Ο ορισμός της ανικανότητας – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ο ορισμός της ανικανότητας

.

Εύλογα εντυπωσιάζεται κανείς από την άγνοια και την ανικανότητα ενός ανθρώπου που έχει τοποθετηθεί υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης – με υπουργό ένα δικηγόρο που δικαιολογημένα δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του σημαίνει πλήρη ανικανότητα του πρωθυπουργού, όσο αφορά την επιλογή των συνεργατών του – κάτι που διαπιστώνεται σε πολλά άλλα υπουργεία, όπως στο ενέργειας και περιβάλλοντος που προΐσταται ο εκκαθαριστής και εκτελεστής της Ελλάδας. Ένας άνθρωπος που έχει πλήρη άγνοια όσον αφορά την ενέργεια και το περιβάλλον – ενώ η μοναδική του ικανότητα είναι το ξεπούλημα των επιχειρήσεων του δημοσίου, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εγχώριας ή/και ξένης Ολιγαρχίας.

.

Επικαιρότητα

Ο πρωτογενής τομέας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές στις αναλύσεις μας (πηγή) – αρκεί φυσικά να υπήρχε μία ικανή κυβέρνηση που θα είχε τη δυνατότητα να τον στηρίξει σωστά. Όταν όμως αναφερθήκαμε στην ελάχιστη παραγωγή ανά στρέμμα στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα της έλλειψης θερμοκηπίων-διχτυοκηπίων (=τα θερμοκήπια του καλοκαιριού), έτσι ώστε να μην υπόκειται η γεωργική παραγωγή στις κλιματικές «διαθέσεις», εντυπωσιαστήκαμε από την απόλυτη άγνοια των υπευθύνων υπουργών – ειδικά όταν τονίσαμε τις μεγάλες διαφορές μας με την Ολλανδία και με το Ισραήλ που, σύμφωνα με διαλέξεις στα πλαίσια συνεδρίου του Economist, παράγουν 1.700 € και 1.290 € ανά στρέμμα, όταν η Ελλάδα μόλις 190 € (πηγή).

Εντυπωσιαστήκαμε ειδικά από την άγνοια του υφυπουργού που μας αντέκρουσε, καταθέτοντας έναν πίνακα που αφορούσε το γεωργικό εισόδημα ανά εκτάριο! Εκτός του ότι αναφέρθηκε λοιπόν σε εντελώς διαφορετικούς συντελεστές, σε εκτάριο αντί για στρέμμα και σε γεωργικό εισόδημα αντί σε παραγωγή, ισχυρίσθηκε πως ο τομέας στην Ελλάδα έχει ικανοποιητικές αποδόσεις – 1.044 € ανά εκτάριο και όχι 190 € ανά στρέμμα. Προφανώς είχε και έχει απόλυτη άγνοια της διαφοράς μεταξύ παραγωγής και αγροτικού εισοδήματος  – το μισό περίπου του οποίου προέρχεται από επιδοτήσεις και ενισχύσεις, οπότε προφανώς όχι από την αγορά, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή (πηγή).

Ακόμη μεγαλύτερες ανοησίες είχε αναφέρει ο υφυπουργός στην ομιλία του στη Λάρισα, όπου ισχυρίσθηκε πως η Θεσσαλία παράγει 300 € ανά στρέμμα και ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 1.200 € ανά στρέμμα – κάτι που επανέλαβε στην ομιλία του στην κοπή πίτας του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, στο Μύλο 1927. Προφανώς δε υπήρξε δυσφορία από αρκετούς παρισταμένους γεωπόνους – αφού είναι οι κατεξοχήν επιστήμονες που ασχολούνται με το αντικείμενο και γνωρίζουν ότι η χώρα μας υστερεί κατά πολύ στην απόδοση ανά στρέμμα (πηγή).

