Το δηλητηριώδες φάρμακο του ΔΝΤ – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το δηλητηριώδες φάρμακο του ΔΝΤ

.
Η ανάγκη αλλαγής του συστήματος

Συνεχίζοντας, ασφαλώς μία σειρά κυβερνήσεων της Αργεντινής έκαναν μεγάλα λάθη, όπως επίσης της Τουρκίας ή της Βραζιλίας – οπότε υπεύθυνοι δεν είναι μόνο οι ξένοι και τα κατακάθια του δηλητηρίου του ΔΝΤ. Το κυριότερο από τα λάθη τους είναι το ότι δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, επειδή εμπιστεύονταν πάντοτε τις λύσεις της νεοκλασικής/ μονεταριστικής σχολής – αντί να συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για ένα πρόβλημα των ονομαστικών μισθών.

Με απλά λόγια, όταν οι μισθοί αυξάνονται περισσότερο από την άνοδο της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η οποία είναι το αποτέλεσμα κυρίως των επενδύσεων σε καινούργιες διαδικασίες παραγωγής, σε νέα μηχανήματα κοκ., τότε μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας – οπότε είναι αναπόφευκτα τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η εξ αυτών η πτώση της ισοτιμίας των νομισμάτων και η άνοδος του πληθωρισμού.

Η διεθνής κοινότητα όμως και οι οικονομολόγοι της είναι επίσης υπεύθυνοι (όπως και στην περίπτωση της Ευρωζώνης), επειδή δεν είναι πρόθυμοι να κρίνουν το υπάρχων νομισματικό σύστημα και να προσφέρουν στις αναπτυσσόμενες χώρες ένα καλύτερο – το οποίο να επιτρέπει διαφορετικά ποσοστά πληθωρισμού, απαγορεύοντας την κερδοσκοπία επ’ αυτών (δηλαδή, απαγορεύοντας το carry trade, τις ανοιχτές πωλήσεις, τα CDS όπου κανείς ασφαλίζει το σπίτι του γείτονα έναντι πυρκαγιάς, έχοντας ως εκ τούτου το κίνητρο να το κάψει κοκ.). Αντί λοιπόν να αναζητούνται τα λάθη στα σφάλματα του συστήματος, καθώς επίσης στην πολιτική των πλεονασματικών χωρών όπως της Γερμανίας στην περίπτωση του ευρώ (ανάλυση), κατηγορούνται για κάθε κρίση οι εκάστοτε χώρες, οι κυβερνήσεις και οι Πολίτες τους – ενώ το σύστημα, οι ελεύθερες αγορές και οι αχόρταγοι κερδοσκόποι καθόλου!

Το γεγονός αυτό έχει τεκμηριωθεί ξεκάθαρα στην Ελλάδα, η οποία ήταν το πρώτο θύμα του καταστροφικού συστήματος της Ευρωζώνης – στην οποία προηγήθηκε απαράδεκτα η νομισματική ένωση της δημοσιονομικής και τραπεζικής, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη της να μην έχουν κανένα νομισματικό όπλο αντιμετώπισης κρίσεων στη διάθεση τους. Ακόμη χειρότερα, στη χώρα μας επιβλήθηκε η μη δοκιμασμένη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση της – η οποία φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, όσον αφορά την κατακόρυφη άνοδο των κόκκινων δανείων, την κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων δίπλα, το στράγγισμα της ρευστότητας (κάτω αριστερά) και την κατακρεούργηση των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, γενικά όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, όποια χώρα και για οποιονδήποτε λόγο έχει υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τα βιομηχανικά κράτη, είναι αργά ή γρήγορα καταδικασμένη να υποστεί τις επιθέσεις των κερδοσκόπων – οπότε, εάν δεν είναι προετοιμασμένη και δεν έχει τα μέσα να τους αντιμετωπίσει καταστρέφεται. Εν προκειμένω, η προσφυγή της στο ΔΝΤ (ή στην Τρόικα) για δανεισμό είναι συνώνυμη με την επισφράγιση της θανατικής καταδίκης της – με την κατάληξη της να είναι μία αιώνια εξαρτημένη χώρα, μία αποικία των δανειστών της, με τους Πολίτες της σκλάβους χρέους σε καθεστώς κυλιόμενης χρεοκοπίας.

