Η θυσία της Ιφιγένειας στο βωμό της πανδημίας – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η θυσία της Ιφιγένειας στο βωμό της πανδημίας

.

Θα μπορέσουμε να τιθασεύσουμε τους καταστροφικούς ανέμους που απελευθέρωσε o κορονοιός από τον ασκό του Αιόλου ή θα θυσιάσουμε την Ιφιγένεια –τη νέα γενιά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις– στο βωμό της πανδημίας, της γραφειοκρατίας και των συμφερόντων; Πώς θα είναι η επόμενη μέρα – θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο λιτότητας και ύφεσης ή ένα νέο κόσμο κτισμένο με τα ανθεκτικά υλικά της καινοτομίας;

Άποψη

Μέσα από δεκάδες μελέτες και άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, προειδοποίησα κατ’ επανάληψη ότι τα κράτη και οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους ασύμμετρους κινδύνους της σύγχρονης εποχής με τα στατικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για το γραμμικό περιβάλλον περασμένων δεκαετιών. Είχα επισημάνει την ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής νέων στρατηγικών εργαλείων που μπορεί να βοηθήσουν τους Οργανισμούς να: α) Αξιοποιήσουν τις θετικές ασυμμετρίες (ευκαιρίες) και β) αποφύγουν τις αρνητικές ασυμμετρίες (κινδύνους), να ελαχιστοποιούν το ρίσκο και τη ζημιά.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο The Analyst στις 25 Ιουλίου 2018 με τίτλο «Ανακατεύοντας την Τράπουλα της Καινοτομίας» είχα επισημάνει, μεταξύ άλλων ότι «Παρόλο που βρισκόμαστε στο κατώφλι της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι απόψεις μας για τη δημιουργικότητα παραμένουν κολλημένες στο δέκατο ένατο αιώνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διεθνείς οργανισμοί, οι χώρες που θεωρούνται ηγέτιδες της καινοτομίας, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στον κόσμο οφείλουν να αναπτύξουν σύγχρονα εργαλεία για αντιμετώπιση των δύσκολων και πολλαπλών προκλήσεων».

Σε ένα ακόμη άρθρο μου με τίτλο «Ελληνική Λύση στο αίνιγμα της Καινοτομίας» που επίσης δημοσιεύτηκε στο The Analyst στις 18 Δεκεμβρίου 2018 προειδοποιούσα ότι «Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα, οι αλληλεξαρτήσεις, η αβεβαιότητα, το άγνωστο και οι αρνητικές ασυμμετρίες οδηγούν σε εκρηκτικά ρίσκα και καταστροφικές συνέπειες. Απουσιάζουν τα σύγχρονα στρατηγικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να καινοτομούν πιο αποτελεσματικά  ώστε να αντιμετωπίσουν τις καλπάζουσες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις δύσκολες και πολλαπλές προκλήσεις […] Χρειάζεται ένα νέο Παράδειγμα Καινοτομίας που θα καταστήσει τους πολίτες, τους οικισμούς, τις επιχειρήσεις και τα κράτη πιο ανθεκτικά».

Χρειάζονται νέα δυναμικά, διεπιστημονικά εργαλεία για την ανάπτυξη μετασχηματιστικών, ανατρεπτικών καινοτομιών που θα αποφέρουν εκθετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη. Καινοτομίες που έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν την έκθεση τους ανάλογα (modify their exposure accordingly): απ΄ τη μια να μεγιστοποιούν την έκθεσή τους σε θετικές ασυμμετρίες και απ’ την άλλη να ελαχιστοποιούν την έκθεση τους σε αρνητικές ασυμμετρίες.

Μόνο η Πυθία θα μπορούσε να προβλέψει τον τρόπο πρόκλησης και το συγκεκριμένο μέρος και χρονικό σημείο που ξέσπασε η πανδημία της νόσου του κορονοιού Covid-19. Αυτό όμως που εγώ έβλεπα και προειδοποιούσα είναι ότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί μια ασύμμετρη απειλή από οπουδήποτε και εάν προεχόταν. Μπορεί να μην ήταν μια πανδημία αλλά μια περιβαλλοντική καταστροφή, μια οικονομική κρίση, μια σοβαρή γεωπολιτική αναταραχή ή ένας πόλεμος.

Ζούμε στην εποχή των Μαύρων Κύκνων, των ασυμμετριών, της πολυπλοκότητας, της ρευστότητας, της μεταβλητότητας, των αλληλεξαρτήσεων, της εξαιρετικής αβεβαιότητας, του χάους, των εκρηκτικών ρίσκων και των καταστροφικών κινδύνων. Η βελτιστοποίηση οδηγεί σε μη γραμμική αύξηση των κρυμμένων ρίσκων που κατά κανόνα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες. Η αποδοτικότητα βασιλεύει σε ένα σταθερό κόσμο χωρίς εκπλήξεις, όμως ο βασικός στόχος στη διαχείριση δυναμικών και μη προβλέψιμων προκλήσεων είναι η ανθεκτικότητα – η ικανότητα να επιβιώνεις και να ευδοκιμείς μέσα στην αβεβαιότητα και σε ενδεχόμενες δυσμενείς συνθήκες που αλλάζουν.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δείκτη Ανθεκτικότητας 2019, ανάμεσα στις πλέον ανθεκτικές χώρες παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – χώρες οι οποίες αποδείχτηκαν εξαιρετικά εύθραυστες απέναντι στην κρίση που προκάλεσε ο νέος κορονοιός Covid-19. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε σχέση με τους Παγκόσμιους  Δείκτες για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία.

Ο «Μαύρος Κύκνος των Μαύρων Κύκνων» έχει ανατρέψει (disrupted) ακόμη και το ίδιο το οικοσύστημα της καινοτομίας. Οι κανόνες της καινοτομίας όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεν ισχύουν στην «Εξτρεμοχώρα» του κορονοιού – ενός αόρατου εχθρού από τα βάθη των αιώνων και των ωκεανών με κύρια χαρακτηριστικά την εξαιρετική κλιμάκωση των φαινομένων και την υψηλή τυχαιότητα. O κορονοιός έχει ανακατέψει την τράπουλα και έχει σκορπίσει τις τέσσερεις φυλές τις καινοτομίας στις πέντε ηπείρους.

Στο άγνωστο αυτό περιβάλλον, τα νέα υλικά της καινοτομίας είναι η αβεβαιότητα, η ρευστότητα, η μεταβλητότητα (volatility), η ανωμαλία (disorder), το χάος, οι θετικές και οι αρνητικές ασυμμετρίες, το ρίσκο και ο χρόνος (time). Οι νέες διαστάσεις της καινοτομίας η κβαντική Σταθερά Πλανκ, η Υπερσυμμετρική Θεωρία Χορδών, οι «νανομηχανές» (οι μικροοργανισμοί που έκαναν τη γη κατοικήσιμη) και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα clusters της καινοτομίας η σπηλιά της Κίρκης, το νησί της Καλυψώς, το Λιμάνι των Λαιστρυγόνων, το άντρο του Πολύφημου και το Αρχιπέλαγος των Σειρήνων. Στα αλαργινά μονοπάτια της ανθρώπινης δημιουργικότητας σμίγει ο θρύλος με την πραγματικότητα, η διαίσθηση με τη λογική.                

Ο κορονοιός προκάλεσε κρίση καινοτομίας ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Πριν λίγες μέρες υπέβαλε την παραίτηση του ο πρόεδρος του ERC, Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19. Ο κ.Φεράρι, ανέφερε ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής Φεράρι είχε εισηγηθεί τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του Covid-19 το οποίο προέβλεπε την παροχή πόρων και ευκαιριών στους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία, νέες δυναμικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις που βασίζονται στην επιστήμη προς αντικατάσταση των συχνά αυτοσχέδιων εμπνεύσεων των πολιτικών αρχηγών. Όμως το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC απέρριψε την πρόταση του κ.Φεράρι με τη δικαιολογία ότι το ERC δημιουργήθηκε για να στηρίζει προσεγγίσεις ‘από κάτω προς τα πάνω’ (bottom-up).