Εν τούτοις, εάν γνώριζε ο υφυπουργός απλή αριθμητική, θα καταλάβαινε πως η Ελλάδα, με 37.000.000 στρέμματα και με 1.200 € ανά στρέμμα, θα είχε παραγωγή ύψους 44 δις € – ενώ έστω με 25.000.000 στρέμματα χωρίς τα βοσκοτόπια, όσο περίπου είπε, η παραγωγή της θα ήταν 30 δις € (κατά την ΕΛΣΤΑΤ βέβαια η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση είναι 31.526.000 στρέμματα, γράφημα, πηγή). Όλοι όμως γνωρίζουμε πως η πραγματική παραγωγή της χώρας είναι της τάξης των 6-7 δις €, ενώ το αγροτικό εισόδημα (= μαζί μεν τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις) περί τα 12,5 δις €. Εκτός αυτού, εάν η παραγωγή ήταν 30 δις €, ο τομέας θα ήταν ο νούμερο ένα της ελληνικής οικονομίας, με δεύτερο τον τουρισμό – τα έσοδα του οποίου ήταν γύρω στα 18 δις € το 2019. Επίσης γνωρίζουμε πως το παραγόμενο ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δεν υπερβαίνει το 3,8% – άρα ότι ο υφυπουργός είπε ανοησίες.

Εύλογα λοιπόν εντυπωσιάζεται κανείς από την άγνοια και την ανικανότητα ενός ανθρώπου που έχει τοποθετηθεί υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης – με υπουργό ένα δικηγόρο που δικαιολογημένα δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του σημαίνει πλήρη ανικανότητα του πρωθυπουργού, όσο αφορά την επιλογή των συνεργατών του – κάτι που διαπιστώνεται σε πολλά άλλα υπουργεία, όπως στο ενέργειας και περιβάλλοντος που προΐσταται ο εκκαθαριστής και εκτελεστής της Ελλάδας (ανάλυση). Ένας άνθρωπος που έχει πλήρη άγνοια όσον αφορά την ενέργεια και το περιβάλλον – ενώ η μοναδική του ικανότητα είναι το ξεπούλημα των επιχειρήσεων του δημοσίου, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εγχώριας ή/και ξένης Ολιγαρχίας.

Ολοκληρώνοντας, εάν το αγροτικό εισόδημα ήταν το ίδιο με την παραγωγή, τότε η Μάλτα, με αγροτικό εισόδημα 5.135 € ανά εκτάριο θα ήταν στην πρώτη θέση – ενώ η Κύπρος, με 1.977 € στη δεύτερη. Εκτός αυτού ο ετήσιος τζίρος ανά καλλιέργεια στην Ελλάδα είναι μόλις 11.059 € έναντι 34.785 € του μέσου τζίρου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, από όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς, ο υφυπουργός δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το αντικείμενο – ούτε καν με την αριθμητική.

Ο λόγος τώρα που η Ολλανδία έχει εξελιχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στον πλανήτη (δεύτερη κατά άλλους, πηγή), με 2,5 φορές λιγότερη καλλιεργούμενη έκταση από την Ελλάδα και με το 1/10 των εργαζομένων, είναι η τεχνολογική της υπεροχή – σημειώνοντας πως το 50% του εμπορικού της πλεονάσματος προέρχεται από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Η χώρα δεν χρησιμοποίησε ποτέ τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ για τη στήριξη των αγροτών, αλλά για την τεχνολογία, τη συσκευασία, τα logistics κοκ. – καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα πραγματικό θαύμα. Προφανώς όμως δεν διοικείται από ανίκανους υπουργούς και υφυπουργούς – οι οποίοι, εκτός από τη διαστρέβλωση εάν όχι άγνοια των στοιχείων, δεν γνωρίζουν καν πως ο πρωτογενής τομέας δεν πετυχαίνει ποτέ χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

Ακόμη δε και σήμερα που θα έπρεπε το υπουργείο να έχει σημάνει  ήδη συναγερμό λόγω της έλλειψης νερού για πότισμα που προβλέπεται μετά από μερικούς μήνες, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και του χαμηλού υδροφόρου ορίζοντα, οι υπουργοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου – πιστεύοντας ότι είναι σε θέση να πετύχουν αυτά που οι ίδιοι θέλουν, με ψέματα και με την κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική. Θλιβερό για τους Έλληνες!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!