2018, το έτος της πλατίνας; – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

2018, το έτος της πλατίνας;

.

.

Επενδύσεις & Αγορές

Παρά το ότι ο χρυσός θεωρείται ως εκείνο το ευγενές μέταλλο που ανατιμάται σε εποχές γεωπολιτικών κρίσεων, όπως ασφαλώς η σημερινή, καθώς επίσης σε μεταβατικές περιόδους από το ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στο άλλο (από το δολάριο στο κινεζικό γουάν εν προκειμένω), η τιμή του παραμένει χαμηλή στα 1.293 $ η ουγγιά (πηγή) –  προφανώς επειδή χειραγωγείται μέσω της αγοράς παραγώγων, αφενός μεν για να στηρίζει το δολάριο, αφετέρου επειδή ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού είναι η Ρωσία που δεν θέλουν οι Η.Π.Α. να ωφεληθεί.

Φυσικά ο χρυσός δεν προσφέρει τόκο, όπως για παράδειγμα τα ομόλογα, ενώ δεν έχει χρήση στη βιομηχανία όπως πολλά άλλα μέταλλα – οπότε είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί σωστά, μοιάζοντας κατά κάποιον τρόπο με τα σημερινά κρυπτογραφημένα νομίσματα τύπου BITCOIN. Εν τούτοις, κάποια στιγμή στο μέλλον θα ανακτήσει την πραγματική του τιμή, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από τη σημερινή – κάτι που φαίνεται εάν εξετάσει κανείς ορισμένους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες.

Αντίθετα με το χρυσό, τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν το πλεονέκτημα να είναι η τιμή τους συνδεδεμένη με τη ζήτηση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης – οπότε, με δεδομένες τις προβλέψεις ανόδου της για το επόμενο έτος (γράφημα), οι προοπτικές τους είναι πολύ καλές. Μπορεί δε η ανάπτυξη στις Η.Π.Α. να είναι μικρότερη του αναμενομένου, αλλά η βιομηχανική ζήτηση στην Ευρώπη ευρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ – με τις επιχειρήσεις να έχουν προσλάβει ήδη τόσο προσωπικό, όσο για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Εάν τώρα αναζητήσει κανείς κάποιο εναλλακτικό πολύτιμο μέταλλο στο χρυσό, θα οδηγηθεί αναπόφευκτα στο «μικρό του αδελφό», στο ασήμι – η τιμή του οποίου όμως δεν έχει τόση άνοδο, παραμένοντας στα  16,78 $ η ουγγιά (πηγή). Αυτό που είχε μεγάλη άνοδο τα τελευταία δύο χρόνια ήταν το παλλάδιο – το οποίο πρόσφατα έσπασε το όριο των 1.000 $ ανά ουγγιά, φτάνοντας σήμερα στα 1.064 $ (πηγή).

Η αιτία της ανόδου της τιμής του ήταν οι εξελίξεις στη βιομηχανία αυτοκινήτων, στην οποία το παλλάδιο χρησιμοποιείται στους καταλύτες των κινητήρων εσωτερικής καύσης – όπου το σκάνδαλο με τους ρύπους ειδικά στη Γερμανία (άρθρο), όσον αφορά τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, είχε ως αποτέλεσμα να αγοράζονται ξανά βενζινοκίνητα, οπότε αυξήθηκε η ζήτηση του παλλαδίου.

Όσο ανοδική ήταν όμως η τιμή του παλλαδίου, τόσο καθοδική της πλατίνας, η οποία θεωρείται πολύτιμο μέταλλο όπως ο χρυσός και ήταν ανέκαθεν ακριβότερη  – ενώ για πολλά χρόνια χρησιμοποιούταν στους καταλύτες των αυτοκινήτων, έως ότου η βιομηχανία ανακάλυψε το φθηνότερο παλλάδιο. Η σχέση της πλατίνας με το παλλάδιο ήταν 1 προς 5 το 2009 – δηλαδή, εάν η πλατίνα κόστιζε 1.000 $, τότε το παλλάδιο μόλις 200 $. Έκτοτε η σχέση αυτή μειωνόταν συνεχώς (γράφημα), με αποτέλεσμα σήμερα το παλλάδιο να κοστίζει 1.064 $ η ουγγιά και η πλατίνα μόλις 926 $ (πηγή).

Η πλατίνα όμως θεωρείται από τους ειδικούς ως καλύτερο μέταλλο από το παλλάδιο, όσον αφορά τους καταλύτες, επειδή είναι πιο αποτελεσματική – οπότε λογικά είναι θέμα χρόνου να αντιληφθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες πως το πιο αποτελεσματικό υλικό είναι φθηνότερο, αφού απαιτούνται μικρότερες ποσότητες. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η τιμή της πλατίνας θα παρουσιάσει έντονη άνοδο – χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως προτείνουμε την αγορά της, αφού κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον στα χρηματιστήρια.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.