Η κρισιμότητα του 2016 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η κρισιμότητα του 2016

Ελλάδα-και-πολιτική-εκτός-ορίων Η κρισιμότητα του 2016

Αυτό που οφείλει να μας απασχολεί σήμερα, είναι η οικονομική και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας – αφού κινδυνεύουμε να χάσουμε πάρα πολλά, εάν δεν πάρουμε έγκαιρα τα σωστά μέτρα, λειτουργώντας συλλογικά ως Έλληνες

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Δεδομένη η διαφθορά στην Ελλάδα. Είναι όμως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη; Δεν γνωρίζουμε τη μεγάλη απάτη της Volkswagen και όχι μόνο; Δεν είναι οι Γερμανοί της Siemens και όλων των άλλων αυτοί που διαφθείρουν τους πάντες; Δεν είναι όλοι οι διαφθορείς της Γερμανίας μέλη της Διεθνούς Διαφάνειας που έχει έδρα το Βερολίνο; 

Γιατί δεν τιμωρείται η (δήθεν) νόμιμη φοροδιαφυγή του Λουξεμβούργου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας; Είναι υπεράνω των νόμων οι εντιμότατοι εταίροι μας, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εκπαίδευση του φορολογικού μηχανισμού της πατρίδας μας; Από την δήθεν αριστερή κυβέρνηση που τους παρέδωσε εν λευκώ τα πάντα, μετά τη μεγαλύτερη κυβίστηση όλων των εποχών, μαζί με τους εισπρακτικούς μας μηχανισμούς; 

Έπρεπε να χρεοκοπήσουμε, γιατί το χρέος μας τότε ήταν στο 112% του ΑΕΠ. Δεν είναι όμως της Ιταλίας στο 135% και της Ιαπωνίας στο 240%; Τα κατάφεραν λένε η Ιρλανδία και η Κύπρος. Δεν διατήρησαν όμως τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές τους και τα υπόλοιπα προνόμια τους, ενώ εμείς τίποτα; Γιατί στηρίχτηκαν απ’ ευθείας από την ΕΚΤ οι ισπανικές τράπεζες και όχι οι δικές μας;

Τα κατάφερε η Πορτογαλία, ξεπουλώντας τα πάντα. Δεν μετατράπηκε όμως στη χώρα της Lidl; Δεν είναι τα ιδιωτικά χρέη της Αυστρίας, της Σουηδίας κοκ. πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας; Γιατί θα πρέπει εμείς να ενοχοποιούμαστε για τις αμαρτίες μας, ενώ όλοι οι άλλοι όχι;

Ρητορικά τα ερωτήματα, ενώ απευθύνονται σε έναν μάλλον τρομοκρατημένο λαό, αφού είναι πρόθυμος να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν – απλά και μόνο επειδή φοβάται να σηκωθεί από τον καναπέ, να διαμαρτυρηθεί και να πολεμήσει για το μέλλον του, για τα παιδιά του, καθώς επίσης για την πατρίδα του” (Σ.Ν.).

.

Ανάλυση

Η Ευρώπη βιώνει μία σειρά μεγάλων κρίσεων, κυρίως με ευθύνη της πρωσικής Γερμανίας – αφού αυτή προκάλεσε τις οικονομικές ασυμμετρίες, μέσω των οποίων μεταφέρεται, απομυζείται καλύτερα ο πλούτος και η ευημερία των χωρών της περιφέρειας, από την ίδια. Δεν πρόκειται μόνο για τις εισροές κεφαλαίων και για τα συνεχώς μεγαλύτερα πλεονάσματα στο εμπορικό της ισοζύγιο – αλλά, επίσης, για την αχόρταγη απορρόφηση του έμψυχου δυναμικού των υπερχρεωμένων κρατών.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη αναφερθεί (ανάλυση), το κόστος της φροντίδας ενός ανθρώπου έως το 20ο έτος της ηλικίας του υπολογίζεται στα 200.000 € – ενώ είναι πολύ υψηλότερο, εάν αποκτήσει πανεπιστημιακές σπουδές. Εάν λοιπόν εγκαταλείψουν την Ελλάδα 1.000.000 νέοι άνθρωποι, όπως φαίνεται ότι θα συμβεί, θα μεταναστεύσει ένα έμψυχο κεφάλαιο της τάξης των 200 δις € (1.000.000 Χ 200.000) – ένα μεγάλο μέρος του οποίου θα εγκατασταθεί στη Γερμανία, επιλύοντας μεταξύ άλλων το δημογραφικό της πρόβλημα εις βάρος μας.

