Φινλανδία, προβλήματα και χρέη – Σελίδα 2 – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία, προβλήματα και χρέη

Τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας της Φινλανδίας

Για πάρα πολλά χρόνια, οι επιτυχίες της Nokia είχαν προσδώσει μία εσφαλμένη εικόνα, όσον αφορά τη δυναμική της χώρας. Η αιτία ήταν το ότι, εκτός από το νεωτεριστικό αυτό όμιλο, ο οποίος «παρήγαγε» κάποιες εποχές το 10% του ΑΕΠ της Φινλανδίας, δεν υπήρχαν πολλοί άλλοι, οι οποίοι να ενισχύουν την ανάπτυξη της – με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είναι η Kone (κατασκευαστής ασανσέρ).

Μετά την κατάρρευση όμως της Nokia, είναι πλέον φανερό πως μόνο ένας κλάδος της οικονομίας της χώρας είναι σημαντικός σε παγκόσμιο επίπεδο: η βιομηχανία ξυλείας και χάρτου. Όμως, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι, στην ψηφιακή εποχή που βιώνουμε, ο κλάδος αυτός θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, στο πρόσφατο παρελθόν έκλεισαν αρκετές τέτοιες βιομηχανίες – γεγονός που προβληματίζει τη Φιλανδία από πολλές πλευρές, επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις ευρίσκονταν σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, οι οποίες δεν έχουν άλλου είδους αναπτυξιακές δυνατότητες.

Βέβαια ορισμένοι μεγάλοι όμιλοι της χώρας ελπίζουν πως θα καταφέρουν να παράγουν νέα προϊόντα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας, καθώς επίσης ανταλλακτικά για τη βιομηχανία των αυτοκινήτων – κάτι που μέλει όμως να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Φινλανδίας είναι πλέον έντονα αρνητικό (γράφημα) – οπότε τα προβλήματα της θα επιδεινώνονται.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Φινλανδία, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

 .

Όσο και αν θέλει λοιπόν να είναι αισιόδοξη η κυβέρνηση της Φινλανδίας, σχεδόν κανένα οικονομικό μέγεθος της χώρας δεν είναι υγιές – οπότε δεν προδιαγράφεται ευοίωνο το μέλλον της. Εύλογα επομένως στηρίζει τις ελπίδες της στη Γερμανία, τοποθετούμενη κατ’ επιταγή της εναντίον της Ελλάδας – χωρίς η ίδια να έχει κάτι ιδιαίτερο εναντίον μας.

.

Οι ελπίδες

Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε στα τέλη του 2008 να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, επενδύοντας 20 δις € – χωρίς κανένα αποτέλεσμα, παρά την θετική εμπειρία από την καταπολέμηση της τεράστιας κρίσης, στην οποία είχε βυθιστεί τη δεκαετία του ΄90 (μέσω της αναδιάρθρωσης τότε της οικονομίας της, χωρίς ελλειμματικά δημοσιονομικά μέτρα). Τα 20 δις € λοιπόν χάθηκαν ουσιαστικά, επιδεινώνοντας το δημόσιο χρέος της.

Η Moody’s βέβαια επιβεβαίωσε την κορυφαία αξιολόγηση της, κυρίως λόγω της πρόσφατης «αναμόρφωσης» του κοινωνικού της συστήματος. Παράλληλα, φαίνεται πως δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα του λογισμικού – ειδικά μετά την εξαγορά μίας φιλανδικής εταιρείας «Start up» από την Google, καθώς επίσης δύο παραγωγών λογισμικού από την Facebook.

Εν τούτοις, σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, οι προοπτικές αυτές είναι πολύ λίγο σημαντικές – παρά το ότι η χώρα τοποθετήθηκε πρόσφατα στην 4η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τη νεωτεριστικότητα της. Σε κάθε περίπτωση, οι στατιστικές του Φθινοπώρου, καθώς επίσης οι αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν από τις αμερικανικές εταιρείες, θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα, σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα.

Ολοκληρώνοντας η φούσκα ακινήτων, η οποία χαρακτηρίζει όλες τις σκανδιναβικές χώρες, δεν είναι μικρότερη στη Φινλανδία – σύμφωνα με μία σχετικά πρόσφατη έρευνα. Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνονται οι 15 ευρωπαϊκές χώρες συν την Τουρκία, με τις μεγαλύτερες τιμές στον τομέα των ακινήτων, σε ευρώ – για σπίτια πολυτελείας, τουλάχιστον 120 τμ., στις πολύ ακριβές περιοχές των μεγάλων πόλεων.

.

Α/Α Χώρα Μέση τιμή ανά τετραγωνικό
1 Μ. Βρετανία 14.224
2 Γαλλία 13.639
3 Ρωσία 11.866
4 Ελβετία 11.306
5 Σουηδία 6.991
6 Φιλανδία 6.214
7 Ιταλία 5.930
8 Αυστραλία 5.009
9 Ολλανδία 4.907
10 Δανία 4.279
11 Ιρλανδία 4.156
12 Γερμανία 4.078
13 Ισπανία 3.442
14 Τσεχία 3.384
15 Τουρκία 2.855
 

.

Όπως φαίνεται, η Φινλανδία ευρίσκεται στην 6η θέση, μετά τη Σουηδία – γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη, όταν αρχίσουν να αυξάνονται ξανά τα βασικά επιτόκια, εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών. Φυσικά οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας δεν το επιτρέπουν ακόμη, αφού η Fed το αναβάλλει συνεχώς, αλλά κάποια στιγμή θα συμβεί – οπότε οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν, προκαλώντας όπως συνήθως συμβαίνει μία τραπεζική κρίση.

.

Συμπέρασμα

Είναι προφανές πως οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, βυθίζονται στην ύφεση, στα ελλείμματα και στα χρέη – στον αποπληθωρισμό πιθανότατα, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., οι οποίες βαδίζουν  προς την κατεύθυνση του (υπέρ)πληθωρισμού.

Για τις αγορές αυτό σημαίνει μεγάλες διακυμάνσεις  των χρηματιστηριακών τιμών, καθώς επίσης όλων των υπολοίπων παγίων αξιών. Για τους απλούς Πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να μας ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο από τους κερδοσκόπους, σημαίνει πως η εποχή της ξηρασίας θα διαρκέσει πάρα πολύ – καταστρέφοντας ακόμα και τα πιο γόνιμα χωράφια.

Οι λύσεις πάντως δεν είναι ούτε απλές, ούτε εύκολες, όπως ονειρεύονται ορισμένοι πολιτικοί – στην προσπάθεια τους να καταλάβουν την εξουσία ή να την διατηρήσουν, εάν την έχουν ήδη.

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν ή/και να εφαρμοσθούν ούτε σε τοπικό, ούτε σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο – αφού ο πλανήτης, βυθισμένος σε τεράστια βουνά χρεών, ιδιωτικών και δημοσίων, έχει μετατραπεί σε ένα σύνολο συγκοινωνούντων δοχείων, γεμάτων με εκρηκτικές ουσίες, όπου τυχόν «πυροδότηση» του ενός, θα παρασύρει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.