Τουρκικό θέατρο του παραλόγου (α) – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τουρκικό θέατρο του παραλόγου (α)

ΕΙΚΟΝΑ---Τουρκία Τουρκικό θέατρο του παραλόγου (α)

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των επικίνδυνων καταστάσεων που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν Ελλάδα και Κύπρος – και μάλιστα σύντομα.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Αν η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις αρχές του 2016 μέσα στην αυλή και στην γειτονιά μας δεν ήταν τόσο σοβαρή και επικίνδυνη, θα μπορούσε να προσφέρει άφθονο γέλιο με τα καμώματα του δίδυμου των νέο-οθωμανών «σουλτάνων» Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Οι ηγέτες της σημερινής Τουρκίας αποτελούν τους παραγωγούς, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες και τους πρωταγωνιστές ενός κάκιστου Τουρκικού θεάτρου του παραλόγου που παίζεται στην Τουρκική και Διεθνή πολιτική σκηνή εδώ και χρόνια και αναμένεται να φθάσει στην κορύφωση του το τρέχον έτος 2016.

Μέσα στην Τουρκία περιφρονούνται προκλητικά ακόμα και τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η φίμωση, εδώ και 45 χρόνια, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για την οποία «τρέχει» διεθνής έκκληση για την επαναλειτουργία της) ή οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, έξω όμως από την Τουρκία είναι «απαιτητό» οτιδήποτε συμφέρει στην Τουρκία, όσο παράλογο και εξωφρενικό και αν είναι!

Ο πόλεμος στην Συρία και στο Ιράκ είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το προσφυγικό πρόβλημα που «συμπαρασύρει» εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών τα οποία προσκαλούνται στην Τουρκία όχι μόνο για να χρησιμοποιηθούν σαν όπλο εκβιασμού απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και για να εποικήσουν την Ελλάδα αξιοποιώντας πλήρως την πολιτική «ελεύθερων δομών φιλοξενίας» της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ας παρακολουθήσουμε όμως μερικές «σκηνές» του έργου από τις αρχές του τρέχοντος έτους (2016) μέσα από την καθημερινή ειδησεογραφία:

Με την είσοδο του καινούργιου χρόνου (2/1/2016), ο φόβος της Ρωσικής απειλής (Ανάγκα και Τούρκοι πείθονται) παρουσίασε στην διεθνή σκηνή ένα γλυκύτατο και συναινετικό νεο-οθωμανό «σουλτάνο» Ρ.Τ. Ερντογάν: «Το Ισραήλ έχει ανάγκη από μια χώρα όπως η Τουρκία στην περιοχή. Πρέπει επίσης να παραδεχθούμε το γεγονός ότι και εμείς έχουμε ανάγκη το Ισραήλ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην περιοχή. Εάν εφαρμοστούν με ειλικρίνεια αμοιβαία μέτρα, η εξομάλυνση (των σχέσεων μας με το Ισραήλ) θα συνεχιστεί».

Στην Αγγλόφωνη έκδοση της «Χουριέτ» (3/1/2016) ο νοµπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παµούκ άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρώπη κατηγορώντας την ότι «ξέχασε όλες τις αξίες της», ότι κάνει τα «στραβά µάτια» για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, µε αντάλλαγμα την συνεργασία της τελευταίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και στην καταπολέμηση του ISIS.

Στις 8/1/2016 ένα συγκλονιστικό άρθρο-κατηγορώ του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και εκδότη Σενέρ Λεβέντ εναντίον του νέο-σουλτάνου της Άγκυρας (αναδημοσιεύεται στο άρθρο μας «Τουρκοκύπριος προς Ερντογάν: Μυρίζεις αίμα και θάνατο!») αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την αποκρουστική νέο-οθωμανική πολιτική της Τουρκίας απέναντι σε Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους, Κούρδους κ.α.

Στις 9/1/2016 έγινε γνωστό ότι Βρετανικό Δικαστήριο αποδέχτηκε  αίτημα επτά Κυπρίων πολιτών να δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί Τούρκων διπλωματών που υπηρετούν στη Βρετανία. Έξαλλοι οι Τούρκοι ζήτησαν από την Βρετανία «εξηγήσεις» απειλώντας να «επηρεάσουν το καλό κλίμα στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού»! Η Βρετανική Κυβέρνηση έσπευσε να κάνει μια πρωτοφανή,  προκλητική και προσβλητική για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της Βρετανικής δικαιοσύνης παρέμβαση με ένα 15σέλιδο υπόμνημα προς το Ανώτερο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα την ημέρα άφιξης του νέο-οθωμανού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Βρετανία (18/1/2016) να εκδοθεί δικαστική απόφαση ακύρωσης του προσωρινού παγώματος των Τουρκικών κεφαλαίων!

Στις 15/1/2016, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δώδεκα Καθηγητές Πανεπιστημίου συνελήφθησαν από τις αρχές ασφαλείας στην Τουρκία με τις κατηγορίες «προσβολής του κράτους» και της «εμπλοκής σε τρομοκρατική προπαγάνδα» διότι υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία αποκήρυσσαν τις επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού στα νοτιοανατολικά της χώρας κατά των Κούρδων ανταρτών. Την ίδια  προκήρυξη στην οποία γίνεται λόγος για «σκόπιμη σφαγή» των Κούρδων και άλλων λαών στην περιοχή και τίτλο «Δεν θα είμαστε μέρος σε αυτό το έγκλημα», υπέγραψαν συνολικά 1.200 άτομα από την Τουρκία και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι της Cumhuriyet  που φυλακίστηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2015 γιατί τόλμησαν να αποκαλύψουν, με αδιάσειστες αποδείξεις, την αποστολή φορτίου όπλων από την ΜΙΤ προς τους τζιχαντιστές του ISIS!

Την επομένη (16/1/2016) οι συλλήψεις αυξήθηκαν και Τουρκικά Πανεπιστήμια ξεκίνησαν πειθαρχικές διώξεις κατά 60 τουλάχιστον Καθηγητών ή ερευνητών τους που υπέγραψαν την δήλωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια της εκπροσώπου της για Εξωτερικές Υποθέσεις, καταδίκασε τις συλλήψεις τονίζοντας πως πρόκειται για «μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη». Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Richard Moore εξέφρασε ανησυχία «για τις ανακρίσεις που διεξάγονται εναντίον ακαδημαϊκών δασκάλων που διαμαρτύρονται για τις επιχειρήσεις στα Νοτιοανατολικά της Τουρκίας», ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ John Kirby δήλωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν με ανησυχία την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Τουρκική Κυβέρνηση στους ακαδημαϊκούς που επικρίνουν την πολιτική της».

Στις 18/1/2016 ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε έρευνα κατά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για προσβολή του Προέδρου Ερντογάν, επειδή τον αποκάλεσε «απατεώνα δικτάτορα» (diktator bozuntusu) στο 35ο Γενικό Συνέδριο του κόμματός του 48 ώρες νωρίτερα!

Την ίδια ημέρα ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε κυνικά πως «Αν η ΕΕ δεν δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα ανοίξουμε κυριολεκτικά τα σύνορά μας» θεωρώντας πως τα 3 δις Ευρώ που λαμβάνει σαν βοήθεια η Τουρκία αποτελούν… ψίχουλα! Με άλλα (μη «διπλωματικά») λόγια η Τουρκία θέλει πάρα πολλά χρήματα όχι για να ανοίξει τα σύνορα της που είναι ορθάνοιχτα εδώ και 20 χρόνια, αλλά για να «περιορίσει λίγο» το άνοιγμα αυτό (Σχετικό είναι το άρθρο μας 8/2/2016 με τίτλο «Τα σαπιοκάραβα του θανάτου, οι «αφίξεις» και οι απελάσεις από το 1991»)

Στις 19/1/2016 «επιστρατεύτηκε» ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Επιτελικός Συνταγματάρχης εν αποστρατεία Umit Yalım, για να αμφισβητήσει Ελληνικές βραχονησίδες στο Αιγαίο με «αναλυτικές» δηλώσεις «κατά» της Τουρκικής Κυβέρνησης:  «Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, εμπόδισε Τουρκικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από το νησί μας, το Φαρμακονήσι και το δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του. Το ίδιο κάνει και τώρα δημοσιεύοντας την πτήση Τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την Τουρκική νήσο Ζουράφα».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Ayelet Shaked σε ομιλία της (21/1/2016) στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του Εβραϊκού Ινστιτούτου INSS (Institute for National Security Studies) δήλωσε πως «Το Ισραήλ πρέπει να προωθήσει ανοικτά την ίδρυση Κουρδικού κράτους μιας κρατικής οντότητας φιλικής προς το Ισραήλ, που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν».

