Η (μη) προστασία της πρώτης κατοικίας – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η (μη) προστασία της πρώτης κατοικίας

.

Είναι αδιανόητη η συνεχής στήριξη των αφελληνισμένων τραπεζών από το δημόσιο – όπως με τα άνω των 40 δις € της κεφαλαιοποίησης τους, με τα 17 δις € των αναβαλλομένων φόρων και σήμερα με τα 9 δις € που προγραμματίζονται για το σχέδιο Ηρακλής που φυσικά δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού πρόκειται ξανά για αλχημεία. Όλα αυτά χωρίς κανένα αντάλλαγμα εκ μέρους των τραπεζών, όταν όλα τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας δεν υπερέβαιναν τα 12 δις € το 2015. Δεν είναι αλήθεια κοροϊδία να δίνονται τόσα χρήματα στις τράπεζες, όταν με 12 δις € μόνο θα λυνόταν μία για πάντα το πρόβλημα της πρώτης κατοικίας; Ούτε καν με 12 δις € αλλά με πολύ λιγότερα, εάν αφαιρεθούν ως οφείλουν οι επισφάλειες που έχουν εγγράψει οι τράπεζες – μειώνοντας τα κέρδη οπότε τους φόρους που πληρώνουν.

.

Επικαιρότητα

(μέρος ομιλίας μας στη Βουλή)

Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο άρθρο 6 (πηγή). Εν προκειμένω, θεωρούμε πως δεν πρόκειται ούτε αυτό να αποτελέσει λύση για το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας – ενώ είναι μάλλον προσχηματικό, για να κλείσει τα μάτια του κόσμου. Η λύση εδώ είναι μία και απλή, την έχουμε επαναλάβει πολλές φορές και δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψουμε τον τροχό, αφού το έχουν κάνει ήδη άλλοι.

Εννοούμε εδώ το σύστημα που υιοθέτησαν οι Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1930, όταν αντιμετώπισαν ένα ανάλογο πρόβλημα, ως προϊόν της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας τους. Το δικό μας βέβαια πρόβλημα είναι κάπως διαφορετικό και ασφαλώς δεν οφείλεται σε αυτούς που το πληρώνουν την τελευταία δεκαετία πανάκριβα, στους Έλληνες Πολίτες – αλλά στις κυβερνήσεις τους που υπερχρέωσαν ανεύθυνα τη χώρα έως το 2009 με τις λανθασμένες πολιτικές και με τη θηριώδη διαφθορά τους, στην κυβέρνηση που οδήγησε την Ελλάδα χωρίς κανέναν αντικειμενικό λόγο στο ΔΝΤ, στα αλλεπάλληλα μνημόνια που φυσικά συνεχίζονται, στο έγκλημα του PSI και στη γνωστή σε όλους προδοσία του 2015.

Αρκεί κανείς να γνωρίζει πως ο μέσος δανειολήπτης στην Ελλάδα είχε ετήσιο εισόδημα της τάξης των 28.000 € πριν από την κρίση, άρα σωστά δανειζόταν και σήμερα κάτω από 8.000 €, για να καταλάβει πως σίγουρα δεν είναι δική του  ευθύνη η αδυναμία αποπληρωμής του ενυπόθηκου χρέους του – αλλά της Πολιτείας που τον καταδίκασε σε αυτήν τη δύσκολη θέση, μειώνοντας τα εισοδήματα του και αυξάνοντας τους φόρους, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως προοπτική για το μέλλον εάν συνεχισθεί η ίδια καταστροφική οικονομική πολιτική.

Το σύστημα τώρα που υιοθέτησαν οι Η.Π.Α. ήταν η ίδρυση μίας κρατικής επενδυτικής εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία αγόρασε τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες για να τους λύσει το πρόβλημα και τα διαχειρίσθηκε προσεκτικά, ένα προς ένα, μειώνοντας τα επιτόκια, τις δόσεις κοκ. – έτσι ώστε να είναι σε θέση οι οφειλέτες να τα εξυπηρετούν. Η εταιρεία αυτή πέτυχε όλους τους στόχους της και έκλεισε μετά από περίπου 20 έτη, με κέρδη. Εάν λοιπόν δεν δρομολογήσουμε άμεσα κάτι ανάλογο, οι Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους παραμένοντας χρεωμένοι στο διηνεκές – ενώ η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνήσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, είναι αδιανόητη η συνεχής στήριξη των αφελληνισμένων τραπεζών από το δημόσιο – όπως με τα άνω των 40 δις € της κεφαλαιοποίησης τους, με τα 17 δις € των αναβαλλομένων φόρων και σήμερα με τα 9 δις € που προγραμματίζονται για το σχέδιο Ηρακλής που φυσικά δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού πρόκειται ξανά για αλχημεία. Όλα αυτά χωρίς κανένα αντάλλαγμα εκ μέρους των τραπεζών, όταν όλα τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας δεν υπερέβαιναν τα 12 δις € το 2015.

Δεν είναι αλήθεια κοροϊδία να δίνονται τόσα χρήματα στις τράπεζες, όταν με 12 δις € μόνο θα λυνόταν μία για πάντα το πρόβλημα της πρώτης κατοικίας; Ούτε καν με 12 δις € αλλά με πολύ λιγότερα, εάν αφαιρεθούν ως οφείλουν οι επισφάλειες που έχουν εγγράψει οι τράπεζες – μειώνοντας τα κέρδη οπότε τους φόρους που πληρώνουν.

Υστερόγραφο: Έχοντας τοποθετηθεί φυσικά υπέρ της κατάργησης των ΝΟΜΕ (=δημοπρασίες ρεύματος από τη ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές που έκαναν πλούσιους πολλούς παρόχους της, οι οποίοι το εξήγαγαν επί πλέον – γεγονός που σημαίνει πως εμείς οι Έλληνες επιδοτούσαμε τις γειτονικές μας χώρες), αφού έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στη ΔΕΗ, θέσαμε τις εξής ερωτήσεις στον κ. Χατζηδάκη που έφερε πολύ σωστά το νομοσχέδιο για την κατάργηση των ΝΟΜΕ :

(α) Γιατί δέχθηκαν οι δανειστές την κατάργηση των ΝΟΜΕ, όταν αυτοί τις είχαν επιβάλει στην προηγούμενη κυβέρνηση; Ζήτησαν ανταλλάγματα;

(β) Μήπως αυτά τα ανταλλάγματα θα είναι το ξεπούλημα του υπολοίπου του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ (=τα δίκτυα βιομηχανικού και λιανικού ρεύματος, δηλαδή τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ), με το πρόσχημα πως το ίδιο έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ;

(γ) Θα κάνετε εξεταστική για την κατάρρευση της ΔΕΗ και για το σκάνδαλο των ΝΟΜΕ από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχετε δηλώσει πριν μερικούς μήνες στα ΜΜΕ;

Αν νομίζει κανείς πως πήραμε απάντηση, όπως ασφαλώς όφειλε ο συμπαθέστατος υπουργός, κάνει λάθος – έφυγε απλά χωρίς να δώσει καμία απάντηση ούτε αυτός, ούτε ο επίσης συμπαθέστατος υφυπουργός του. Όλα αυτά για να καταλάβουμε πού οδηγείται η Ελλάδα, η οποία ανέκαθεν βρισκόταν μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης – μία χώρα που μόνη της καταστρέφει τον εαυτό της, μη έχοντας ανάγκη κανέναν εχθρό.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading