Η πτώση της Σαουδικής Αραβίας – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η πτώση της Σαουδικής Αραβίας

Πάντως το γεγονός ότι, η αξία ολόκληρου του ρωσικού χρηματιστηρίου είναι ίση με αυτήν της αμερικανικής Intel (γράφημα), δεν είναι καθόλου λογικό – εάν θέλει να είναι κανείς αντικειμενικός (σημειώνουμε πως για το ρωσικό χρηματιστήριο, η αξία δεν συμπεριλαμβάνει τα μερίδια που κατέχει το κράτος σε εταιρίες της χώρας).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, αναπτυσσόμενες χώρες, σύγκριση χρηματιστηριακής αξίας

Επεξήγηση: Η χρηματιστηριακή αξία επιλεγμένων αμερικανικών εταιριών σε σύγκριση με τη συνολική αξία των χρηματιστηρίων ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου

.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις άλλες αμερικανικές εταιρείες, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων είναι ίση με τη συνολική των χρηματιστηρίων άλλων χωρών – όπως, για παράδειγμα, της Wells Fargo, μέλους του τραπεζικού καρτέλ (άρθρο), με την Ινδία. Προφανώς λοιπόν η Wall Street είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη – οπότε θα σημειωθεί σύντομα ένα μεγάλο κραχ.

.

Η Σαουδική Αραβία

Λέγεται πως εάν η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου είναι σωστή, τότε η Σαουδική Αραβία θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα μέσα σε δύο χρόνια – ενώ έως το 2020 τα προβλήματα αυτά θα την απειλήσουν με τη χρεοκοπία.

Επί του παρόντος, η τιμή του αμερικανικού αργού για παράδοση το Δεκέμβριο του 2020 είναι στα 62 $ – παραμένοντας χαμηλή λόγω του ρίσκου που πήρε η Σαουδική Αραβία τον περασμένο Νοέμβριο να πολεμήσει τους αντιπάλους της τιμολογιακά, αυξάνοντας την παραγωγή της στα 10,6 εκ. βαρέλια την ημέρα, εν μέσω ύφεσης.

Ο στόχος της φαίνεται να ήταν η νέα βιομηχανία πετρελαίου των Η.Π.Α. – με αποτέλεσμα όμως να χάσει τους συμμάχους της στον OPEC, καθώς επίσης να αναβληθούν 46 μεγάλα έργα από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνολικών επενδύσεων 200 δις $.

Εάν όμως πράγματι μειωθεί το κόστος εξόρυξης των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά 50% με τις νεότερες μεθόδους, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν διεθνώς, καθώς επίσης εάν αυξηθούν οι ποσότητες παραγωγής τους, τότε η Σαουδική Αραβία θα έχει απλά ξυπνήσει το θηρίο – με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της.

Βέβαια η Σαουδική Αραβία είναι μία πολύ πλούσια χώρα σε πετρέλαιο. Εν τούτοις, το 90% της οικονομίας της εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το συγκεκριμένο κλάδο – ενώ τα χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις υψηλές κεφαλαιακές εκροές, θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε μία βαθιά κρίση, λόγω της οποίας έως το τέλος της δεκαετίας θα χρεοκοπούσε.

Συνεχίζοντας, τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν υπάρχει καμία άλλη αξιόλογη βιομηχανία στη χώρα – ενώ οι Πολίτες της δεν πληρώνουν φόρους εισοδήματος επί των μερισμάτων ή των τόκων, η βενζίνη κοστίζει μόλις 12 Σεντ το λίτρο και το ηλεκτρικό ρεύμα 1,3 Σεντ ανά κιλοβατώρα.

Μετά την Αραβική Άνοιξη δε, ξεκίνησαν οι εκροές χρημάτων, φτάνοντας πριν από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στο 8% του ΑΕΠ – με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ήδη αδύναμα συναλλαγματικά της αποθέματα με υψηλό ρυθμό, από 737 δις $ τον Αύγουστο του 2014 στα 672 δις $ το Μάιο του 2015 (πηγή), αναγόμενα πλέον στα 12 δις $ μηνιαία.

Για σύγκριση, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι έχουν τα τριπλάσια κατά κεφαλήν συναλλαγματικά αποθέματα – ενώ ο προϋπολογισμός της απαιτεί μία τιμή πετρελαίου της τάξης των 106 $, για να είναι ισοσκελισμένος, όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί.

.

Χώρα Τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι σε $ για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό
Νορβηγία 40
Κουβέιτ 54
Άμπου Ντάμπι 55
Ρωσία 105
Σαουδική Αραβία 106
Νιγηρία 122
Ιράν 131
Αλγερία 131
Βενεζουέλα 160

.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας θα φράσει στο 20% του ΑΕΠ το 2015 ή στα 140 δις $ – ενώ οι σπατάλες στη χώρα είναι εξαιρετικά μεγάλες. Τα έξοδα της έχουν επί πλέον αυξηθεί, λόγω του δαπανηρού πολέμου που διεξάγει στην Υεμένη – βασιζόμενη στην εισαγωγή όπλων, όπου αναμένεται να εκτοξευθεί στην 5η θέση παγκοσμίως.

Εύλογα λοιπόν η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε αρνητική το Φεβρουάριο – ενώ το μεγαλύτερο λάθος της θεωρείται η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλό επίπεδο για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία επέτρεψε την άνοδο της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστόλιθου. Το τζίνι όμως έχει πλέον βγει από το μπουκάλι και δεν θα μπορέσει να κλειστεί ξανά πίσω.

.

Συμπέρασμα

Τα οικονομικά προβλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη επιδεινώνονται, ενώ δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτά ούτε οι πλούσιες χώρες. Από την άλλη πλευρά, οι Η.Π.Α. αυξάνουν τις πιέσεις τους παντού, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει η ηγεμονική τους θέση παγκοσμίως – με αποτέλεσμα η Κίνα, η Ρωσία, καθώς επίσης οι χώρες παραγωγής πετρελαίου να βυθίζονται σε μία κρίση άνευ προηγουμένου, η οποία εντείνεται από το νομισματικό πόλεμο που ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (ανάλυση), μετά την πρόσφατη υποτίμηση του κινεζικού γουάν.

Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις για μία σειρά χρεοκοπιών που θα έχουν ως αφετηρία το 2016 δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου – όπως επίσης η πιθανότητα ενός παγκόσμιου κραχ, μετά από το σχηματισμό μίας τέλειας καταιγίδας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.