Η Τουρκία απαίτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθ΄ οδό προς την επίσημη επίσκεψη του στην Περσία (5/2/2016) και προκειμένου να χορηγηθεί άδεια υπερπτήσης πάνω από τον Τουρκικό εναέριο χώρο, να μην ανεφοδιαστεί στην Ρόδο γιατί το αεροπλάνο που τον μετέφερε ήταν στρατιωτικό και το νησί της Ρόδου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο (Σχετικό είναι το άρθρο μας 5ης Φεβρουαρίου 2009 με τίτλο «Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & τουρκικός επεκτατισμός»). Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος άλλαξε σχέδιο πτήσης φθάνοντας στο Ιράν μέσω Αιγύπτου, Κύπρου, Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας με ενδιάμεσο ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο.

Στις 29/1/2016 υπήρξαν δύο πολύ σημαντικές «σκηνές» στο Τουρκικό θέατρο του παραλόγου:

α) Δόθηκαν στην δημοσιότητα τρεις διεθνείς εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα στην Τουρκία (Freedom House, Transparency  International και Human Rights  Watch) με κοινό συμπέρασμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δημοκρατία. Η έκθεση του Human Rights Watch εστιάζει στα θέματα της βίας στα νοτιοανατολικά, στην φίμωση των ΜΜΕ και στην προσφυγική κρίση αναφέροντας πως τα δικαστήρια χρησιμοποιούνται για την δίωξη όσων ασκούν κριτική στο κράτος και προβλέποντας «σκοτεινούς καιρούς» για την Τουρκία. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency  International) αναφέρει ότι η κατάσταση στην Τουρκία χειροτερεύει µε γοργούς ρυθμούς (ελευθερία του Τύπου, διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες και ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη)  κατατάσσοντας την Τουρκία 5.η σε ταχύτητα επιδείνωσης. Τέλος η έκθεση του Freedom House αναφέρει ότι η ΕΕ ανέχεται τις αυταρχικές τάσεις της Τουρκίας  (επιδρομή στον Όμιλο Koza İpek, πρόστιμα στα διυλιστήρια πετρελαίου του Ομίλου Koτç, ανάληψη της BankAsya από το κράτος, προσαγωγή «αντιφρονούντων» επιχειρηματιών, προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν υπέρ του ΑΚΡ κατά παράβαση του Τουρκικού Συντάγματος, διαφθορά δικαστών µέσω διορισμών, προαγωγών, χρηματοδότησης) προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

(β) Δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» προαναγγέλλει την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που έγινε στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2016 δύο και πλέον εβδομάδες νωρίτερα αναφέροντας ότι, σύμφωνα με την Τουρκική ΜΙΤ «δύο μέλη  του DHKP-C τα οποία κατηγορούνται ο μεν ένας για την δολοφονία του Σαµπαντζί ο δε άλλος για την επίθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδιάζουν «συγκλονιστικό επεισόδιο» στην Τουρκία. Η ΜΙΤ με «μυστική και επείγουσα» προειδοποίηση προς όλες τις Διευθύνσεις Ασφαλείας ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών περιπολιών, κυρίως στις συνοριακές πύλες, στα κτίρια των Διευθύνσεων και Ασφαλείας, σε κρίσιμα σημεία δημόσιων ιδρυμάτων και σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.

Στις 8/2/2016 έγιναν γνωστές αλλεπάλληλες επικοινωνίες του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τ. Κέρι: 24 Ιανουαρίου 2016 (τηλεφωνικά), 26 Ιανουαρίου (στο Στρασβούργο), 29 Ιανουαρίου (τηλεφωνικά), 1 Φεβρουαρίου (από την Χιλή τηλεφωνικά), 2 Φεβρουαρίου (από το Περού τηλεφωνικά) και 6 Φεβρουαρίου (τηλεφωνικά). Πιθανή αιτία, η επίσκεψη Αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ Μακ Γκούργκ και την συνάντησή της με μέλη της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που ελέγχει, μεταξύ άλλων περιοχών και το Κομπάνι.

Το αποτέλεσμα των επαφών φαίνεται από τις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της Αμερικής του νέο-οθωμανού «σουλτάνου» Ρ.Τ.Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από την Λατινική Αμερική (9/2/2016): «Πως μπορούμε να σας εμπιστευτούμε; Ποιος είναι ο εταίρος σας, εγώ ή οι τρομοκράτες στο Κομπάνι; Δέχεστε ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση; Τότε γιατί δεν χαρακτηρίζετε και το PYD και το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις;»

Σύμφωνα με δημοσίευμα (11/2/2016) της παλαιότερης εφημερίδας της Τουρκίας Cumhuriyet (Ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 1924) υπάρχουν ψίθυροι στα πολιτικά παρασκήνια για «βαθιά διχογνωμία» μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρ. Ταγίπ Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Αχµέτ Νταβούτογλου με βασικό σημείο «τριβής» την μη «διαβούλευση» του Προέδρου σε σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει ο Αχµέτ Νταβούτογλου μόνος του.

