Ο παγκόσμιος πόλεμος των νομισμάτων – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο παγκόσμιος πόλεμος των νομισμάτων

.

122

.

Η υπερχρέωση ρεκόρ του πλανήτη, σε συνδυασμό με την πλημμύρα των χρημάτων που έχουν διοχετεύσει οι κεντρικές τράπεζες στο σύστημα, καθώς επίσης με τις τεράστιες φούσκες που έχουν δημιουργηθεί, προμηνύουν την επανεμφάνιση του υπερπληθωρισμού – αφού δεν υπάρχει άλλη ειρηνική λύση.

 .

(Το άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη δημιουργία του δικού της κρυπτογραφημένου νομίσματος, μόνο για εσωτερική χρήση – κάτι που προφανώς δεν έρχεται σε αντίθεση με το ευρώ, οπότε θα μπορούσε να το κάνει και η Ελλάδα, έτσι ώστε να παρακάμψει την παγίδα ρευστότητας που της στερεί κάθε προοπτική εξόδου από την κρίση.

Εκτός αυτού το «DINERO ELECTRONICO» παρέχεται ήδη από την κεντρική τράπεζα του Εκουαδόρ απ’ ευθείας στους Πολίτες, οι οποίοι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην κεντρική μέσω μίας απλής ηλεκτρονικής εφαρμογής – καταχωρώντας μόνο τον αριθμό της ταυτότητας τους και απαντώντας σε ορισμένες ερωτήσεις ασφαλείας.

Το ηλεκτρονικό αυτό νόμισμα είναι σημαντικό για τη χώρα, η οποία μετά τη στάση πληρωμών και τη διαγραφή χρεών, χρησιμοποιεί το δολάριο ως επίσημο νόμισμα της – κάτι που ασφαλώς θα μπορούσε να είχε κάνει και η Ελλάδα, παρά τις ειρωνικές αναφορές στο θέμα τότε, λόγω απελπιστικής άγνοιας“.

.

Ανάλυση

Ο επικεφαλής της J.P.Morgan, μίας από τις μεγάλες τράπεζες που συμμετέχουν στην ιδιωτική Fed, χαρακτήρισε το ψηφιακό νόμισμα BITCOIN ως απάτη – παρομοιάζοντας τη γεωμετρική άνοδο της τιμής του με την ολλανδική φούσκα της τουλίπας του 17ου αιώνα. Σωστά βέβαια λέγεται πως όταν ρωτάς το διευθύνοντα σύμβουλο μίας τράπεζας τι σκέφτεται για τα ψηφιακά νομίσματα, είναι σαν να ζητάς την άποψη του επικεφαλής των ταχυδρομείων για τα e-mail – τα οποία έχουν αντικαταστήσει το σύνολο σχεδόν της αλληλογραφίας των ανθρώπων, ενώ δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα.

Όσον αφορά τη σύγκριση είναι μάλλον ατυχής, επειδή ο συγγραφέας του βιβλίου που αφορούσε τη φούσκα της τουλίπας δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι, οι άνθρωποι τότε δεν πλήρωναν για μεμονωμένα λουλούδια, αλλά για ολόκληρο το απόθεμα αναπαραγωγής ή, έστω, για ένα σημαντικό μέρος του. Στην πραγματικότητα λοιπόν επρόκειτο για τα πρώτα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (παράγωγα), τα οποία δημιουργήθηκαν κατά λάθος από την Ολλανδία – μέσω ενός κενού του νόμου που επέτρεπε συμβάσεις για κλασματικά ποσά, επειδή οι τιμές των δημοφιλών βολβών τουλίπας ήταν πολύ ακριβές για να είναι σε θέση κάποιος να τις πληρώσει.

Με απλά λόγια, εάν ο βολβός κόστιζε τότε 2.000 € μπορούσε κανείς για παράδειγμα να αγοράσει ένα συμβόλαιο κόστους 10 € (ένα κλασματικό ποσόν ίσο με το 1/200 της τιμής, όπως συμβαίνει επίσης με το BITCOIN σήμερα) – με αποτέλεσμα, έως το 1637, οι μελλοντικές συμβάσεις για τα κλασματικά ποσά βολβών τουλίπας να είναι ως και 20 φορές ακριβότερες, από την τιμή των πραγματικών βολβών. Το Φεβρουάριο του 1637 όμως η αγορά της τουλίπας κατέρρευσε, ενώ έξι εβδομάδες αργότερα τέθηκε εκτός νόμου.

Εν τούτοις οι άνθρωποι τότε είχαν ουσιαστικά ανακαλύψει πως αυτές οι συμβάσεις θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως χρήματα, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων – αφού στη λήξη τους γινόταν χρήματα, όπως συμβαίνει με όλα τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως βάσεις για τη νομισματική δραστηριότητα. Παράδειγμα τα ομόλογα, οι μετοχές, ακόμη και τα ακίνητα – τα οποία, όταν δίνονται ως εγγύηση στις τράπεζες, μετατρέπονται σε χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, οι τουλίπες είχαν μεγαλύτερη αντικειμενική αξία από ότι τα σημερινά χαρτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα – πόσο μάλλον από τα ηλεκτρονικά (λογιστικά) των τραπεζών, τα οποία έχουν μηδενικό κόστος, ενώ παράγονται μέσω της έγκρισης δανείων από το πουθενά (ανάλυση).

