Ο παγκόσμιος πόλεμος των νομισμάτων – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο παγκόσμιος πόλεμος των νομισμάτων

.

Στη συνέχεια η BIS αποκαλύπτει αυτό που ονομάζει ως «μία νέα ταξινόμηση χρημάτων» – οι ιδιότητες των οποίων είναι οι εξής: α. Εκδότης (κεντρική τράπεζα ή άλλη) β. Μορφή (ηλεκτρονική ή φυσική) γ. Προσβασιμότητα (καθολική ή περιορισμένη) και δ. Μηχανισμός μεταφοράς (συγκεντρωτικός ή αποκεντρωμένος, δηλαδή ομότιμος). Ο νέος αυτός ορισμός συνοψίζεται στο επόμενο γράφημα, το οποίο ονομάζεται «Λουλούδι του χρήματος» – με τέσσερις ελλειπτικούς κύκλους, οι οποίοι εμπεριέχουν τις διαφορές, καθώς επίσης τα κοινά σημεία του συνολικού νομισματικού τοπίου (γράφημα αριστερά).

124

Όπως φαίνεται από το γράφημα, υπάρχουν τέσσερα είδη ηλεκτρονικών χρημάτων κεντρικής τράπεζας (τρίτος ελλειπτικός κύκλος, γαλάζιος): τα δύο είναι κρυπτογραφημένα (επισκιασμένη περιοχή) και τα άλλα δύο καταθέσεις κεντρικής τράπεζας – οι βασικότερες των οποίων είναι αυτές που ανήκουν στις εμπορικές τράπεζες και αναφέρονται ως λογαριασμοί διακανονισμού ή αποθεματικά (ρεζέρβες).

Η άλλη μορφή είναι σήμερα ακόμη θεωρητική, ενώ θα μπορούσε να είναι καταθέσεις του κοινού που ακόμη δεν έχουν δρομολογήσει οι κεντρικές τράπεζες, με εξαίρεση το Εκουαδόρ – αλλά θα μπορούσαν, πόσο μάλλον εάν τυχόν υπάρξει ανάγκη χρημάτων από το ελικόπτερο (=απ’ ευθείας δανεισμός των νοικοκυριών).

Στο επόμενο γράφημα τώρα (δεξιά, Β) απεικονίζονται διάφορα παραδείγματα χρημάτων από το παρελθόν, το παρόν και ενδεχομένως το μέλλον, όπως το «FEDCOIN» της Fed – χωρισμένα επίσης στα τέσσερα είδη (πηγή). Το «CADCOIN» χρησιμοποιήθηκε ήδη σε προσομοιώσεις που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα του Καναδά, σε συνεργασία με πολλές εμπορικές, αλλά τελικά δεν τέθηκε σε εφαρμογή – ενώ το «E-KRONA» προορίζεται για πληρωμές λιανικής μέσω της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

125

Περαιτέρω, το «DINERO ELECTRONICO» παρέχεται ήδη από την κεντρική τράπεζα του Εκουαδόρ απ’ ευθείας στους Πολίτες, οι οποίοι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην κεντρική  μέσω μίας απλής ηλεκτρονικής εφαρμογής – καταχωρώντας μόνο τον αριθμό της ταυτότητας τους και απαντώντας σε ορισμένες ερωτήσεις ασφαλείας. Εν προκειμένω οι άνθρωποι καταθέτουν ή αποσύρουν χρήματα σε προκαθορισμένα κέντρα συναλλαγών – ενώ το ηλεκτρονικό αυτό νόμισμα είναι σημαντικό για τη χώρα η οποία, μετά τη στάση πληρωμών και τη διαγραφή χρέους (ανάλυση) χρησιμοποιεί το δολάριο ως επίσημο νόμισμα της (κάτι που ασφαλώς θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα, παρά τις ειρωνικές αναφορές στο θέμα λόγω άγνοιας – άρθρο).

