ΔΝΤ, ο θεματοφύλακας του καπιταλισμού – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΔΝΤ, ο θεματοφύλακας του καπιταλισμού

.

(γ)  Η τρίτη αιτία είναι το ότι, το ΔΝΤ πιστεύει σε ένα ορθολογικό αγγλοσαξονικό φιλελεύθερο μοντέλο – το οποίο έχει αποδείξει τη δυνατότητα του να μαθαίνει από τα λάθη του. Άλλωστε ο φιλελεύθερος W. Beveridge ήταν αυτός που, εν μέσω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, σχεδίασε μία μεταπολεμική κοινωνική αρχιτεκτονική για τη Μ. Βρετανία – ενώ ο επίσης φιλελεύθερος J.M. Keynes έκανε κάτι ανάλογο για τον υπόλοιπο πλανήτη. Γνωρίζουμε δε πως όταν ρωτήθηκε γιατί άλλαξε τη συμπεριφορά του, όπως σήμερα το ΔΝΤ, απάντησε τα εξής: «Όταν τα γεγονότα αλλάζουν, αλλάζω τις απόψεις μου. Εσείς τι κάνετε;»

Σε αντίθεση τώρα με το ΔΝΤ, το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τις απόψεις του, οι πολιτικοί των εθνικών κρατών ακολουθούν κυρίως ιδεολογικές πεποιθήσεις – πολύ συχνά με έναν δογματισμό που οδηγεί στην καταστροφή των χωρών τους.

Στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία διακατέχεται από έναν άκαμπτο προτεσταντισμό, καθώς επίσης από έναν ιδιαίτερο σκεπτικισμό απέναντι στη λειτουργία του κράτους που μοιάζει με τον εθνικοσοσιαλισμό, έχοντας την οδηγήσει μία φορά στο παρελθόν στο ναζισμό, το ΔΝΤ απαιτεί από καιρό τώρα τη διαγραφή ενός μέρους των χρεών της Ελλάδας – επειδή η χώρα μας υποφέρει από το βάρος τους μετά το 2010, έχουν γίνει μεγάλα λάθη όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, ενώ δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, εάν δεν επιλυθεί προηγουμένως το πρόβλημα του χρέους.

Εν τούτοις, ο κ. Σόιμπλε εμποδίζει τη διαγραφή, όχι μόνο επειδή θέλει να εξασφαλίσει τα δάνεια της χώρας του, τα οποία ουσιαστικά είναι ελάχιστα (περί το 28% των συνολικών, άρα της τάξης των 70 δις €) αλλά, κυρίως, επειδή έχει μία βαθιά ριζωμένη πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος μπορεί να ανακάμψει μόνο με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα – γεγονός που, εκτός του ότι έχει μία ναζιστική χροιά που μάλλον δεν συνειδητοποιεί ο συμπαθής Γερμανός, σημαίνει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει αλλάζοντας απόψεις ότι και να συμβεί.

327

Άλλωστε έχει συμπεριφερθεί ανάλογα στην πρώην Ανατολική Γερμανία, την οποία κυριολεκτικά κατακρεούργησε, παρά το ότι επρόκειτο για συμπολίτες του – ενώ ακόμη και σήμερα οι μισθοί των εργαζομένων της πρώην Δυτικής Γερμανίας είναι σημαντικά υψηλότεροι (γράφημα, πηγή – στην τελευταία στήλη η διαφορά μισθών μεταξύ της δυτικής και ανατολικής Γερμανίας για ορισμένα επαγγέλματα).

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, μπορεί κανείς να ισχυρισθεί πως το ΔΝΤ, με την απαίτηση του για μία δικαιότερη αναδιανομή των εισοδημάτων, επιδιώκει μόνο τα απολύτως αναγκαία με στόχο τη διάσωση του καπιταλισμού από ένα επόμενο κραχ, καθώς επίσης από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων – ενός συστήματος που εκτός από την τεράστια αύξηση του πλούτου που εξασφαλίζει, είναι δυστυχώς υπεύθυνο για την εκμετάλλευση των μαζών, για τη ληστεία των φτωχών χωρών, για πολέμους, για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη κοκ.