Κάτι παρόμοιο πάντως συμβαίνει με το BITCOIN, το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται το 2009, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση – όπου οι άνθρωποι φοβήθηκαν την απαξίωση των χρημάτων τους λόγω του πιθανού πληθωρισμού, τη δήμευση των καταθέσεων τους από τα υπερχρεωμένα κράτη, τις χρεοκοπίες των τραπεζών, τη χρηματοπιστωτική καταστολή (=έμμεσος φόρος των καταθέσεων με την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων) κοκ. Στα πλαίσια αυτά, η τιμή του BITCOIN στηρίζεται πλέον στην προβλεπόμενη ανάγκη προστασίας των ανθρώπων από κινδύνους, όπως οι παραπάνω – ενώ, εάν πρόκειται για απάτη, τότε όλα τα χρήματα είναι απάτη, αφού βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

Τα ψηφιακά νομίσματα μπορεί βέβαια να καταρρεύσουν όπως η αγορά της τουλίπας, είτε από μόνα τους, είτε από την απαγόρευση τους εκ μέρους των κυβερνήσεων – κάτι που ήδη συμβαίνει στην Κίνα, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της τιμής του BITCOIN από σχεδόν 5.000 $ ανά μονάδα στα 3.939 $ πρόσφατα (πηγή). Οι άνθρωποι όμως θα συνεχίσουν να αναζητούν καινοτομίες για τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, για την προστασία των χρημάτων τους ή για τη διατήρηση της ελευθερίας και του προσωπικού τους απορρήτου – ενώ, όσοι ισχυρίζονται πως τα ψηφιακά νομίσματα διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή ή την παράκαμψη των κανονισμών δεν έχουν δίκιο, αφού τα μετρητά είναι ένας πολύ πιο ασφαλής τρόπος, χωρίς καμία κυβέρνηση να προσπαθεί να τα καταργήσει (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Η έκθεση της BIS

Περαιτέρω, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών (BIS), προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ευαίσθητο θέμα των κρυπτογραφημένων και ψηφιακών νομισμάτων –  προειδοποιώντας πως η εκθετική αύξηση των πρώτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ανάλυση της ακολούθησε αφού η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη δημιουργία του δικού της κρυπτογραφημένου νομίσματος, μόνο για εσωτερική χρήση (πηγή) – κάτι που προφανώς δεν έρχεται σε αντίθεση με το ευρώ, οπότε θα μπορούσε να το κάνει και η Ελλάδα, έτσι ώστε να παρακάμψει την παγίδα ρευστότητας που της στερεί κάθε προοπτική εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται φυσικά φαντασία και καινοτόμο σκέψη – ενώ είμαστε σίγουροι πως τέτοιου είδους αναφορές αντιμετωπίζονται με ειρωνεία, από τους κάθε είδους χειραγωγούμενους «έξυπνους».

Έχει προηγηθεί επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας, ο διοικητής της οποίας δήλωσε ότι, τα συμβόλαια σε κρυπτογραφημένα νομίσματα ενδεχομένως θα αποτελέσουν μέρος μίας πιθανής επανάστασης στη χρηματοδότηση (πηγή) – ενώ οι Η.Π.Α. μελετούν με τη σειρά τους το θέμα, παρά το ότι μέλος της Fed δήλωσε πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για έρευνα, όπως η ευπάθεια των νομισμάτων αυτών απέναντι σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σε πυρηνικά blackout (υδρογονοβόμβες) και στην παραχάραξη.

Η έκθεση τώρα της BIS εντοπίζει τρία βασικά χαρακτηριστικά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων ή κρυπτοσυχνοτήτων: (α) είναι ηλεκτρονικά, (β) δεν είναι ευθύνη κανενός και (γ) μπορούν να ανταλλαχθούν μεταξύ ομότιμων χρηστών (peer to peer). Για να επιτρέπουν δε την απομακρυσμένη μεταφορά ηλεκτρονικής αξίας μεταξύ ομότιμων χρηστών, ελλείψει εμπιστοσύνης των «συμβαλλομένων μερών» (= αυτών που πουλούν BITCOIN και αυτών που αγοράζουν ανά τον κόσμο), χρησιμοποιούν την κατανεμημένη τεχνολογία λογιστικών βιβλίων – ενώ δεν υπάρχει ένας αξιόπιστος μεσολαβητής που να εκκαθαρίζει και να ρυθμίζει τις συναλλαγές, όπως οι τράπεζες στα λογιστικά χρήματα. Αυτού του είδους οι συναλλαγές μεταξύ ομότιμων χρηστών, χωρίς κανένα μεσολαβητή, περιοριζόταν στο παρελθόν στις φυσικές μορφές χρημάτων – όπως τα μετρητά, ο χρυσός κλπ.

123

Ορισμένα τώρα από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι όλα, είναι κοινά και σε άλλες μορφές χρημάτων – όπως φαίνεται στο διπλανό γράφημα (στην αριστερή του πλευρά τα κρυπτογραφημένα νομίσματα και στη δεξιά τα ψηφιακά χρήματα των κεντρικών τραπεζών). Για παράδειγμα, τα μετρητά μπορούν μεν να ανταλλαχθούν μεταξύ ομότιμων χρηστών χωρίς μεσολαβητή, όπως τα BITCOIN, αλλά (α) δεν είναι ηλεκτρονικά και (β) είναι ευθύνη των κεντρικών τραπεζών. Όσον αφορά τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες, είναι μεν ηλεκτρονικές, αλλά ευθύνεται η τράπεζα – ενώ ανταλλάσσονται με κεντρικό τρόπο που καταγράφεται (α) είτε στα βιβλία μίας συγκεκριμένης τράπεζας για τους δικούς της πελάτες, (β) είτε μεταξύ των διαφόρων τραπεζών, μέσω της κεντρικής τους. Τέλος, τα χρυσά νομίσματα δεν είναι ηλεκτρονικά και μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ ομότιμων χρηστών, χωρίς κανένα μεσολαβητή – αλλά δεν αποτελούν ευθύνη κανενός.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading