Πολεμικά μέτωπα – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πολεμικά μέτωπα

ΕΙΚΟΝΑ---ΗΠΑ Πολεμικά μέτωπα

Η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της υπερδύναμης αυξάνει τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας πυρηνικής συμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλανήτη – πόσο μάλλον αφού δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Το διεθνές τραπεζικό καρτέλ χρηματοδοτεί τον αμερικανικό στρατό, ενώ ο αμερικανικός στρατός προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα του τραπεζικού καρτέλ. Πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί μόνο για εκείνο το χρονικό διάστημα που είναι εξασφαλισμένη η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου – του τρίτου «θεμελιώδη λίθου» του αμερικανικού νεοφιλελεύθερου συστήματος.

Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, το 90% της αξίας, της ισοτιμίας καλύτερα του δολαρίου, προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό (A. Fits) – ο οποίος χρησιμοποιείται διεθνώς από τις Η.Π.Α. για την καταναγκαστική επιβολή του δολαρίου, ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Με απλά λόγια, ο αμερικανικός στρατός αποτελεί το βαριά οπλισμένο χέρι του διεθνούς καρτέλ των τραπεζών – ολοκληρώνοντας το τρίπτυχο της παντοδυναμίας των Η.Π.Α.”.

.

Άρθρο

Το 1973 ιδρύθηκε στις Βρυξέλες το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift, το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να διενεργούν ηλεκτρονικά εμβάσματα μεταξύ τους – όταν προηγουμένως επικοινωνούσαν με αμφίδρομα τηλέφωνα και τέλεξ. Με αυτήν την έννοια, το Swift αποτελεί μία πολύ σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, επειδή έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ταχύτητα των παγκοσμίων εμπορικών συναλλαγών, καθώς επίσης των επενδύσεων – μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος τους σε επίπεδα που ήταν κάποτε αδιανόητα (γράφημα).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Swift

.

Σήμερα το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται από 10.500 τράπεζες, κυρίως από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, συνδέοντας μεταξύ τους πάνω από 200 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη – έχοντας φτάσει το 2015 να επεξεργάζεται μέσα σε μία ημέρα 27,5 εκ. συναλλαγές. Από τεχνικής πλευράς δε, ήταν ένας εντελώς ουδέτερος μηχανισμός – έως τις 11 Σεπτέμβρη, όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση εναντίον των διδύμων πύργων στη Νέα Υόρκη.

Έκτοτε οι Η.Π.Α. χρησιμοποίησαν την επίθεση εναντίον τους, εάν δεχθούμε πως δεν συμμετείχαν σε αυτήν, ως αφορμή για να παρεμβαίνουν στο Swift – με την έννοια πως το υπουργείο οικονομικών της υπερδύναμης «παρακάλεσε» την υπηρεσία για την παροχή ειδικών πληροφοριών, με την αιτιολογία ότι γινόταν χρήση του συστήματος για τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, να του παρέχει ειδική πρόσβαση.

Στη συνέχεια, οι αμερικανοί ισχυρίσθηκαν πως το Ιράν ήταν αναμεμιγμένο σε παράνομες δραστηριότητες, επιβάλλοντας την αποκοπή των ιρανικών τραπεζών από το σύστημα – γεγονός που παρομοιάζεται με την αφαίρεση της πρίζας, αφού έτσι δεν ήταν πλέον εύκολο στο Ιράν να παρέχει πιστώσεις για τη λειτουργία του εξωτερικού εμπορίου του. Παράλληλα, έχει επιτραπεί στην εθνική υπηρεσία ασφαλείας των Η.Π.Α., στη γνωστή από το σκάνδαλο παρακολούθησης της Γερμανίας NSA, να διεισδύσει στο Swift – οπότε να κατασκοπεύει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Περαιτέρω, η NSA κατασκεύασε μία παγκόσμια τράπεζα πληροφοριών, την Tracfin, η οποία κατέγραψε το 2011 τουλάχιστον 180 εκ. τραπεζικές συναλλαγές μέσω της παρακολούθησης του Swift – καθώς επίσης χιλιάδες ειδήσεις, οι οποίες διακινούνται από το διεθνές σύστημα συναλλαγών των τραπεζών. Στα πλαίσια αυτά, οι Η.Π.Α. έχουν πλέον το μονοπωλιακό έλεγχο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – οπότε τη δυνατότητα να «στραγγαλίζουν» τους αντιπάλους τους.

