Το δόγμα της αποκάλυψης – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το δόγμα της αποκάλυψης

Οι θρησκευτικοί πόλεμοι

Από την άλλη πλευρά έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι, το τελικό στάδιο μίας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, καθώς επίσης οι εγχώριοι και παγκόσμιοι θρησκευτικοί πόλεμοι (ανάλυση) – ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως η πρόσφατη στο Παρίσι, ήταν από καιρό αναμενόμενες (άρθρο). Επομένως, δεν πρέπει να μας προξενούν εντύπωση όλα αυτά που συμβαίνουν – αφού η Δύση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τα αποφύγει, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους πάντες.

Υπενθυμίζουμε δε ξανά πως στα πλαίσια των «θρησκευτικών αντιπαραθέσεων» που παρατηρούνται στην Ασία και στην Αφρική, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι, περί τα 100 εκ. χριστιανοί παγκοσμίως διώκονται (πηγή: Reuters) – ενώ υπολογίζεται πως 100.000 χριστιανοί θανατώνονται κάθε χρόνο, λόγω του θρησκεύματος τους! Ορισμένοι καίγονται ζωντανοί, άλλοι αποκεφαλίζονται και σταυρώνονται, ενώ πάρα πολλοί βασανίζονται μέχρι θανάτου.

Χωρίς να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες, αφού υπάρχουν αναλυτικά σε πολλά ΜΜΕ, οι κυριότερες περιοχές διωγμού των χριστιανών είναι η Β. Κορέα, η Σαουδική Αραβία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Σομαλία, το Μαλί, το Ιράκ, η Υεμένη, και η Ερυθραία – επίσης η Αίγυπτος, η Συρία, η Λιβύη, η Τυνησία, η Νιγηρία, η Ακτή του Ελεφαντοστού, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αιθιοπία, κοκ. Διώκτες είναι συνήθως οι μουσουλμάνοι – οι «ισλαμιστές εξτρεμιστές», όπως αποκαλούνται.

.

Η ISIS

Συνεχίζοντας τώρα στο θέμα του Ισλαμικού κράτους (ISIS, αναλυτική παρουσίαση), το οποίο είναι από τις πιο πλούσιες τρομοκρατικές οργανώσεις του πλανήτη, έχοντας έσοδα της τάξης των 2 δις $ ετησίως, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τρόποι χρηματοδότησης του – οι οποίοι είναι οι εξής (πηγή):

(α) Τράπεζες: Είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ISIS, με ένα ποσόν που υπολογίζεται στα 500 εκ. $ ετησίως. Η οργάνωση έχει «εθνικοποιήσει» τις δημόσιες τράπεζες στις περιοχές που έχει κατακτήσει στρατιωτικά – ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες μπορούν ακόμη να λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά φορολογούνται από αυτήν. Πρόκειται για μία περιοχή έκτασης όσο η Μ. Βρετανία, στην οποία ζουν περίπου 8 εκ. άνθρωποι (χάρτες εξάπλωσης – Independent).

(β)  Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Τα κέρδη της ISIS υπολογίζονται εδώ στα 450 εκ. $ ετησίως, ενώ η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Τουρκία ως συνεργό της στο εμπόριο πετρελαίου (άρθρο). Η οργάνωση παράγει περίπου 50.000 βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, όσο η Νέα Ζηλανδία – ενώ το μεταφέρει λαθραία, από τη Συρία και το Ιράκ με φορτηγά στην Τουρκία, από την οποία πωλείται σε εμπόρους.

Οι τιμές πώλησης είναι πολύ χαμηλότερες από τις επικρατούσες. Για παράδειγμα, όταν το περασμένο έτος η τιμή του βαρελιού ήταν στα 107 $ το βαρέλι, οι τρομοκράτες το πουλούσαν μόλις για 18 $. Για δική της κατανάλωση η ISIS διαθέτει μικρά, πολύ συχνά μετακινούμενα διυλιστήρια, τα οποία παράγουν 300-500 βαρέλια την ημέρα.

(γ)  Αντίκες: Τα κλεμμένα έργα από μουσεία, αποθήκες και ιδιωτικές συλλογές αποδίδουν στην ISIS περί τα 100 εκ. $ το χρόνο. Μία από τις τρεις περιοχές ανασκαφών του Ιράκ είναι υπό την κατοχή της, ενώ μόνο αυτό το έτος έχουν μεταφερθεί λαθραία στη Βρετανία περίπου 100 θησαυροί τέχνης, για να πουληθούν εκεί – μεταξύ των οποίων βυζαντινά νομίσματα, ρωμαϊκά κεραμικά, καθώς επίσης γυάλινα καλλιτεχνήματα. Προφανώς όχι εν αγνοία της κυβέρνησης της χώρας, αφού πρόκειται για πολύ μεγάλες ποσότητες.

(δ)  Φόροι και εισφορές: Οι άνθρωποι στα κατεχόμενα εδάφη είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν καταναγκαστικές εισφορές – μία διαδικασία που αποφέρει στην ISIS 360 εκ. $ ετησίως. Για παράδειγμα στον τομέα της παιδείας, κάθε σπουδαστής πληρώνει 65 $ το μήνα ως δίδακτρα, οι μικροί μαθητές 22 $ ενώ οι μεγαλύτεροι 43 $ – όταν για τις τραπεζικές αναλήψεις χρεώνεται κάθε φορά το 5% επί του συνολικού ποσού.

(ε)  Εκβιασμοί: Τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται εδώ στα 45 εκ. $. Για λύτρα απελευθέρωσης μετά από απαγωγή, το ποσόν για τους κατοίκους της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 500 $ και 200.000 $ – ενώ για τους ξένους οι τρομοκράτες απαιτούν αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

(στ) Ξένες δωρεές: Η οργάνωση δεν χρηματοδοτείται μόνο από τα κατεχόμενα εδάφη αλλά, επίσης, μέσω δωρεών από το εξωτερικό – οι οποίες έχουν συνολικό ύψος 40 εκ. $ . Οι μεγαλύτεροι ιδιώτες δωρητές κατάγονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ. Εκτός αυτού, οι μαχητές που στρατολογούνται είτε από την Ευρώπη, είτε από τις Η.Π.Α., φέρνουν μαζί τους χρήματα, τα οποία παρέχουν στην ISIS.

(ζ) Γεωργία: Η ISIS ασχολείται με την καλλιέργεια γης, με ετήσια έσοδα της τάξης των 200 εκ. $. Ένα μεγάλο μέρος των σιτοβολώνων της Συρίας ευρίσκεται στα δικά της εδάφη, ενώ ελέγχει σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής κριθαριού του Ιράκ. Εκτός αυτού, κατέχει χωράφια σιταριού, καθώς επίσης σιλό στο Ιράκ, τα οποία υπερβαίνουν το 1 εκ. τόνους σιτηρά – μία αρκετά σημαντική ποσότητα.

Συμπερασματικά λοιπόν τα έσοδα της ISIS πλησιάζουν τα 2 δις $ ετησίως – μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοφόροι της, κατασκευάζονται γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, φτιάχνονται δρόμοι, ενώ χρηματοδοτείται η εσωτερική ασφάλεια της, καθώς επίσης τα δικαστήρια που λειτουργεί. Σύμφωνα πάντοτε με την αμερικανική μελέτη, οι μαχητές της οργάνωσης αμείβονται με 400-600 δολάρια μηνιαία, ενώ λαμβάνουν επί πλέον επιδοτήσεις για κάθε γυναίκα, καθώς επίσης για κάθε παιδί τους.

Τέλος το ισλαμικό κράτος, εκτός από τον πόλεμο και την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί από τον προϋπολογισμό δικά του σχολεία, καταβάλει κοινωνικές παροχές σε τραυματίες, χήρες και ορφανά, λειτουργεί θρησκευτικά δικαστήρια, ενώ διαθέτει μία τοπική αστυνομία.

Η συγκεκριμένη δομή του, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν ενός εθνικού κράτους, έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται ως η πλέον επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση στον πλανήτη – ικανή να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Δύση, τα οποία δεν μπορούμε καν να φαντασθούμε.

.

Επίλογος

Οι περιπέτειες της Σουηδίας, τις οποίες παρατηρούν τρομοκρατημένες οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, καθώς επίσης οι συνέπειες από τα μεγάλα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα που έχουν εισέλθει ή κατευθύνονται στην Ευρώπη, δεν πρέπει να προκαλούν συναισθήματα ξενοφοβίας, ρατσισμού ή συλλογικού πανικού σε κανέναν.

Το γεγονός όμως, σύμφωνα με το οποίο όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία εποχή που η Ευρώπη είναι βυθισμένη σε μία μεγάλη οικονομική κρίση, ειδικά ο Νότος, καθώς επίσης η ανατολική της πλευρά, επιδεινώνει τις ήδη δύσκολες συνθήκες – κυρίως στις χώρες που η ανεργία είναι υψηλή, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν εχθρικά τους ξένους.

Στα πλαίσια αυτά οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, όπως αυτή στην αρχή του κειμένου μας, εντείνουν τους φόβους των ανθρώπων – ενώ η δημιουργία του ισλαμικού κράτους στη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης της ακόμη πιο αιμοχαρούς τρομοκρατικής οργάνωσης στην Αφρική (Boko Haram), ίσως οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ειδικά στην Ελλάδα, επειδή κινδυνεύουμε αφενός μεν να μετατραπούμε σε ένα απέραντο στρατόπεδο μεταναστών εάν οι άλλες χώρες κλείσουν τα σύνορα μας, αφετέρου να παραμείνουμε αποικία των δανειστών μας στο διηνεκές – λόγω των οικονομικών και πολιτικών μας προβλημάτων.

Επομένως, οφείλουμε να μην υποτιμούμε καθόλου αυτά που συμβαίνουν, ακόμη και όταν ακούγονται υπερβολικά – ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να βρουν επειγόντως έναν τρόπο συνεργασίας μεταξύ τους, πριν είναι πολύ αργά (εάν υποθέσουμε πως έχουμε ακόμη χρόνο στη διάθεση μας).

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.