Η Ελλάδα δυστυχώς καταρρέει – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Ελλάδα δυστυχώς καταρρέει

.

 

Ακόμη πιο σημαντική από οικονομικής πλευράς από την ύφεση είναι η χρηματοδότηση της χώρας, η οποία είναι βυθισμένη τα τελευταία χρόνια σε μία κυλιόμενη χρεοκοπία – παρά τους ανόητους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως το χρέος είναι βιώσιμο, εντός της πολιτικής του «βλέποντας και κάνοντας» που εφαρμόζει. Σε μία κατάσταση που ενώ η χώρα ξεπουλάει την κρατική περιουσία και κατάσχει την ιδιωτική μέσω των υπερβολικά υψηλών φόρων και της πτώσης των εισοδημάτων, συνεχίζει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος – με το κόκκινο ιδιωτικό να έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα, από περίπου 30 δις € πριν την κρίση πάνω από 330 δις € σήμερα. Στα πλαίσια, αυτά η μείωση του ΑΕΠ παράλληλα με την αύξηση των μέτρων και άρα των ελλειμμάτων, θα οδηγήσει στην κατακόρυφη άνοδο του χρέους ως προς το ΑΕΠ – σε επίπεδα άνω του 200%! Εν προκειμένω, σε συνθήκες στενότητας της ρευστότητας διεθνώς και με πολλά κράτη να χρειάζονται νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση των μέτρων που λαμβάνουν για την πανδημία, ποιός θα δανείσει τη χρεοκοπημένη Ελλάδα; Προφανώς μόνο ο ESM, το γερμανικό ΔΝΤ δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων – ασφαλώς με ένα τέταρτο επίσημο μνημόνιο, επί πλέον στο ανεπίσημο σημερινό.   

.

Ανάλυση

Ακούγοντας συνεχώς νέα διαγγέλματα του πρωθυπουργού και αναγγελίες των υπουργών, αυτό που καταλαβαίνουμε είναι δυστυχώς πως δεν υπάρχει σχέδιο – ούτε καν σωστές εκτιμήσεις  των αποτελεσμάτων των αποφάσεων τους. Θυμίζει την πονηρή θέση του ΚΚΕ στο μεταναστευτικό, όπου τοποθετείται υπέρ της ελεύθερης εισόδου των παράνομων μεταναστών, με την προϋπόθεση όμως να περάσουν από την Ελλάδα με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές χώρες της επιλογής τους – μία ανώδυνη πολιτικά αλλά ουτοπική, επικίνδυνη θέση πρακτικά.

Η αιτία είναι ότι, ασφαλώς γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί – αφού όλες οι άλλες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα τους και δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν την είσοδο του. Γιατί τότε το αναφέρει ως λύση; Αφενός μεν για να είναι συνεπές με το διεθνισμό και τον «ανθρωπισμό» του, αφετέρου για να κρυφτεί δειλά πίσω από τις λέξεις – έτσι ώστε να μη χάσει τους υποστηρικτές του και να μην υποστεί την οργή της κοινωνίας. Ειδικά των νησιωτών που γνωρίζουν ότι, δεν βιώνουν μία προσφυγική κρίση – αλλά το βίαιο εποικισμό τους στα πλαίσια του υβριδικού μεταναστευτικού πολέμου που έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στην κυβέρνηση, η ανυπαρξία σχεδίου φαίνεται καθαρά από την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» που εφαρμόζει – με μέτρα που συνεχώς ανανεώνονται και με κόστος που διαρκώς μεταβάλλεται. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην αρχή μέτρα ύψους 10 δις € – για να διορθωθεί μετά ο αριθμός από τον υπουργό οικονομικών στο 2,5% του ΑΕΠ ή στα 4,7 δις € (ΑΕΠ 188 δις €). Στο ερώτημα τώρα που του απευθύνθηκε χθες, σχετικά με τη συνολική αξία των μέτρων που σύμφωνα με υπολογισμούς φθάνουν ήδη στα 15 δις €, είπε τα εξής:

“Πέρα από τα δημοσιονομικά των 3,7 δις ευρώ για το Μάρτιο και το νέο κύμα του Απριλίου με τη διεύρυνση των ΚΑΔ,  υπάρχουν επί πλέον οι χρηματοδοτικές παρεμβάσεις που έχουν εξαγγελθεί. Δηλαδή, το πρόγραμμα που έρχεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης, έχουμε στο μυαλό μας και τον μήνα Μάιο. Εκτιμούμε ότι αθροιστικά τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα ρευστότητας θα φτάσουν σε αυτό το ύψος”!

Τα 15 δις € όμως που δεν είπε το βασικότερο, το πού θα τα βρει, αντιστοιχούν στο 8% περίπου του ΑΕΠ, το οποίο είναι υπερτριπλάσιο του ποσού που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες – γεγονός που σημαίνει πως μάλλον δεν έχει τόσο καλή σχέση με τα νούμερα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως αφορά τις εκτιμήσεις σχετικά με το τι προβλέπεται να συμβεί στην Ελλάδα, εάν συνεχιστεί το «κλείδωμα» της οικονομίας της – μεταξύ άλλων όσον αφορά την ύφεση, την οποία ο διοικητής της ΤτΕ υπολόγισε στο 0% έχοντας έκτοτε εξαφανισθεί, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε σε μειωμένη ανάπτυξη για να το διορθώσει χθες σε ύφεση της τάξης του 3%, η Morgan Stanley σε 5,3% κοκ. (η ύφεση πάντως του 2010 που θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο έτος από το 2020 έφτασε σταδιακά στο 10% – πηγή).

Εν προκειμένω, για μία χώρα που στηρίζεται στους δύο κλάδους που σήμερα βάλλονται περισσότερο, στον τουρισμό και στη ναυτιλία, παράγοντας άμεσα και έμμεσα πάνω από το 40% του ΑΕΠ της, καθώς επίσης με ποσοστό μεγαλύτερο του 80% του ΑΕΠ γενικότερα στις υπηρεσίες (οι πρώτες που υποφέρουν σε τέτοιες περιπτώσεις και οι τελευταίες που ανακάμπτουν), θα ήταν θαύμα μία τόσο χαμηλή ύφεση, πόσο μάλλον εάν συμπεριλάβουμε την πτώση των εξαγωγών – εκτός εάν καταπολεμηθεί ο ιός πριν την έναρξη της κύριας τουριστικής περιόδου, άρα εντός του Μαΐου. Χρόνια γράφουμε πάντως πως όσο δεν παράγουμε θα βουλιάζουμε (άρθρο) – ενώ ο τουρισμός δεν έχει καμία σχέση με βιομηχανία, πόσο μάλλον με βαριά.

Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς τώρα, η ύφεση θα υπερβεί το 5% του ΑΕΠ – ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολόγισε ο υπουργός. Πώς θα το καλύψει λοιπόν; Βλέποντας και κάνοντας; Τι θα κάνει με τη στήριξη των περισσότερων από 800.000 που εργάζονται άμεσα και έμμεσα (πηγή) στην τουριστική (δήθεν) βιομηχανία; Σε ποιό ύψος υπολογίζει το κόστος; Με ποιο ποσόν θα στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα «γονατίσει» από την ανεργία; Δεν θα υπάρξει σοβαρή μείωση στα έσοδα του κράτους, αφενός μεν λόγω της .ύφεσης και του κλειδώματος, αφετέρου από αυτούς που δικαίως ή μη δεν θα πληρώνουν φόρους;

Από την άλλη πλευρά, πόσο θα κοστίσει το επί πλέον υγειονομικό υλικό που χρειάζεται για την καταπολέμηση της πανδημίας, με τον παγκόσμιο πόλεμο για την εξασφάλιση του να μαίνεται (πηγή), σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας; Πώς θα συνεχιστεί η τροφοδοσία της Ελλάδας με φάρμακα, στα οποία υπάρχουν ήδη ελλείψεις; Τι μέτρα λαμβάνονται για τη στενότητα εισαγωγών τροφίμων (και πρώτων υλών για την εγχώρια παραγωγή τους) που προβλέπεται, μετά τις απαγορεύσεις εξαγωγών που ανακοίνωσαν οι πρώτες χώρες, για να εξασφαλίσουν τη δική τους διατροφή; Ξανά «βλέποντας και κάνοντας», διανθισμένο με μεγάλα λόγια;

Τέλος, η κυβέρνηση απαιτεί τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων και την εθνική ομοψυχία. Πολύ σωστά, την έχει άλλωστε, αλλά δεν θα πρέπει να την τιμάει και να τη σέβεται πρακτικά; Για παράδειγμα, να μη φέρνει νομοσχέδια που είναι εις βάρος των Ελλήνων εν μέσω της κρίσης, όπως όσον αφορά το άσυλο για τους παράνομους μετανάστες και τις επιτάξεις για τους Έλληνες; (ανάλυση).

Ακόμη πιο σημαντική τώρα από οικονομικής πλευράς είναι η χρηματοδότηση της χώρας, η οποία είναι βυθισμένη τα τελευταία χρόνια σε μία κυλιόμενη χρεοκοπία παρά τους ανόητους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως το χρέος είναι βιώσιμο. Σε μία πτώχευση που ενώ η χώρα ξεπουλάει την κρατική περιουσία και κατάσχει την ιδιωτική μέσω των υπερβολικά υψηλών φόρων και της κατακόρυφης πτώσης των εισοδημάτων, συνεχίζει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος – με το κόκκινο ιδιωτικό να έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα, από περίπου 30 δις € πριν την κρίση σε πάνω από 330 δις € σήμερα.

Στα πλαίσια αυτά η μείωση του ΑΕΠ παράλληλα με την αύξηση των μέτρων και άρα των ελλειμμάτων, θα οδηγήσει στην κατακόρυφη άνοδο του χρέους ως προς το ΑΕΠ – σε επίπεδα άνω του 200%! Εν προκειμένω, σε συνθήκες στενότητας της ρευστότητας διεθνώς και με πολλά κράτη να χρειάζονται νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση των μέτρων που λαμβάνουν για την πανδημία, ποιός θα δανείσει τη χρεοκοπημένη Ελλάδα; Προφανώς μόνο ο ESM, το γερμανικό ΔΝΤ δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων – ασφαλώς με ένα τέταρτο επίσημο μνημόνιο, επί πλέον στο ανεπίσημο σημερινό.

Κλείνοντας, η σημερινή κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας» από την πρώτη ημέρα της εκλογής της, παραδόξως με βάση και τις ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων – παρά το ότι έχει χειριστεί το μεταναστευτικό με το χειρότερο δυνατόν τρόπο (άρθρο). Τα εθνικά θέματα επίσης, στηρίζοντας την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια, χωρίς κανένα βέτο στις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις – αυξάνοντας επί πλέον την επιθετικότητα της Τουρκίας με την αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού.

Όσον αφορά δε την οικονομία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, με τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019 (γράφημα, χωρίς να υπάρχει ακόμη θέμα BREXIT, Thomas Cook και πανδημίας) – ενώ ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την κρίση του κορώνα ιού, χωρίς καν να στηρίξει το βέτο της Ιταλίας και της Ισπανίας απέναντι στη Γερμανία, δεν είναι άλλος από το «μένουμε σπίτι», σε συνδυασμό με το κλείδωμα της οικονομίας. Από την αδράνεια δηλαδή, σε μία εποχή που η Ελλάδα πρέπει να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις – εάν δεν θέλει να καταρρεύσει εντελώς, από το συνδυασμό της πανδημίας με την κυλιόμενη χρεοκοπία.

Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε τουλάχιστον να κάνει τις σωστές προβλέψεις, να συντάξει ένα σχέδιο και να βρει τρόπους αντιμετώπισης της καταιγίδας των καταιγίδων που ακόμη δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα – γνωρίζοντας πως η κατάσταση της χώρας μας είναι κατά πολύ χειρότερη από όλες τις άλλες στον πλανήτη, οπότε απαιτείται ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος χειρισμού της οικονομίας.

Υστερόγραφο: Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 22 $ περίπου το βαρέλι – σημειώνοντας πως το 2018 πληρώσαμε 15,9 δις δολάρια για εισαγωγές πετρελαίου, με μέση τιμή τα 69,52 $ ανά βαρέλι. Εάν λοιπόν η μέση τιμή διαμορφωθεί στα 35 $ το βαρέλι το 2020, τότε θα εξοικονομήσουμε περίπου 8 δις $ σε συνάλλαγμα, καλύπτοντας έτσι ένα μέρος των απωλειών του τουρισμού. Όσον αφορά τη βενζίνη, οι μειώσεις δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, αφού οι φόροι αντιστοιχούν στο 70% περίπου της τιμής της – ενώ σε κάθε περίπτωση η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα περιορίσει τον πληθωρισμό σε συνθήκες ύφεσης που αναμένεται, λόγω του σοκ προσφοράς (= ελλείψεις προϊόντων, άνοδος των τιμών τους) που θα συμβεί σύντομα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!