Στις 12/2/2016 η Ελλάδα δέχτηκε την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις «διεθνείς προσπάθειες ανακοπής της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο». Στην αντίπερα όχθη, ο νέο-σουλτάνος Ρ.Τ. Ερντογάν έδινε μια ακόμα παράσταση απειλών προς την Δύση για το προσφυγικό: «Με συγχωρείτε αλλά δεν γράφει «κορόιδο» στο κούτελό µας. Πόσους πρόσφυγες πήραν οι άλλες χώρες; Άλλος πήρε 100, άλλος 300, άλλος 500, άλλος 1000. Υπομονή, υποµονή, υποµονή, αλλά μέχρι πότε; Από ένα σημείο και μετά θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται. Τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα δεν περιμένουν άδικα…». Ο ίδιος άνθρωπος πάντως σε περιοδείες του σε Βόρεια και Κεντρική Αφρική προσκαλεί χωρίς βίζα στην Τουρκία, με ναύλους των 50 Ευρώ των Τουρκικών Αερογραμμών, όσους οικονομικούς μετανάστες το επιθυμούν!!

Το Τουρκικό θέατρο του παραλόγου στις 14/2/2016 παρουσίασε πληθώρα «σκηνών»:

(α)  Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Δεν υπάρχει άλλη πορεία για να πάει το φυσικό αέριο από την Κύπρο παρά μόνο μέσω της Τουρκίας» θεωρώντας άκυρες όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί! «Δεν υπάρχει καμιά νομική ισχύς στα βήματα που θα γίνουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα με βάση την πορεία των εξελίξεων»!

(β) Σε δηλώσεις του ο έτερος νέο-οθωμανός «σουλτάνος» Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε, με την απειλή Τουρκικής εισβολής στην Συρία, την άμεση απόσυρση των Κούρδων από όλες τις περιοχές γύρω από την πόλη Azaz, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε πως Τουρκικό πυροβολικό πλήττει θέσεις των Κούρδων γύρω από την πόλη. Μετά από λίγες ώρες οι Κούρδοι του PYD σε συνεννόηση με την Ρωσία, απέρριψαν το Τουρκικό τελεσίγραφο και προειδοποίησαν ότι τόσο οι Κούρδοι όσο και ο Συριακός Στρατός θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε Τουρκική εισβολή στην χώρα. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ν. Μεντβέντεφ προειδοποίησε για «νέο μακροχρόνιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας αν πραγματοποιηθεί Τουρκική εισβολή στην Συρία».

(γ) Την πολεμική υστερία της Τουρκίας τροφοδότησε και ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας: «Πιστεύω ότι ο Μ. Άσαντ είναι αδύναμος και τελειωμένος. Θα φύγει δεν έχουμε αμφιβολία γι αυτό. Θα φύγει είτε με πολιτική διαδικασία, είτε θα απομακρυνθεί με χρήση βίας».

(δ) Η συστηματική Τουρκική στρατηγική αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, μετά την  ΝΟΤΑΜ Α0701/16 με την οποία η Τουρκία θεώρησε παράνομη την έρευνα διάσωσης που έγινε στην Κίναρο όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που στοίχησε την ζωή τριών Ελλήνων (11/2/2016) και την παρενόχληση  μισθωμένου από την Ελλάδα και την Κύπρο Ιταλικού πλοίου προς πόντιση καλωδίων στην Κάρπαθο (12/2/2016), η Τουρκία προχώρησε σε θαλάσσια «διαδήλωση» κατά της Ελλάδος ανοιχτά της Χίου με τον ισχυρισμό ότι «Η Ελλάδα έχει καταλάβει 16 νησιά τα οποία είναι… Τουρκικά!». Ο βουλευτής μάλιστα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Niyazi Nefi Kara κατέθεσε  στην Τουρκική Βουλή επερώτηση  ισχυριζόμενος ότι υπάρχει «Ελληνική κατάληψη 16 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο». Οι Τούρκοι, με συνεχείς ενέργειες «αμφισβήτησης» καλλιεργούν το κατάλληλο κλίμα στην Τουρκική κοινή γνώμη «για μελλοντική χρήση».

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.