329

Εν τούτοις δεν υπάρχει καμία άλλη ρεαλιστική πρόταση που να εξασφαλίζει ένα ειρηνικό μέλλον για τον πλανήτη – χωρίς τους νομισματικούς πολέμους που προβλέπονται, την οικονομική τέλεια καταιγίδα που διαφαίνεται στον ορίζοντα, τις χρεοκοπίες, τη διάλυση της Ευρωζώνης κοκ. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση, με το άλλο μείγμα πολιτικής που πρεσβεύει, κυρίως με τον προσανατολισμό της προς τη Γερμανία αντί προς το ΔΝΤ, καθώς επίσης με τις πεπαλαιωμένες ακραία νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της, είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου – επίσης όλοι όσοι τάσσονται υπέρ της «πολιτικής Σόιμπλε» που εφαρμόζεται στη χώρα μας, μάλλον από βαθιά άγνοια σε συνδυασμό με το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Περαιτέρω, ασφαλώς πρέπει να μειωθούν οι φόροι στην Ελλάδα στη θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα – ειδικά η εξοντωτική προκαταβολή και οι ασφαλιστικές εισφορές, αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλοντικά του εισοδήματα, ενώ το ασφαλιστικό είναι φύσει αδύνατον να επιβιώσει εάν δεν βρουν απασχόληση οι 1.400.000 άνεργοι, οπότε να διορθωθεί ο καταστροφικός δείκτης εξάρτησης. Ποιός θα ήταν άλλωστε τόσο ανόητος να επενδύσει αναλαμβάνοντας ρίσκα, με φόρους και εισφορές που υπερβαίνουν το 100% των προσδοκώμενων κερδών του;

Εκτός αυτού, πρέπει να φορολογούνται ελάχιστα τα μη διανεμόμενα κέρδη, για να υπάρξουν επενδύσεις – αφού το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, εκτός από τη διαγραφή χρεών, είναι η εξασφάλιση εισοδημάτων και κερδών, για να ακολουθήσει η ανάπτυξη και η υγιής αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Υποθέτουμε δε πως θα το δρομολογήσει η κυβέρνηση, εάν επιτέλους αντιληφθεί ότι, ο στόχος της δεν μπορεί να είναι το μοίρασμα μίας διαρκώς αυξανόμενης φτώχειας – αλλά η δημιουργία πλούτου και η δικαιότερη αναδιανομή του.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν διενεργηθούν εγχώριες επενδύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν την αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης, δεν πρόκειται να προσελκύσει η χώρα ξένες – ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι νέες επενδύσεις, είτε τάσσεται κανείς υπέρ τους, είτε κατά. Κανένας όμως δεν επενδύει σε μία υπερχρεωμένη χώρα, με μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος στα 235 δις € – ενώ ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος στην αρχή της πρόσφατης συνέντευξης το έδειξε το αληθινό του πρόσωπο, οφείλει να κρατήσει για τον εαυτό του και τη χώρα του το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα που απαιτεί.

Εάν επιμένει, τότε η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει αμέσως έναν άλλο δρόμο, καθώς επίσης άλλους συμμάχους, για να καταπολεμήσει τα προβλήματα της – τα οποία δεν έχουν αντιμετωπισθεί ούτε στο ελάχιστο, επειδή της επιβλήθηκε μία καθαρά εισπρακτική πολιτική με ευθύνη της Γερμανίας, με στόχο την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της, αφού προηγουμένως απαξιωθεί εντελώς. Λύσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, ακόμη και στην άκρη του γκρεμού – αρκεί η χώρα να μην επαναλαμβάνει τα ίδια πειράματα, προσδοκώντας ανόητα διαφορετικά αποτελέσματα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!