Επίλογος

Το σύστημα του Bretton Woods που υιοθετήθηκε μετά το 1945, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από τις δίκαιες τότε Η.Π.Α., καταργήθηκε το 1973 – όταν η υπερδύναμη εγκατέλειψε μονομερώς τον κανόνα του χρυσού, άρχισε να τυπώνει αφειδώς χρήματα χωρίς αντίκρισμα για να χρηματοδοτεί τους πολέμους του δολαρίου (ανάλυση), δρομολόγησε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό αμέσως αργότερα και ξεκίνησε τις επιδρομές λεηλασίας ανά τον πλανήτη, με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ και τους γενιτσάρους που τοποθετεί σε όλες σχεδόν τις χώρες της υφηλίου (το ΝΑΤΟ και η στρατιωτική τους μηχανή επεμβαίνουν όπου υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις).

Έκτοτε οι νομισματικές και λοιπές κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο την υφαρπαγή πλούτου εκ μέρους των πανίσχυρων κρατών και αγορών – οπότε, εάν δεν αλλάξει, η κατάσταση θα διαιωνίζεται έως ότου το σύστημα αυτοκαταστραφεί. Σήμερα βέβαια έχουν δημιουργηθεί αντίπαλες δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν την απελευθέρωση των κρατών τους και την αντικατάσταση του συστήματος – με επικεφαλείς την Κίνα και τη Ρωσία. Εν τούτοις, πρόκειται για μία πολύ δύσκολη διαδικασία – η οποία συνήθως δεν επιτυγχάνεται ειρηνικά (αν και στην εποχή των πυρηνικών όπλων οι πόλεμοι θεωρούνται αδύνατοι).

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, οφείλουμε να γνωρίζουμε πως της έχει επιβληθεί το σχέδιο Morgenthau, το οποίο κατάφερε να αποφύγει η Γερμανία μετά τον πόλεμο – υπενθυμίζοντας τα λόγια του αρχισυντάκτη της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt κ. Gabor Steingart, σε μία συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» το 2011,  σύμφωνα με την οποία τα εξής:

«Οι δυτικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ αγοράζουν χρόνο, κάτι που δεν σας βοηθάει καθόλου. Η Ελλάδα χρειάζεται μία πραγματική λύση, αφού δεν είναι συνετό να καταπολεμάς μία κρίση χρέους με τεράστια, νέα χρέη…… Τα παιδιά του Σικάγου πήγαν στη Μόσχα, με σκοπό να «συνεφέρουν» την οικονομία με αυστηρή λιτότητα. Η χώρα διαλύθηκε. Οι Γερμανοί αποφασίσαμε στην ενοποίηση ότι, δεν έχει νόημα να μειώνεις συνεχώς τις δαπάνες και να αυξάνεις τους φόρους. Επενδύσαμε πολύ, αυξήσαμε τις εργατικές αμοιβές στην ανατολική Γερμανία. Είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Το πρόγραμμά μας δούλεψε γιατί ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από όσα κάνετε στην Ελλάδα….. Δόθηκε πίστωση 110 δις € στην Ελλάδα. Στην Αν. Γερμανία, για την αναδιοργάνωση της οικονομίας της, δίναμε 160 δις € κάθε χρόνο, πάνω από δέκα χρόνια. Το ελληνικό πρόβλημα δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα του Ευρώ και της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δεν είναι πρόβλημα.

Χρειαζόσαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση, αφού χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα βρείτε τη σωστή λύση – η οποία δεν είναι «τεχνικό ζήτημα». Πρέπει οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην παραγωγική δουλειά και στην ανάπτυξη…. Η κυβέρνησή σας, ο πρωθυπουργός σας, πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση.

Είμαι σίγουρος ότι τελικά όλοι θα αλλάξουμε κατεύθυνση. Μεταπολεμικά, οι ΗΠΑ εφάρμοσαν το σχέδιο «Morgenthau» για να διαλύσουν τη γερμανική κοινωνία, καταστρέφοντας την τεχνολογία και τη βιομηχανία μας – αυτό κάνουμε στην Ελλάδα τώρα….. Προσπαθούμε να τιμωρήσουμε τους Έλληνες. Θα καταστρέψουμε την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ πήγαν από το σχέδιο «Morgenthau» στο σχέδιο «Marshall» (European Recovery Program). Η Ελλάδα πρέπει να πάει από τη λιτότητα στην ανάκαμψη και ανάπτυξη. Ελπίζω να μη γίνει πολύ αργά” (πηγή).

Δυστυχώς η τότε κυβέρνηση μας δεν άκουσε ούτε αυτόν, ούτε κανέναν άλλο – με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί στο σημερινό, τρομακτικό αδιέξοδο, από το οποίο πολύ δύσκολα καταφέρνει μία χώρα να ξεφύγει εάν δεν υπάρξει συλλογική αντίδραση, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε μία μαύρη τρύπα στο χάρτη και να χαθεί εντελώς ως Έθνος.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!