Η δημοκρατία των ελίτ – The Analyst

Η δημοκρατία των ελίτ

129 total views, 2 views today

Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει μέσω της εκλογικής διαδικασίας, αλλά μόνο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Πολιτών – όπως είναι η συλλογική αποχή από τους χώρους εργασίας ή/και από τις τραπεζικές συναλλαγές.

.

Επικαιρότητα

Μεγάλο Σάββατο, Ανάσταση. Θερμές ευχές από όλους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για 8η συνεχή χρονιά οι τελευταίες χωρίς να έχουν ακόμη ευοδωθεί – αφού η Ελλάδα συνεχίζει να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς να φαίνονται κάποιες καλύτερες προοπτικές για το μέλλον της. Οι περισσότεροι έχουν βέβαια συνηθίσει τη μιζέρια της καθημερινότητας τους, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τον εαυτό τους λέγοντας του πως υπάρχουν χειρότερα – κάτι που ασφαλώς ισχύει, αλλά δεν εξυπηρετεί κανέναν, αφού εάν είχε την αντίληψη αυτή ο άνθρωπος θα ήταν ακόμη στην εποχή των σπηλαίων.

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε ακόμη μία φορά στο θέμα των εκλογών και των κομμάτων – αφού αυτά αποτελούν τη νούμερο ένα ασθένεια της χώρας, λόγω της οποίας χρεοκόπησε οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.

Ειδικότερα, η δύναμη των κομμάτων έχει άμεση σχέση με τη χρηματοδότηση τους – αφού διαφορετικά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα έξοδα τους, τις διαφημίσεις τους, τα γραφεία που νοικιάζουν ανά τη χώρα κοκ. Ως εκ τούτου είναι εξαρτημένα από τις ελίτ – οι οποίες τότε καθορίζουν τις «δημοκρατικές επιλογές» των μαζών, στηρίζοντας συνήθως κόμματα που δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, όσον αφορά τα συμφέροντα τους (των ελίτ).

Οι ελίτ λοιπόν ουσιαστικά αγοράζουν τις εκλογές, χωρίς σχεδόν κανέναν περιορισμό – ενώ οι μάζες έχουν την ψευδαίσθηση πως επιλέγουν οι ίδιες τις κυβερνήσεις τους, παραπλανημένες από τις σκηνοθετημένες τηλεοπτικές ή άλλες αντιπαραθέσεις των έμμισθων από τις ελίτ πολιτικών.

Δυστυχώς δεν κατανοούν ότι, οι «πράξεις» των κομμάτων εξουσίας, από τις οποίες οφείλει να τα κρίνει κανείς και όχι από τα λόγια τους, διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους – όπως στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι δύο μεγάλες παρατάξεις υποστηρίζουν μανιωδώς τα μνημόνια, αφού από αυτά αντλούν τη χρηματοδότηση τους, διαφωνώντας μόνο ως προς τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τους και με κριτήριο την κομματική τους πελατεία.

Με δεδομένο δε το ότι, τα σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα σήμερα εφαρμόζουν αποδεδειγμένα καλύτερα τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αφού δεν επιτρέπουν άλλες πιο ριζοσπαστικές επιλογές στις μάζες, προτιμούνται καλύτερα από τις ελίτ – έως ότου βρεθεί κάτι που θα τις συμφέρει περισσότερο. Υπενθυμίζουμε πως ο πρόεδρος Putin είχε πει τα παρακάτω για τις δυτικές Δημοκρατίες:

«Στις χώρες της Δύσης οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές μέσα από τις εκλογές, επειδή οι κυριαρχούσες ελίτ ελέγχουν όποιον τις κερδίσει. Οι εκλογές δίνουν την εντύπωση της Δημοκρατίας, αλλά η ψήφος των ανθρώπων δεν αλλάζει τις πολιτικές που ευνοούν τις ελίτ και τους πολέμους τους. Ως εκ τούτου, η βούληση του λαού είναι ανύπαρκτη, δεν εφαρμόζεται ποτέ.

Οι Πολίτες και οι ψήφοι τους δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στις αποφάσεις που αφορούν τις χώρες τους. Το γεγονός αυτό τρομοκρατεί, απογοητεύει και εξοργίζει τους ανθρώπους, δημιουργώντας έναν συνδυασμό συναισθημάτων επικίνδυνο για τις άρχουσες ελίτ – οι οποίες ως απάντηση, οργανώνουν τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους εις βάρος του λαού, προτρέποντας τον μέσω της προπαγάνδας να υποστηρίζει πράξεις που δεν τον ωφελούν, όπως είναι η διενέργεια πολέμων» (V. Putin στο club Valdai σε ελεύθερη μετάφραση – πηγή).

Εν προκειμένω επιβεβαιώνεται ότι, όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν συναισθήματα αδυναμίας στους λαούς – οι οποίοι κατανοούν πως με τις εκλογές δεν επηρεάζουν καθόλου την πολιτική της χώρας τους. Το γεγονός αυτό έχει διαπιστωθεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο στην Ελλάδα, όπου οι Πολίτες επέλεξαν ένα κόμμα που έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που τους υποσχέθηκε – χωρίς να διστάσει να προβεί σε εσχάτη εθνική προδοσία, αντιστρέφοντας το δημοψήφισμα.

Έτσι έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να αντιδράσουν στη ληστεία μιας από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, αλλά δεν βρίσκουν τον τρόπο που θα το κάνουν – οπότε απογοητεύονται, εξοργίζονται και μισούν όλους τους Θεσμούς του κράτους τους. Φοβούνται δε πολύ σωστά πως σύντομα οι ελίτ θα μπουν ακόμη και μέσα στα σπίτια τους, κλέβοντας τους ότι έχουν και δεν έχουν – υπενθυμίζοντας πως δεν χρεοκοπούν ποτέ τα κράτη, αλλά οι Πολίτες τους.

Κινητοποιούνται όμως μη εποικοδομητικά, καθώς επίσης με ένα αυτοκαταστροφικό μένος, κατηγορούν χειραγωγούμενοι τους εαυτούς τους για τα δεινά της πατρίδας τους και επιτίθεται ο ένας εναντίον του άλλου, με διάφορους τρόπους. Ορισμένοι δε αναζητούν κάποιον «προικισμένο» ηγέτη, ο οποίος θα τους σώσει – παρά το ότι γνωρίζουν πως το σύστημα δεν επιτρέπει σε κανέναν εχθρό του να ανέλθει στην εξουσία ενώ, εάν τα καταφέρει, τότε τον εξημερώνει (ντρεσάρει) αφού είναι αδύνατον να διατηρηθεί στη θέση του (καρέκλα) χωρίς να χρηματοδοτηθεί/στηριχθεί από το ίδιο.

Στα πλαίσια αυτά, είναι ανόητο να ερωτάται κάποιος γιατί δεν πολιτεύεται, όταν δεν πιστεύει πως μπορεί να αλλάξει το σύστημα μέσω της εκλογικής διαδικασίας, αλλά μόνο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Πολιτών  – όπως είναι η συλλογική αποχή από τους χώρους εργασίας ή από τις τραπεζικές συναλλαγές, με βασικά αιτήματα την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την κατάργηση των παράνομων μνημονίων, την εκδίωξη της Τρόικας, την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας κοκ.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.