Με κριτήριο το λόγο Q του Tobin, προβλέπεται πτώση του S&P έως και -80% από τη σημερινή του τιμή στα επόμενα χρόνια – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Με κριτήριο το λόγο Q του Tobin, προβλέπεται πτώση του S&P έως και -80% από τη σημερινή του τιμή στα επόμενα χρόνια

Ο αμερικανός οικονομολόγος Tobin, ο οποίος έχει βραβευθεί με Νομπέλ για τις εργασίες του, ιδίως για τη φορολογία σε χρηματοπιστωτικές πράξεις (πηγή), έχει δημιουργήσει ένα δείκτη – ο οποίος προέρχεται από τη συνολική χρηματιστηριακή αξία συν τις υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιρειών, την οποία διαιρεί κανείς με τη λογιστική αξία των ίδιων εταιρειών, συν τις υποχρεώσεις τους.

Από το 1900 και μετά, η μέση αριθμητική τιμή αυτού του δείκτη είναι 0,68 – με υψηλότερη αυτή της φούσκας του διαδικτύου (1,64 στο γράφημα που ακολουθεί), καθώς επίσης με χαμηλότερη το 0,30 κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, καθώς επίσης 0,28 στην ύφεση του 1980.

Σχολιασμός Επικαιρότητας. Με κριτήριο το λόγο Q του Tobin, προβλέπεται πτώση του S&P έως και -80% από τη σημερινή του τιμή στα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα τώρα με διάφορες αναλύσεις, ο δείκτης θα φτάσει ξανά στο 0,30 πολύ πιο γρήγορα, από ότι φανταζόμαστε – αφού η Fed, η οποία στηρίζει το δείκτη, έχει πια καταναλώσει όλα της τα όπλα, για να καταπολεμήσει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτό σημαίνει πως ο S&P θα υποστεί πτώση της τάξης του 80% στα επόμενα χρόνια – ενώ αφετηρία θα αποτελέσει η επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Ως εκ τούτου, εάν τοποθετηθεί κανείς πτωτικά στις 2.100 μονάδες, με πολύ υπομονή, θα έχει σημαντικά κέρδη – κάτι που θα είχε συμβεί ήδη, εάν η Fed δεν επενέβαινε στις αγορές, διαστρεβλώνοντας τες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εάν δε συμπεριλάβουμε στη σκέψη μας την αλματώδη ανοδική πορεία του αμερικανικού δημοσίου χρέους, καθώς επίσης τα δίδυμα ελλείμματα των Η.Π.Α., θα κατανοήσουμε πως δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές – οπότε κάποια στιγμή θα εμφανιστούν όλα μαζί τα προβλήματα, προκαλώντας χάος στις αγορές.

Η σημερινή πτώση στους ευρωπαϊκούς δείκτες δεν οφείλεται βέβαια σε αυτό, αλλά στους φόβους που προκαλεί η πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ – όπου οι επενδυτές προτιμούν να αποσύρουν τα χρήματα τους, τοποθετώντας τα μεταξύ άλλων σε χρυσό, για να αποφύγουν την ανάληψη υπερβολικών ρίσκων.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!