Πολεμικά μέτωπα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πολεμικά μέτωπα

Οι BRICS

Περαιτέρω, στον άξονα του κακού, όπως τον αποκαλούν οι Η.Π.Α., δεν ανήκει μόνο η Ρωσία, το Ιράν ή το Σουδάν αλλά, επίσης, όλες οι χώρες των BRICS,  εναντίον των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει η επίθεση – κρίνοντας αφενός μεν από την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, η οποία τους προκαλεί μεγάλα προβλήματα (ανάλυση), ειδικά όταν θα κλιμακωθούν τα αμερικανικά επιτόκια, αφετέρου από το γεγονός ότι, η Goldman Sachs, το μακρύ επενδυτικό χέρι τους, έκλεισε το κερδοσκοπικό κεφάλαιο που επένδυε σε αυτές.

Το κεφάλαιο αυτό ξεκίνησε το 2006, όπου οι Η.Π.Α. θεωρούσαν τις συγκεκριμένες χώρες ως τη μελλοντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας – λόγω του μεγέθους τους, του υπόγειου πλούτου ορισμένων, καθώς επίσης του πληθυσμού τους. Σύντομα η πολιτική είχε πάρει τα ηνία, διοργανώνοντας συσκέψεις κορυφής μεταξύ των ηγετών τους, καθώς επίσης ιδρύοντας μία κοινή τράπεζα ανάπτυξης – ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου της Goldman Sachs κορυφώθηκαν το 2011, όπου είχαν σχεδόν οκταπλασιαστεί.

Έκτοτε, ο όγκος των κεφαλαίων της σκοτεινής τράπεζας μειωνόταν συνεχώς, παράλληλα με την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών όλων αυτών των χωρών (γράφημα) – όπως συμπεραίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, στο οποίο ο παγκόσμιος δείκτης (MSCI World, κόκκινη καμπύλη) αυξανόταν σημαντικά, ενώ ο δείκτης των αναπτυσσομένων πολύ λιγότερο (πράσινη καμπύλη), ακολουθώντας πλέον πτωτική πορεία, όπως αυτή του κερδοσκοπικού κεφαλαίου της Goldman Sachs (γαλάζια καμπύλη).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - MSCI και αναπτυσσόμενες οικονομίες

.

Η επίσημη αιτιολογία βέβαια της τράπεζας είναι η μειωμένη ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, καθώς επίσης τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας και της Βραζιλίας, λόγω κυρίως των πτωτικών τιμών της ενέργειας. Εν τούτοις, όλοι κατανοούν τι σημαίνει η ολοκληρωτική απόσυρση της Goldman Sachs από τις αγορές αυτές – ειδικά όταν δρομολογείται λίγο πριν από την σχεδιαζόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων εκ μέρους της Fed.

.

Η Σαουδική Αραβία

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, του συμβατικού εν προκειμένω, η Ρωσία ανακοινώνει συνεχώς μεγάλες επιτυχίες – έχοντας υποχρεώσει την ISIS σε αμυντικές κινήσεις, αφού αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο βασικός τώρα σύμμαχος των Η.Π.Α., η Σαουδική Αραβία, ειδικά όσον αφορά τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα για την αποδυνάμωση της Ρωσίας, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα (άρθρο) – σχεδιάζοντας για πρώτη φορά την έκδοση ομολόγων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από τις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως το κύμα του νεοφιλελευθερισμού δεν έφτασε ποτέ μέχρι σήμερα στην περιοχή, επειδή οι χώρες της Μέσης Ανατολής διέθεταν τόσο πολλά κεφάλαια από το πετρέλαιο, ώστε δεν είχαν συνάψει δάνεια – έχοντας επομένως ξεφύγει από την παγίδα του ΔΝΤ. Έτσι, το 84% της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας ελέγχεται από το κράτος  – ενώ το Ιράκ είχε υπερχρεωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τη βόμβα στα θεμέλια του, η οποία αργότερα το κατέστρεψε.

Επομένως, η ανάγκη της Σαουδικής Αραβίας να απευθυνθεί στις αγορές για τη χρηματοδότηση της, ως αποτέλεσμα της έκρηξης των ελλειμμάτων της (γράφημα) λόγω του διπλού πολέμου που διεξάγει (εναντίον της Υεμένης, καθώς επίσης της ISIS), θα σημάνει την αρχή του τέλους της – πόσο μάλλον αφού αρνείται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, εξοργίζοντας όλες τις χώρες του OPEC.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Σαουδική Αραβία, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

.

Βέβαια, ο διοικητής του πετρελαϊκού ομίλου Aramco δήλωσε ότι, δεν περιορίζει την παραγωγή επειδή δεν θέλει να χάσει μερίδια αγοράς – αν και υποχωρούν ήδη, αφού η Ρωσία αύξησε το δικό της μερίδιο στην Ασία, εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας. Ενδεχομένως λοιπόν να κοστίσει πανάκριβα στη χώρα η συμμαχία της με τις Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας – κάτι που φαίνεται να την απασχολεί όλο και περισσότερο, κρίνοντας από την ευρύτερη στάση της.

.

Επιμύθιο

Ο υπόγειος παγκόσμιος πόλεμος διεξάγεται σε πάρα πολλά μέτωπα, όπου οι Η.Π.Α. με τους υποτελείς συμμάχους τους (ΕΕ, Ιαπωνία) είναι αντιμέτωπες με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη – έχοντας μεν ισχυρότερα όπλα, αλλά πολύ μικρότερο μέγεθος.

Αυτό που θεωρείται όμως εξαιρετικά ανησυχητικό, είναι η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της υπερδύναμης – οι Πολίτες της οποίας δεν είναι σε καμία περίπτωση «στωικοί», όπως οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθούν τη ραγδαία πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.

Αυτό σημαίνει πως οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να δεχτούν την ήττα τους, εάν βέβαια συνέβαινε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν για να την αποφύγουν – γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής συμπλοκής, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρο τον πλανήτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.