 2019 σχεδόν στο 7,5% του ΑΕΠ της (ο υπουργός οικονομικών την προηγούμενη Πέμπτη είπε 3,5% – οπότε φαίνεται πως είτε υπάρχει μεγάλη διαφορά και διάσταση απόψεων με τον πρωθυπουργό, είτε ο πρωθυπουργός υπολόγισε και τις καθυστερήσεις πληρωμής φόρων).

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα δαπανήσει ενδεχομένως τα διπλάσια από το Μεξικό συν 10 δις € εγγυήσεις κατά τον πρωθυπουργό, ενώ θα έχει επί πλέον τη στήριξη της ΕΚΤ και της ΕΕ – όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών. Επομένως δεν μπορεί να βυθιστεί σε μία ανάλογη ύφεση με το Μεξικό, ύψους -2,28% του ΑΕΠ της κατά τους παραπάνω υπολογισμούς και με πολύ καλύτερες συνθήκες. Λογικά λοιπόν συμπεράναμε (ανάλυση) πως μόνο εάν η κυβέρνηση είναι άχρηστη θα βυθιζόταν η Ελλάδα στην ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, σωστά απαιτήσαμε έναν έκτακτο προϋπολογισμό, αφού όλα τα νούμερα και οι υποθέσεις του προηγούμενου αλλάζουν (ανάλυση). Η απαίτηση μας αυτή ήταν προφανώς εύλογη, αφού στηρίχθηκε χθες από το διευθυντή του ΙΟΒΕ, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ (πηγή).

Βέβαια, μη έχοντας σκεφθεί τη σύγκριση με το Μεξικό, τοποθέτησε την ύφεση λίγο κάτω από το 5% – αναφερόμενος επί πλέον στην ανάγκη αλλαγής μοντέλου της Οικονομίας μας, όπως έχουμε επισημάνει πολύ πριν, αλλά και σε πολλές ομιλίες μας στη Βουλή (βίντεο). Τόνισε δε έμμεσα αλλά πολύ σωστά ότι, τα χρήματα που ξοδεύει το κράτος δεν πιάνουν τόπο.

Εάν μας ρωτούσε τώρα κάποιος αν πιστεύουμε πως θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να αποφύγει την ύφεση όπως θα έπρεπε, με βάση όσα αναφέραμε, θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί – κρίνοντας από τις πολύ πενιχρές μέχρι σήμερα επιδόσεις της. Από την άλλη πλευρά, δεν καταλαβαίνουμε πού θα βρει τα 14 δις € μετρητά χρήματα που δήλωσε ο πρωθυπουργός, ως ταμειακά μέτρα στήριξης, εάν εννοούσε κάτι τέτοιο – αφού δεν πιστεύουμε πως ανακάλυψε κάποιο θησαυρό. Με το ρυθμό δε που εξαγγέλλονται καθημερινά νέα μέτρα τόσο από τους υπουργούς, όσο και από τον πρωθυπουργό, πολύ φοβόμαστε πως θα χαθεί ο λογαριασμός – όπως τον είχε χάσει και ο Κώστας Καραμανλής.

Υποπτευόμαστε λοιπόν, ελπίζοντας πως θα διαψευσθούμε, ότι θα μας οδηγήσει σε ένα τέταρτο επίσημο μνημόνιο – ενώ με βάση τα λεγόμενα στου στο σημερινό διάγγελμα (θα θυσιάσουμε μεγάλο μέρος της ευημερίας μας κλπ.), τα χρήματα που μας δίνει τώρα, όπως τα 800 €, θα ζητήσει να του τα επιστρέψουμε μέσω της υπερβολικής αύξησης των φόρων. Ευχόμαστε πάντως να κάνουμε μεγάλο λάθος – αφού είναι πολύ καλύτερο, από το να υποφέρουν ακόμη περισσότερο οι Έλληνες.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!