Ο οικονομικός Αρμαγεδδών προ των πυλών εξαιτίας του Covid-19 – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ο οικονομικός Αρμαγεδδών προ των πυλών εξαιτίας του Covid-19

.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει δύο σοβαρές απειλές, η μία είναι η οικονομική ασφυξία εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19 και η δεύτερη επίσης σοβαρή είναι η αντιμετώπιση της εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών από τον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορα μας. Οι δύο απειλές λειτουργούν αθροιστικά όχι μόνο για την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα. Σε λίγο το σύστημα υγείας της χώρας θα δοκιμάσει τις αντοχές του, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν το υφιστάμενο σύστημα υγείας με τις γνωστές παθογένειες και ελλείψεις του σε υγειονομικό προσωπικό, υποδομές και διαθέσιμες κλίνες εντατικής ή ΜΕΘ θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία έξαρση των κρουσμάτων πάνω από ένα όριο. Ένα όριο στο οποίο δεν έχει ακόμα λάβει υπόψιν ένα μεγάλο πληθυσμό παράνομων μεταναστών-προσφύγων που θα νοσήσουν, λόγω της συσσώρευσης αυτών των πληθυσμών σε ασφυκτικές δομές και λόγω του ότι οι πληθυσμοί αυτοί έχουν εισέλθει στην χώρα και συνεχίζουν να μετακινούνται χωρίς υγειονομικούς ελέγχους.

.

Άποψη

 

-Οι οικονομίες των κρατών και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Κάποιες χώρες όπως η δικιά μας που η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός θα είναι η πιο ευάλωτη στους κραδασμούς από μια οικονομική κρίση, εάν τα μέτρα της γενικευμένης καραντίνας συνεχιστούν για ακόμα δύο ή με τρεις μήνες. Την αίσθηση της βαρύτητας των επιπτώσεων που θα υπάρξουν έδωσε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπου τόνισε ότι ο Covid-19 αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και κάλεσε τις χώρες να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων και τη στήριξη της ζήτησης στην οικονομία. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, που προβλέπει μία περιορισμένη έκταση του κοροναϊού εκτός της Κίνας, αναμένεται μία απότομη πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς πλήττονται οι αλυσίδες προσφοράς, ο τουρισμός υποχωρεί και η εμπιστοσύνη μειώνεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, στο σενάριο αυτό, θα μειωθεί στο 2,4% για το σύνολο του έτους από το ήδη χαμηλό 2,9% το 2019, ενώ αναμένεται να αυξηθεί στο 3,3% το 2021.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει δύο σοβαρές απειλές, η μία είναι η οικονομική ασφυξία εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19 και η δεύτερη επίσης σοβαρή είναι η αντιμετώπιση της εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών από τον Έβρο και τα θαλάσσια σύνορα μας. Οι δύο απειλές λειτουργούν αθροιστικά όχι μόνο για την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα.

Σε λίγο το σύστημα υγείας της χώρας θα δοκιμάσει τις αντοχές του, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν το υφιστάμενο σύστημα υγείας με τις γνωστές παθογένειες και ελλείψεις του σε υγειονομικό προσωπικό, υποδομές και διαθέσιμες κλίνες εντατικής ή ΜΕΘ θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μία έξαρση των κρουσμάτων πάνω από ένα όριο. Ένα όριο στο οποίο δεν έχει ακόμα λάβει υπόψιν ένα μεγάλο πληθυσμό παράνομων μεταναστών-προσφύγων που θα νοσήσουν, λόγω της συσσώρευσης αυτών των πληθυσμών σε ασφυκτικές δομές και λόγω του ότι οι πληθυσμοί αυτοί έχουν εισέλθει στην χώρα και συνεχίζουν να μετακινούνται χωρίς υγειονομικούς ελέγχους.

Πέραν αυτών η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξαγγείλει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικείμενης οικονομικής κρίσης που θα πλήξει κυρίως την μικρομεσαία τάξη του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη θα αναστέλλουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο επόμενο διάστημα ως αναγκαίο μέτρο για τον περιορισμό της έξαρσης των κρουσμάτων. Ήδη έχουν εμφανιστεί από την αρχή του περασμένου μήνα μεγάλες πτώσεις στους τζίρους σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους της αγοράς, όπως τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής, αθλητισμού, διοργανώσεων σεμιναρίων, δεξιώσεων και εμπορικών καταστημάτων. Οι φορολογικές οι ασφαλιστικές και οι μισθοδοτικές υποχρεώσεις τρέχουν με κίνδυνο να ξεκινήσουν οι απολύσεις εργαζομένων, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων εάν όπως αναφέρουν οι ειδικοί της αγοράς τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν για το επόμενο αν όχι βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά το μεσοπρόθεσμο που ως καταληκτική ημερομηνία φαίνεται να είναι η αρχή της θερινής περιόδου.

Τέλος αν η ΕΚΤ δεν στηρίξει άμεσα τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, όπως και την χώρα μας, με συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα  χαλάρωσης και δεν αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους του συμφώνου σταθερότητας της προς επίτευξη μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, η χώρα μπαίνει σε νέα οικονομική περιδίνηση. Επιπλέον αν η ΕΚΤ δεν ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης για οικονομική ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μας, ώστε άμεσα να δοθούν δάνεια στις πληγείσες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα αν η κυβέρνηση δεν αναστείλει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληγεισών επιχειρήσεων, και δεν επιδοτήσει τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές στο 100%, η οικονομική κατάρρευση θα είναι μια πραγματικότητα.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!