Το «BITCOIN» είναι ένα από τα πολλά ψηφιακά νομίσματα μη κεντρικής τράπεζας, ενώ κυκλοφόρησε το 2009 ως λογισμικό ανοικτού κώδικα – συνοδευόμενο από μία λευκή βίβλο που περιγράφει τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου του. Το «POKECOIN» είναι ένα εικονικό νόμισμα για τις αγορές ενός παιχνιδιού, μεταξύ πολλών άλλων που υπάρχουν – ενώ το «USC» είναι μία προσπάθεια των εμπορικών τραπεζών υπό την ελβετική UBS να εκδώσουν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα.

Τέλος, υπάρχουν πολλά άλλα νομίσματα που αναφέρονται στο γράφημα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού χρυσού – ένας εκ των οποίων ήταν το «E-GOLD» που τελικά απέτυχε, παρά το ότι πριν κλείσει το 2009 είχε 5.000.000 καταγεγραμμένους πελάτες.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας ο παγκόσμιος πόλεμος των νομισμάτων, τα οποία αποτελούν ένα πολύ μεγάλο περιουσιακό στοιχείο των κατόχων τους, κρίνοντας μεταξύ άλλων από τη χρηματιστηριακή αξία του BITCOIN που υπερβαίνει πια τα 65 δις $ (πηγή) καθώς επίσης από την τιμή του που έχει ξεπεράσει σήμερα τα 3.900 $ από μόλις 0,05 $ το 2009, δεν αφορά πλέον μόνο τα επίσημα νομίσματα αλλά, επίσης, τα ιδιωτικά – ενώ η υπερχρέωση του πλανήτη, σε συνδυασμό με το ότι, όλα τα χρήματα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές των περισσοτέρων νομισμάτων σήμερα δεν στηρίζονται τόσο στα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών που εκπροσωπούν, όσο στη ζήτηση και στην προσφορά, όπως επίσης οι μετοχές – οπότε ήταν λογική η εμφάνιση των ιδιωτικών ψηφιακών νομισμάτων, τα οποία κατά την άποψη μας ήλθαν για να μείνουν.

Ασφαλώς βέβαια θα δεχθούν πολλές διαφορετικές επιθέσεις από τις κεντρικές και εμπορικές τράπεζες που δεν θέλουν να χάσουν το προνόμιο της έκδοσης χρημάτων από το πουθενά, μέσω των έμμισθων πολιτικών που τις υπηρετούν, αλλά δεν πρόκειται να χαθούν – επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα τα στηρίζουν, έτσι ώστε να αποφύγουν την εκμετάλλευση τους από το χρηματιστικό τέρας και τις ελίτ, μέσω του συστήματος του χρέους που έχουν εγκαταστήσει.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι όσον αφορά τα επίσημα νομίσματα εντοπίζονται στο δολάριο – το οποίο δέχεται ήδη την επίθεση της Κίνας και της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις χώρες των BRICS. Όσον αφορά το ευρώ, οι προσπάθειες της Κομισιόν για την υιοθέτηση του από όλες τις χώρες της ΕΕ δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν – αφού έχουν διαπιστώσει πως η Γερμανία θέλει να το χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία του 4ου Ράιχ, ενώ είδαν το πόσο ακριβά το πλήρωσε η Ελλάδα. Εκτός αυτού, δύσκολα θα επιβιώσει εάν η καγκελάριος συνεχίσει την ίδια πολιτική – ενώ η καλύτερη δυνατή λύση σήμερα είναι η διάλυση της νομισματικής ένωσης, προτού ευδοκιμήσουν τα σχέδια της Γερμανίας.

Στα πλαίσια αυτά, ο χρυσός συνεχίζει να είναι η βασικότερη λύση, πόσο μάλλον αφού δεν επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, διατηρώντας σταθερή την αγοραστική του αξία για πάνω από 2.000 έτη – ενώ μπορεί σήμερα να χειραγωγείται μέσω της αγοράς παραγώγων, για να αποκλεισθεί η μαζική του χρήση από τους ανθρώπους, αλλά κάποια στιγμή θα «απελευθερωθεί» ξανά, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ο πληθωρισμός πάντως αποτελεί τη μοναδική ειρηνική λύση για έναν πλανήτη που έχει υπερχρεωθεί – φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να διατηρεί κρυφά χρέη της τάξης των 14 τρις $ (ανάλυση), για να μην εκραγεί.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.