ΔΝΤ, ο θεματοφύλακας του καπιταλισμού – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΔΝΤ, ο θεματοφύλακας του καπιταλισμού

.

330

.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με το άλλο μείγμα πολιτικής που πρεσβεύει, με τον προσανατολισμό της προς τη Γερμανία, καθώς επίσης με τις πεπαλαιωμένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της, είναι εκτός τόπου και χρόνου – επίσης όσοι τάσσονται υπέρ της «πολιτικής Σόιμπλε» που εφαρμόζεται στη χώρα μας, μάλλον από βαθιά άγνοια σε συνδυασμό με το σύνδρομο της Στοκχόλμης. 

.

ο άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ασφαλώς πρέπει να μειωθούν οι φόροι στην Ελλάδα στη θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα – ειδικά η εξοντωτική προκαταβολή και οι ασφαλιστικές εισφορές, αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλοντικά του εισοδήματα, ενώ το ασφαλιστικό είναι αδύνατον να επιβιώσει εάν δεν βρουν απασχόληση οι 1.400.000 άνεργοι, οπότε να διορθωθεί ο καταστροφικός δείκτης εξάρτησης. Ποιός θα ήταν άλλωστε τόσο ανόητος να επενδύσει αναλαμβάνοντας ρίσκα, με φόρους και εισφορές που υπερβαίνουν το 100% των προσδοκώμενων κερδών του; 

Εκτός αυτού, πρέπει να φορολογούνται ελάχιστα τα μη διανεμόμενα κέρδη, για να υπάρξουν επενδύσεις – αφού το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, εκτός από τη διαγραφή χρεών, είναι η εξασφάλιση εισοδημάτων και κερδών, για να ακολουθήσει η ανάπτυξη και η υγιής αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Υποθέτουμε δε πως θα το δρομολογήσει η κυβέρνηση, εάν επιτέλους αντιληφθεί ότι, ο στόχος της δεν μπορεί να είναι το μοίρασμα της φτώχειας – αλλά η παραγωγή πλούτου και η δικαιότερη αναδιανομή του“.

.

Ανάλυση

Η πρόσφατη ομιλία της κυρίας Lagarde πριν από μερικές ημέρες στην Ουάσιγκτον, ενώπιον των εκπροσώπων των 142 μελών του ΔΝΤ, υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζών, εξέπληξε τους πάντες – αφού είχε μία καθαρά αριστερή χροιά (μία έντιμη, δίκαιη φιλελεύθερη τύπου Keynes ουσιαστικά) με κέντρο βάρους το ότι, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά οι αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες. «Όλοι έχουμε ακούσει πως το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη κατέχει το 50% των παγκοσμίων περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πρέπει όλα τα κράτη μαζί να καταπολεμήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο δεν αποτελεί μόνο μία ηθική επιταγή, αλλά μία οικονομική αναγκαιότητα.

«Η ανισότητα των ευκαιριών, του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, καταστρέφει την εμπιστοσύνη και πυροδοτεί τις πολιτικές εντάσεις στον πλανήτη», συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, ζητώντας από όλες τις χώρες να επενδύσουν περισσότερο στην παιδεία και στην υγεία των εργαζομένων, στο κοινωνικό κράτος δηλαδή, καθώς επίσης στη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία.

Εκτός αυτού πρότεινε την αύξηση των φόρων για τους πλουσίους, έτσι ώστε να μειωθούν τα δημόσια χρέη με τη βοήθεια τους – ενώ σημείωσε πως είναι απαραίτητα ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας για τους ανθρώπους, έτσι ώστε να προστατευθούν από τις αρνητικές συνέπειες της εποχής της ψηφιοποίησης και του ελευθέρου εμπορίου. Αφενός μεν της επέλασης των ρομπότ και της τεχνολογίας δηλαδή, τα οποία μειώνουν δραστικά τις θέσεις απασχόλησης των ανθρώπων (ήδη η Σαουδική Αραβία έδωσε υπηκοότητα σε ένα εξελιγμένο ρομπότ που δεν διαφέρει καθόλου από έναν άνθρωπο για πρώτη φορά στην ιστορία, πηγή), αφετέρου της παγκοσμιοποίησης – λόγω της οποίας διπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων στον πλανήτη με το άνοιγμα των συνόρων των πρώην κομμουνιστικών χωρών, κλιμακώθηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ τους και έπαψαν να αυξάνονται οι μισθοί στη Δύση, εις βάρος του βιοτικού της επιπέδου.