Αυτό το έμψυχο κεφάλαιο των 200 δις € κατ’ ελάχιστο που εγκαταλείπει την Ελλάδα, έχει μία παραγωγικότητα τουλάχιστον 50.000 € ετησίως – γεγονός που σημαίνει ότι, η «εξαγωγή» του ΑΕΠ μας είναι της τάξης των 50 δις € το χρόνο ή εσόδων του δημοσίου ίσων με το λιγότερο 15 δις € (30%).

Επομένως, είναι κατά πολύ σημαντικότερο από τη φυγή των καταθέσεων ύψους 100 δις €, αφού είναι αρκετά πιο αποδοτικό – οπότε, όσα χρήματα και αν καταφέρει να εξοικονομήσει η Ελλάδα, εφαρμόζοντας «βασιλικότερα του βασιλιά» την πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων, δεν πρόκειται να καλύψει ποτέ την τεράστια αυτή απώλεια.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται ενδεικτικά οι ετήσιες αποδόσεις των καταθέσεων που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, με συντελεστή μικτής κερδοφορίας 5% – ενώ για το έμψυχο δυναμικό μας υπολογίζεται μία παραγωγικότητα της τάξης των 50.000 ετησίως, με κερδοφορία μόνο για το δημόσιο ίση με τα έσοδα του  (30% – στα 180 δις € ΑΕΠ έσοδα 54 δις €).

.

Απώλειες Αριθμός Ετήσια απόδοση Συνολική Ζημία
Καταθέσεις 100.000.000.000 5% 5.000.000.000
Ανθρώπινο δυναμικό 1.000.000 50.000.000.000 15.000.000.000
Σύνολο 20.000.000.000

.

Φυσικά οι απώλειες για τη χώρα μας είναι πολύ υψηλότερες, αφού ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι μεγαλύτερος από τα έσοδα του δημοσίου – ενώ, εάν προσθέσουμε τα διαφυγόντα κέρδη από τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε άλλες χώρες, τις θέσεις εργασίας που εξάγουν κοκ., τότε οι ζημίες της ελληνικής οικονομίας από την όλη διαδικασία είναι τρομακτικές.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε δε την «υπεξαίρεση» των υποκαταστημάτων των τραπεζών μας στα γειτονικά κράτη, η οποία μοιάζει με μία δεύτερη μικρασιατική καταστροφή – αφού υποχρεωθήκαμε ξανά να εγκαταλείψουμε εδάφη, αν και με οικονομικούς όρους αυτή τη φορά. Επίσης τη ληστεία τους στο εσωτερικό, λόγω της εξαγοράς τους από τους ξένους σε εξευτελιστικές τιμές – όπου μόνο το δημόσιο υποχρεώθηκε να χάσει πάνω από 50 δις €, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τι θα συμβεί με τις κρατικές εγγυήσεις που υπερβαίνουν τα 140 δις €.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες αιμορραγούν από όλες τις πλευρές – ενώ την ίδια στιγμή μετατρέπονται σε περιοχές χαμηλού εργατικού κόστους των ισχυρών βιομηχανικών κρατών, με τη βοήθεια των ενδοτικών κυβερνήσεων που τους έχει ουσιαστικά επιβάλλει η Ευρώπη.

Βιώνουμε λοιπόν μία δεύτερη αποικιοκρατική εποχή, όπου τα θύματα αυτή τη φορά δεν είναι τα φτωχά κράτη της Αφρικής ή της Ασίας, αλλά οι μικρότερες χώρες της Ευρώπης – με κύρια «εργαλεία» την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ευρώ.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.