Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ

Πριν από ένα περίπου έτος είχαμε γράψει πως το πιο σωστό για την Ευρωζώνη, θα ήταν η αποχώρηση της Γερμανίας (ανάλυση) – κάτι που δεν θα ήταν καθόλου άσχημο για την ίδια, εάν εξαιρέσουμε τις ηγεμονικές της βλέψεις, ενώ θα λειτουργούσε θετικά για όλους τους άλλους.

Σήμερα, μετά την αδυναμία της Ευρώπης να χειριστεί σωστά την ελληνική κρίση, ιδίως δε αφού προηγήθηκε η σκανδαλώδης, αποικιοκρατική συμφωνία των Βρυξελών, μέσω του εκβιασμού μίας ανεπαρκούς κυβέρνησης η οποία «κατάφερε» να βάλλει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο, δύο συνάδελφοι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πρότειναν το ίδιο – από την Τσεχία (πηγή) και τη Σλοβακία (πηγή).

Το πλέον σημαντικό όμως είναι το ότι, συμμερίζεται πια την ίδια άποψη ένα σημαντικό στέλεχος του ΔΝΤ, ο A. Mody, υπεύθυνος στο παρελθόν για την Ιρλανδία  – ο οποίος δήλωσε πως η Γερμανία είναι η χώρα που πρέπει να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση και όχι η Ελλάδα (πηγή). Συγκεκριμένα είπε τα εξής:

“Ο τελευταίος γύρος των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους πιστωτές της τεκμηρίωσε ακόμη μία φορά ότι, σε μία νομισματική ένωση δεν πρέπει να εισέρχονται χώρες με τόσο ανόμοιες οικονομίες. Θα ήταν όμως καλύτερα για όλους τους εμπλεκόμενους να έφευγε πρώτη η Γερμανία και όχι η Ελλάδα”.

Εάν βέβαια δεν συμβεί κάτι εντυπωσιακό, επειδή η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αφού ανακινήθηκε το θέμα ανεύθυνα από το Γερμανό υπουργό οικονομικών, τότε η Ιταλία και η Πορτογαλία θα ακολουθήσουν σύντομα την Ελλάδα – εάν τελικά δεν μπορέσει να τα καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση, με τις εξαιρετικά απαιτητικές προϋποθέσεις που τοποθετήθηκαν.

Η τεκμηρίωση του στελέχους του ΔΝΤ δεν διαφέρει πολύ από τη δική μας, οπότε δεν υπάρχει λόγος να την παραθέσουμε – ενώ είναι φανερό πως ούτε η Ιταλία, ούτε η Πορτογαλία δεν μπορούν να συμβαδίσουν σε όρους ανταγωνιστικότητας με τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν επίσης στη χρεοκοπία.

Φαίνεται δε πως η δρακόντεια συμφωνία της Κυριακής άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, όσον αφορά τη συνοχή της Ευρωζώνης – ειδικά για τη Γερμανία, η οποία θέλει μεν να παίξει το ρόλο του ηγεμόνα στη νομισματική ένωση, αλλά δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει το κόστος.

Κατά τη διαχρονική άποψη μας (ανάλυση) η διέξοδος, η λύση της Ευρώπης δηλαδή, δεν είναι άλλη από τη «συμμετρική» εξέλιξη, από την «ταιριαστή», την αρμονική ανάπτυξη καλύτερα των κρατών-μελών της όπου, οι μέχρι σήμερα πλεονασματικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, θα αποδεχθούν μεγαλύτερα ελλείμματα – έτσι ώστε οι «ελλειμματικές» χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, να μπορούν να μειώσουν τα δικά τους.

Για παράδειγμα, μόνο εάν αυξήσει την εσωτερική της κατανάλωση η Γερμανία, μειώνοντας τους φόρους και αυξάνοντας τους μισθούς των εργαζομένων της, εισάγοντας παράλληλα προϊόντα από την Ελλάδα και επενδύοντας στη χώρα μας (αντί στην Κίνα ή αλλού), θα υπάρξει ταυτόχρονη, αρμονική ανάπτυξη και στις δύο χώρες.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν υπάρξει η βούληση για συμμετρική εξέλιξη, για μία αρμονική ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει στην πολιτική ένωση της Ευρώπης, είναι καλύτερα να διασπασθεί άμεσα η Ευρωζώνη, με δική της πρωτοβουλία – «υποχωρώντας» ίσως στην προηγούμενη της κατάσταση (ΕΟΚ), με την υιοθέτηση των εθνικών νομισμάτων εκ μέρους όλων των μελών της, τα οποία πλέον θα συνιστούν μία απλή ζώνη ελευθέρου εμπορίου (μαζί με τη Ρωσία).

Περαιτέρω, η «κατά περίπτωση» υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, όπως αυτή που συζητείται για την Ελλάδα (δραχμή), δεν οδηγεί πουθενά – ενώ είναι απολύτως ουτοπική, αφού  θα είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, την εκτόξευση του χρέους σε ευρώ (δημοσίου και ιδιωτικού), λόγω «ραγδαίας» υποτίμησης της δραχμής.

Μόνο μία «ελεγχόμενη» λοιπόν, μία μεθοδική και προγραμματισμένη έξοδος όλων των μελών από την Ευρωζώνη, «κοινή συναινέσει», θα μπορούσε να έχει κάποιες ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!