Με τα παραπάνω ο ισχυρότερος οργανισμός του πλανήτη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανησυχεί για την κατάρρευση της ΕΕ, δεν τοποθετείται μόνο εναντίον της πολιτικής που έχει επικρατήσει μετά τη δεκαετία του 1970 – του νεοφιλελευθερισμού όπως αποκαλείται, ο οποίος είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς και της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Τοποθετείται επίσης εναντίον του παρελθόντος του, αφού το ΔΝΤ ήταν εκείνος ο οργανισμός που προωθούσε ανέκαθεν τη συγκεκριμένη πολιτική σε ολόκληρο τον πλανήτη (ανάλυση) – στρεφόμενο επί πλέον εναντίον των κυβερνήσεων ισχυρότατων κρατών, τα οποία συνεχίζουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων στην ιστορία των Η.Π.Α., από 35% στο 20% – πυροδοτώντας ένα ράλι διαρκείας των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών. Εκτός αυτού προσπαθεί να καταργήσει εντελώς το υγειονομικό σύστημα (Obamacare), εξοικονομώντας από την κοινωνική ασφάλιση 274 δις $ εντός των επομένων δέκα ετών. Οι φιλελεύθεροι στη Γερμανία (FDP) προτείνουν μείωση των φόρων κατά 30 δις €, ενώ ο κ. Macron στη Γαλλία σχεδιάζει επίσης την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών εισοδήματος – όπως άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν ο θεματοφύλακας του καπιταλισμού να ακολουθεί τον εντελώς αντίθετο δρόμο; Στα πλαίσια αυτά τα εξής:

(α) Η πρώτη αιτία είναι πως το ΔΝΤ και οι εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις έχουν διαφορετικούς στόχους, αφού το Ταμείο ενδιαφέρεται για τον παγκόσμιο καπιταλισμό – γνωρίζοντας τους κινδύνους που τον απειλούν (ανάλυση). Ένας από τους σημαντικότερους είναι η μη ισορροπημένη αναδιανομή των εισοδημάτων, η οποία έχει προκύψει μεταξύ άλλων από τις μειώσεις των φόρων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους – όπου, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του, οι φόροι στα κράτη του ΟΟΣΑ παρουσίασαν πτώση από το 62% το 1981 στο 35% σήμερα.

Η μη ισορροπημένη αναδιανομή των εισοδημάτων τώρα εμποδίζει την ανάπτυξη, επειδή μειώνεται ραγδαία η κατανάλωση των φτωχότερων νοικοκυριών – ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα αντί με τη φορολογία των πλουσίων, με το δανεισμό τους από αυτούς, από τις αγορές δηλαδή, τον οποίο παρέχουν μεταξύ άλλων ως «κοινωνικό μέρισμα» στους φτωχούς. Εκτός αυτού οι πλούσιοι δανείζουν απ’ ευθείας τα φτωχότερα νοικοκυριά, όπως για την αγορά ακινήτων επί πιστώσει – ενώ είναι εκείνοι που δανείζονται τεράστια ποσά από τις κεντρικές τράπεζες με μηδενικά επιτόκια, στα πλαίσια των προγραμμάτων ποσοτικής διευκόλυνσης (QE), εντείνοντας στο έπακρο τις ανισορροπίες.

Τέλος, τα βουνά των χρεών που είχαν συσσωρευτεί πριν από δέκα χρόνια με έναν παρόμοιο τρόπο προκάλεσαν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κραχ στην ιστορία, ενώ έκτοτε η ανάπτυξη είναι αδύναμη και τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται – οπότε ο πλανήτης απειλείται με ένα επόμενο κραχ, καθώς επίσης με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων που προωθούν τον προστατευτισμό, το κλείσιμο των συνόρων δηλαδή, δημιουργώντας προβλήματα στο διεθνές εμπόριο.

(β)  Η δεύτερη αιτία είναι το ότι, οι πολιτικοί εκπροσωπούν κυρίως τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των πλουσίων – αφού αυτοί χρηματοδοτούν τις προεκλογικές τους καμπάνιες. Εκτός αυτού, επειδή μάχονται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων τους, επιδιώκουν επίσης να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας τους – κάτι που, υπό τις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, όπου τα κεφάλαια κινούνται ελεύθερα μεταξύ των κρατών, σημαίνει πως οι πολιτικοί αγωνίζονται για να πετύχουν την εύνοια των αγορών (αφού έτσι εισρέουν φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας στις χώρες τους).

331

Στα πλαίσια αυτά οι κυβερνήσεις, για να προσελκύσουν επενδύσεις, μειώνουν τους φόρους, περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες και απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας – όπως η Γερμανία το 2000 με την ατζέντα 2010 ή η Γαλλία σήμερα που προσπαθεί να τη μιμηθεί. Οι ενέργειες τους αυτές όμως αυξάνουν τις εισοδηματικές ανισότητες, εντείνοντας το μισθολογικό και λοιπό ανταγωνισμό – κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρεών και την πρόκληση χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

Οι εθνικές κυβερνήσεις βέβαια, από τη δική τους πλευρά, ελπίζουν πως με τη συγκεκριμένη πολιτική θα εξασφαλίζουν ένα μεγαλύτερο μέρος του γλυκού, το μέγεθος του οποίου όμως συνεχώς συρρικνώνεται – όπως στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς των εργαζομένων της, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εξαγωγές και τα πλεονάσματα της εις βάρος των άλλων κρατών, τα οποία προφανώς υπερχρεώνονται, βυθίζονται στην ανεργία και καταρρέουν. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ελβετία, η οποία προσελκύει πολλές επιχειρήσεις με τους χαμηλούς φόρους της – ενώ τα φορολογικά της έσοδα παρόλα αυτά αυξάνονται.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.