Το στοίχημα της βρετανικής στερλίνας – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Το στοίχημα της βρετανικής στερλίνας

.

.

Επενδύσεις & Αγορές

Οι κερδοσκόποι που αποσκοπούν σε γρήγορα κέρδη, ιδίως τα hedge funds, έχουν αυξήσει πρόσφατα σημαντικά τα στοιχήματα τους στην άνοδο της ισοτιμίας της στερλίνας – ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις συζητήσεις της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, οι οποίες είχαν θετικά αποτελέσματα, ενώ θεωρείται πως στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις των δύο «περιοχών».

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission, οι καθαρές θέσεις υπέρ της ανατίμησης της στερλίνας (Long), υπολογίζονται στο 1,7 δις $ – στο υψηλότερο ποσόν μετά το 2014, υπενθυμίζοντας πως μετά την ψηφοφορία για το BREXIT τον Ιούνιο του 2016, τα στοιχήματα των κερδοσκόπων ήταν μαζικά υπέρ της υποτίμησης της στερλίνας (Short), έχοντας πλήρως επαληθευτεί.

Οι κερδοσκόποι αιτιολογούν τις τοποθετήσεις τους στην υπόθεση ότι, η Μ. Βρετανία και η ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μία μεταβατική περίοδο- η οποία θα «γεφυρώνει» το χρονικό διάστημα μεταξύ της επίσημης ημερομηνίας εξόδου κα της επίλυσης των τελευταίων προβλημάτων του «διαζυγίου». Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ανατίμηση της στερλίνας είναι μάλλον βέβαιη – οπότε λογικά ο στόχος τοποθετείται στο 1.40 $ έως 1,48 $ από 1,34 $ σήμερα (πηγή), όσο ήταν δηλαδή πριν από το BREXIT.

Τα στοιχήματα στηρίζονται επίσης στην υπόθεση πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τουλάχιστον ακόμη μία φορά τα βασικά της επιτόκια το 2018 – έχοντας ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2017, όπου για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια τα αύξησε κατά 0,25%. Η οικονομία βέβαια της χώρας αναπτύσσεται πολύ αργά μετά τους φόβους της εξόδου από το ευρώ, ενώ κινδυνεύει με στασιμοπληθωρισμό (άρθρο), αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια – τα οποία στηρίζουν την άνοδο της ισοτιμίας ενός νομίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, μία μόνο τράπεζα πιστεύει στην περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας – η Morgan Stanley, η οποία θεωρεί πως έως τα τέλη του 2018 η ισοτιμία θα βυθιστεί στο 1,24 $. Έχει βέβαια λογική η τοποθέτηση της, με την έννοια πως η Μ. Βρετανία θα θελήσει να υποστηρίξει περισσότερο τις εξαγωγές της, καθώς επίσης την αναβίωση της βιομηχανίας της, παρά το νόμισμα. Εν τούτοις, ο κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ μεγάλος – ενώ η εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Μ. Βρετανίας (γράφημα) δεν τον μειώνει.

Κατά την άποψη μας πάντως, η οποία φυσικά δεν συνιστά επενδυτική επιλογή, η Μ. Βρετανία θα τα καταφέρει, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στην ΕΕ – μεταξύ άλλων επειδή θα προσελκύσει σημαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια (οι εισροές ανατιμούν τα νομίσματα), τα οποία θα θέλουν να «ξεφύγουν» από τους γερμανικούς ελέγχους ή/και δεν συμφωνούν με την οικονομική διαχείριση της πρωσικής κυβέρνησης, η οποία έχει εγκαταστήσει Γερμανούς σε όλες τις θέσεις-κλειδιά τόσο της ΕΕ, όσο και της Ευρωζώνης.

Με δεδομένη δε την πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική της, καθώς επίσης το ότι σέβεται όσο καμία άλλη χώρα την ιδιοκτησία, διαθέτοντας διεθνώς την πλέον φιλική δομή προς την επιχειρηματικότητα και επί πλέον το Citι με περιουσιακά στοιχεία 1,32 δις στερλίνες, θεωρείται βέβαιη η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων – οι οποίες θα είναι περισσότερες από αυτές που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στη γερμανική Ευρώπη.

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.