Εδώ καράβια χάνονται (δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν ενώ προκαλείται ζημιά εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων ευρώ στην παγκόσμια οικονομία) αλλά για τις γραφειοκρατικές δομές το πιο σημαντικό είναι εάν τα προγράμματα είναι ‘bottom-up’ ή ‘top-down’! Καινοτομία σημαίνει απτά αποτελέσματα εδώ και τώρα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να μπορούν να διαγιγνώσκουν τον κορονοϊό γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού. Εάν αυτό επιτευχθεί με ‘bottom-up’ ή ‘top-down’ καινοτομίες και προγράμματα είναι δευτερευούσης σημασίας.    

Πώς όμως η ανθρωπότητα προετοιμάζεται να διαχειριστεί την επόμενη μέρα της πανδημίας; Με τα ίδια εργαλεία και τις στρατηγικές που αντιμετώπισε την παγκόσμια οικονομική κρίση τη δεκαετία 2007–2017; Η οικονομική ανάκαμψη θα στηριχθεί ξανά στα μνημόνια και στις πολιτικές λιτότητας ή στις καινοτόμες λύσεις, τα δημιουργικά προγράμματα και τις αναπτυξιακές πολιτικές; Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική και πλάνο μετάβασης από το εύθραυστο στο ανθεκτικό ώστε να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμες τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις;

Υπάρχει ο σωστός σχεδιασμός και οι δράσεις για μείωση των ανισοτήτων και την αφαίρεση των «ευθραυστοτήτων» που μαστίζουν την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον ή θα έχουμε ακόμη ένα «Δόγμα του Σοκ»; Σύμφωνα με την πασίγνωστη συγγραφέα Ναόμι Κλάιν το “Δόγμα του Σοκ” είναι η πολιτική στρατηγική που χρησιμοποιεί κρίσεις μεγάλης εμβέλειας ώστε να προωθήσει πολιτικές που συστηματικά διευρύνουν την ανισότητα, πλουτίζουν τις ελίτ  και υπονομεύουν οποιονδήποτε άλλον.

Θα μπορέσουμε αυτή τη φορά να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη σε μετασχηματιστικές, ανατρεπτικές καινοτομίες οι οποίες τις τελευταίες 2–3 δεκαετίες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση; Το ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας και όχι να μπούμε σε ένα νέο κύκλο Μνημονίων. Η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να στηριχθεί στην καινοτομία (innovation-led growth) και όχι σε νέο δανεισμό και σε νέα προγράμματα στήριξης.

Θα χρησιμοποιήσουμε ξανά ως άλλοθι το ‘απρόβλεπτο / πρωτόγνωρο’ ή θα λάβουμε τα μέτρα μας έγκαιρα; Η κοινωνία θα εξακολουθήσει να αγνοεί την επικινδυνότητα και επιπολαιότητα των προβλέψεων του τύπου: «Τίποτε τόσο εξαιρετικά αρνητικό δεν πρόκειται να συμβεί», και θα εθελοτυφλεί παντελώς απροετοίμαστη για το επόμενο χτύπημα του Μαύρου Κύκνου; Έχουμε τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να κτίσουμε πιο ανθεκτικές καινοτομίες και Οργανισμούς που μπορούν να αξιοποιούν τους θετικούς Μαύρους Κύκνους και να αποφεύγουν τους αρνητικούς Μαύρους Κύκνους; Μπορούμε να μετατρέψουμε τον Μαύρο Κύκνο σε Γκρίζο Κύκνο ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι;

Λόγω της πανδημίας η παγκόσμια αβεβαιότητα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η καινοτομία αγαπά την περιπέτεια, την αβεβαιότητα και το ρίσκο. Όμως για να μπορέσουμε να καινοτομήσουμε αποτελεσματικά κάτω από συνθήκες εξαιρετικής αβεβαιότητας χρειάζεται να:

  1. Διευρύνουμε τη δημιουργικότητα μεγιστοποιώντας τη συνδυαστική δύναμη των τεσσάρων φυλών της καινοτομίας –καινοτομία προϊόντος, καινοτομία διαδικασιών, οργανωσιακή καινοτομία και επικοινωνιακή καινοτομία– για να ανακαλύψουμε περισσότερες κρυμμένες ευκαιρίες.
  2. Αξιοποιήσουμε την Εννοιολογική Μεταφορά για να επεκτείνουμε το νόημα, τη σημασία και την αναπαραγωγή της γνώσης και της καινοτομίας σε νέες καταστάσεις και σε διαφορετικούς τομείς (increase transferability). Η Μεταφορά ξεπερνά τα όρια, τις κατηγορίες και τα είδη μέσα από την απρόσμενη ανακάλυψη κρυμμένων ομοιοτήτων. Η Μεταφορά είναι ένα είδος χάρτη – μπορεί να είναι το μόνο που έχουμε όταν μπαίνουμε για πρώτη φορά σε μια περιοχή χαμένη στην ομίχλη.
  3. Εμβαθύνουμε τη στρατηγική στη διαδικασία της καινοτομίας τιθασεύοντας αυτό που ο Nassim Taleb ορίζει ως Antifragility – την ικανότητα να αξιοποιείς τις θετικές ασυμμετρίες και να αποφεύγεις τις αρνητικές ασυμμετρίες. Η θεωρία του Taleb θέτει τους κανόνες για μετάβαση από το εύθραυστο στο ανθεκτικό. Το πρώτο βήμα είναι η αφαίρεση των ευθραυστοτήτων και η διασφάλιση ότι η πιθανότητα της καταστροφής είναι μηδενική.

Μετά από πολύχρονη έρευνα έχω αναπτύξει ένα νέο Μοντέλο Καινοτομίας (με την ονομασία ©Μετα–καινοτομία) το οποίο:

  1. Αποτελεί το πρώτο εργαλείο –σε παγκόσμιο επίπεδο– που ενσωματώνει την ιδιότητα Antifragility στη διαδικασία της καινοτομίας.
  2. Μεγιστοποιεί τον επιστημονικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της καινοτομίας.
  3. Βελτιώνει την αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
  4. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «Ελβετικός Σουγιάς» της Καινοτομίας. Το ευέλικτο, δυναμικό αυτό εργαλείο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, κλίμακες και μεγέθη: επιστημονική έρευνα, startups, μεγάλες εταιρείες, διαχείριση κρίσεων, δημόσιες υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, κυκλική οικονομία, κοινωνική καινοτομία, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμό, Πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη κ.ά.
  5. Μπορεί να βοηθήσει τους Διεθνείς Οργανισμούς –Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΟΟΑΣΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας– να αναπτύξουν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες λύσεις.

Το νέο Υπόδειγμα Καινοτομίας μπορεί να: α) Βοηθήσει τα κράτη, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα να παράγουν περισσότερες και καλύτερες καινοτομίες και β) επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοιού Covid-19.

Θα μπορέσουμε να τιθασεύσουμε τους καταστροφικούς ανέμους που απελευθέρωσε o κορονοιός από τον ασκό του Αιόλου ή θα θυσιάσουμε την Ιφιγένεια –τη νέα γενιά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις– στο βωμό της πανδημίας, της γραφειοκρατίας και των συμφερόντων; Πώς θα είναι η επόμενη μέρα – θα έχουμε ένα νέο μνημόνιο λιτότητας και ύφεσης ή ένα νέο κόσμο κτισμένο με τα ανθεκτικά υλικά της καινοτομίας;

Στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ενίσχυση της ικανότητας για καινοτομία (innovation capability) των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων και της δυνατότητας καινοτομίας των κρατών (capacity for innovation) είναι πρωταρχικής σημασίας. Το νέο Μοντέλο Καινοτομίας που έχω αναπτύξει μπορεί να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή. Απώτερος στόχος η πυροδότηση μιας «έκρηξης» δημιουργικότητας ανάλογη με αυτήν που σημειώθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εταιρείες, κυβερνήσεις και επιστήμονες ανέλαβαν προγράμματα που είχαν μεγάλη επίδραση μακροπρόθεσμα.

Με βάση το νέο Μοντέλο Καινοτομίας που έχω αναπτύξει, η στρατηγική καταπολέμησης της κρίσης του Covid-19 έγκειται απ’ τη μια στον εκμηδενισμό του κινδύνου έκθεσης στον κορονοιό και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας και απ’ την άλλη στην παραγωγή νέων καινοτομιών οι οποίες να μεγιστοποιούν τον επιστημονικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο (να δημιουργούν εκθετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη).

Μια από τις πολλές και διαφορετικές εφαρμογές της ©Μετα–καινοτομίας παρουσιάζεται σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο «Καινοτομία στη μάχη ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοιού» που δημοσιεύτηκε στο The Analyst στις 18 Μαρτίου 2020.

«©Ο Μίτος της Αριάδνης ιχνηλατεί τον Covid-19»

Η Εννοιολογική Μεταφορά είναι το απόγειο της ικανότητάς μας για συμβολική σκέψη. Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που παρουσίασε μια συστηματική μελέτη της λειτουργίας της Μεταφοράς ως τρόπου σκέψης και δόμησης του κόσμου. Η σημασία που αποδίδει ο Αριστοτέλης στη Μεταφορά συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης κορυφαίων ερευνητών. Μεταξύ άλλων, ο Mihaly Csikszentmihalyi σημειώνει ότι «Ορισμένες από τις πιο δημιουργικές εξελίξεις προκύπτουν όταν μια ιδέα που δουλεύει καλά σε ένα τομέα μεταφυτεύεται σε άλλο τομέα».

Παρουσιάζω πιο κάτω μια πρότασή μου –χρησιμοποιεί την Εννοιολογική Μεταφορά ως δημιουργικό μηχανισμό– η οποία μπορεί να βοηθήσει άμεσα και πρακτικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της μολυσματικής νόσου Covid-19. Στη μάχη κατά της πανδημίας, η ιχνηλάτηση των επαφών μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοιού. Η γρήγορη αναγνώριση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών είναι κρίσιμης σημασίας στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας COVID-19.

Σε ένα προσωπικό ημερολόγιο που θα σχεδιαστεί ειδικά για αυτό το σκοπό, κάθε άτομο θα σημειώνει σε πραγματικό χρόνο τη διαδρομή / τοποθεσίες, τις επαφές, την ώρα και τη μέρα. Μέσα από την πληροφόρηση αυτή, θα εντοπίζονται οι τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί και οι επαφές που έχει κάνει ο διαγνωσμένος φορέας και θα επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση, όπως ενδεχομένως εκκένωση για ορισμένο χρονικό διάστημα και απολύμανση κάποιων χώρων. Επιπλέον, θα γίνεται δυνατή η ιχνηλάτηση πολιτών που βρίσκονταν κοντά στον διαγνωσμένο φορέα.

Σε περίπτωση που υπάρχει το ενδεχόμενο / υποψία ότι κάποιο άτομο: α) Μετέδωσε τον ιό σε άλλο άτομο ή β) προσβλήθηκε από τον ιό από κάποιον άλλο, ο διαγνωσμένος φορέας μπορεί να μοιραστεί τις πληροφορίες που κατέγραψε στο ημερολόγιό του (ημέρα, ώρα, τοποθεσίες / διαδρομές, επαφές) για τις τελευταίες δύο βδομάδες με τις Αρμόδιες Αρχές για τη λεπτομερή και ακριβή ιχνηλάτηση η οποία θα διευκολύνει τον περιορισμό της πανδημίας.

Το προσωπικό ημερολόγιο μπορεί να είναι σε ηλεκτρονική ή σε έντυπη μορφή ανάλογα με την ευχέρεια που έχει ο κάθε πολίτης (αυτό που θεωρεί πιο πρακτικό, τη μέθοδο που τον διευκολύνει περισσότερο). Ο τίτλος / ονομασία που προτείνω για το ημερολογίου και το εν λόγω πρόγραμμα γενικότερα είναι «©Ο Μίτος της Αριάδνης ιχνηλατεί τον Covid-19» στα ελληνικά και «©Ariadnes Thread traces Covid-19» στα αγγλικά (ώστε η ονομασία να μιλάει από μόνη της με ένα δημιουργικό μάλιστα τρόπο).

Η μέθοδος που προτείνω μπορεί να: α) Χρησιμοποιηθεί από μόνη της (ανεξάρτητα και αυτόνομα) ή/και σε συνδυασμό με άλλες εφαρμογές που στηρίζονται στη ψηφιακή τεχνολογία (π.χ. εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για την καταγραφή της θέσης του ατόμου μέσω GPS) και β) εφαρμοστεί από όλο τον κόσμο άμεσα, εύκολα και με μηδαμινό κόστος.

Νίκος Γ. Σύκας
Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!