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν αποκόψει τη Ρωσία, δήθεν επειδή το ΔΣ του Swift αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα όμως, οι Η.Π.Α. διστάζουν να το επιχειρήσουν, επειδή είναι εντελώς διαφορετικό να τιμωρούν μία τοπική δύναμη, όπως το Ιράν, σε σχέση με μία χώρα που αφενός μεν διαθέτει πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος, αφετέρου είναι πρόθυμη να τα χρησιμοποιήσει – εάν τυχόν κρίνει ότι απειλείται η εθνική της ασφάλεια.

Εν τούτοις, ο κίνδυνος να αποκοπεί η Ρωσία από το Swift, εάν διευρυνθούν οι κυρώσεις εναντίον της εκ μέρους της ΕΕ και των Η.Π.Α., έχει αναγκάσει τον πρόεδρο Putin να κατασκευάσει ένα εναλλακτικό σύστημα – αφού το 90% των συναλλαγών των ρωσικών τραπεζών διενεργούνται στο εξωτερικό της χώρας οπότε, τυχόν αποκοπή τους από το Swift, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία.

Συνεχίζοντας, οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες (Sberbank, VTB, Bank of Moscow κλπ.), οι οποίες εκτελούν διμερείς συμφωνίες, έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το νέο σύστημα – ενώ λέγεται πως έχει μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος τους, συγκριτικά με το Swift. Το σημαντικότερο είναι βέβαια το ότι, τις καθιστά πολιτικά αυτόνομες και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες – εξασφαλίζοντας τες στην περίπτωση που θα αποφασιζόταν διεύρυνση των κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης.

Η υιοθέτηση τώρα του εναλλακτικού συστήματος συναλλαγών εκ μέρους της Ρωσίας, έχει οδηγήσει πολλά άλλα κράτη σε αντίστοιχες ενέργειες – πριν από όλα την Κίνα, η οποία έχει κατασκευάσει ήδη κάτι ανάλογο. Την ίδια στιγμή όλες οι χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), εξετάζουν το ξεκίνημα ενός πολυμερούς συστήματος συναλλαγών, το οποίο να τις συνδέει μεταξύ τους – γεγονός που σημαίνει ότι, τα σχέδια της Δύσης, όσον αφορά την αποκοπή της Ρωσίας, έχουν λειτουργήσει ως Μπούμερανγκ εναντίον της.

Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν αποκόπηκε η Ρωσία από το Swift, αλλά αναγκάσθηκε να κατασκευάσει ένα δικό της, το οποίο εξουδετερώνει τις προσπάθειες των Η.Π.Α. να την αποσταθεροποιήσουν – ενώ ενέπνευσε τις χώρες των BRICS να κάνουν κάτι ανάλογο, γεγονός που σύντομα θα μιμηθούν όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Φαίνεται λοιπόν πως το μονοπώλιο της υπερδύναμης, όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα – κάτι που σημαίνει ότι το δολάριο, το μεγαλύτερο οικονομικό όπλο των Η.Π.Α., θα χάσει πολύ σύντομα την ισχύ του. Πόσο μάλλον όταν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον πλανήτη θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο τους από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών – το οποίο συχνά τους επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα.

Εάν βέβαια απειληθεί σοβαρά το δολάριο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί γεωμετρικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας των Η.Π.Α., λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους τους, του ακόμη μεγαλύτερου ιδιωτικού, των διδύμων ελλειμμάτων κοκ., δεν θα μείνουν προφανώς με τα χέρια σταυρωμένα – επιλέγοντας πιθανότατα την πολεμική σύγκρουση, για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, ως το μοναδικό τρόπο επιβίωσης τους (άρθρο).

Υπενθυμίζουμε εδώ πως τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και το νόμισμα, χρησιμοποιούνται από τις Η.Π.Α. ως βασικά εργαλεία της εξωτερικής τους πολιτικής – ως μηχανισμοί δηλαδή της διατήρησης της παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Ο κύριος στόχος των Η.Π.Α. είναι η, μέσω αυτών,  αντιμετώπιση των βασικών εχθρών τους: της γεωπολιτικής δύναμης από τη μία πλευρά (Ρωσία), καθώς επίσης της οικονομικής από την άλλη (Κίνα), οι οποίες δεν αποδέχονται την υποταγή τους.

Επειδή στάθηκε τώρα αδύνατον να επιτύχουν τα στρατηγικά σχέδια τους με τη βοήθεια της διπλωματίας, ξεκίνησαν έναν χρηματοπιστωτικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας – δρομολογώντας οικονομικά εμπάργκο, κερδοσκοπικές επιθέσεις στο νόμισμα, το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, τη χειραγώγηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών κοκ.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.