Πύρρειος νίκη; – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Πύρρειος νίκη;

Με τον τρόπο αυτό όμως στραγγαλίζεται κυριολεκτικά η πραγματική οικονομία, οι τραπεζικές επισφάλειες κορυφώνονται (κόκκινα δάνεια), οι τράπεζες γίνονται αφερέγγυες και χρεοκοπούν – όπου πρόκειται για την κλασσική περίπτωση μίας «αυτοεκπληρούμενης προφητείας».

Προφανώς, με το κλείσιμο της ρευστότητας δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα οι πιστωτές – κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να το κατανοούν οι υπεύθυνοι της Ευρωζώνης. Απλούστατα, εάν δεθούν τα χέρια του οφειλέτη, όπως συνέβαινε στο μεσαίωνα, οπότε δεν μπορεί να εργασθεί κερδίζοντας κάποιο εισόδημα, για να εξοφλήσει τουλάχιστον ένα μέρος των χρεών του, τότε δεν χάνει μόνο ο ίδιος, αλλά και οι δανειστές του – γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για ένα παιχνίδι, όπου όλοι ζημιώνονται.

.

Το οικονομικό αντίδοτο στον έλεγχο κεφαλαίων

Περαιτέρω, ο οφειλέτης είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει το οικονομικό αντίδοτο στον έλεγχο κεφαλαίων, εάν θέλει να επιβιώσει χωρίς να περιμένει να τον λυπηθούν οι δανειστές του – καταλήγοντας νομοτελειακά στο συμπέρασμα ότι, δεν είναι άλλο από την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.

Όπως λοιπόν συμβαίνει με την υιοθέτηση ενός εθνικού νομίσματος, λόγω της υποτίμησης του, εάν επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, θα γίνουν ακριβότερες από τις εγχώριες – οπότε οι Πολίτες θα επιλέξουν την αγορά των προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν, αντί να καταναλώνουν τα ευρώ που έχουν στη διάθεση τους για εισαγόμενα.

Επομένως, η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας βιομηχανίας θα αυξηθεί κατακόρυφα, σε χρόνο μηδέν, χωρίς η Ελλάδα να υποχρεωθεί στην έξοδο της από την Ευρωζώνη – την οποία δεν μπορεί να της την επιβάλλει κανείς.

Συμπερασματικά, η επιβολή ελέγχων στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση δασμών στις εισαγωγές, ισοδυναμεί πλέον με μία αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση – η οποία θα εξασφάλιζε σταδιακά την εξυπηρέτηση των χρεών της Ελλάδας, αφού προηγηθεί φυσικά η απαιτούμενη ονομαστική διαγραφή μέρους τους, με αιτία της ζημίες που της προκάλεσαν τα μνημόνια (ανάλυση), χωρίς την υπογραφή ενός τρίτου καταστροφικού μνημονίου (άρθρο). Επίσης, σημαντικά έσοδα στο δημόσιο, από αυτούς που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ακριβά εισαγόμενα προϊόντα – ένα δίκαιο μέτρο αναδιανομής των εισοδημάτων, το οποίο δεν ενοχλεί κανέναν.

Παράλληλα, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος επιστροφής στη δραχμή, άμεσης ή έμμεσης απώλειας των καταθέσεων και χρεοκοπίας των τραπεζών – αρκεί φυσικά να μην επιμείνει η Γερμανία στη δολοφονία της Ελλάδας, κυρίως για να αποφύγει την αποπληρωμή των χρεών της απέναντι στη χώρα μας (Αιδώς Γερμανοί).

Η αντίρρηση βέβαια θα ήταν πως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές είναι αντίθετη με τους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ – κάτι που όμως θα ήταν ανόητο, αφού οι έλεγχοι στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων είναι επίσης αντίθετοι με τους κανόνες της ΕΕ, έχοντας όμως επιβληθεί ουσιαστικά από την ίδια τη νομισματική ένωση (ΕΚΤ).

Εάν δε η ΕΕ απειλούσε την Ελλάδα με την επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, για να την τιμωρήσει, θα αποτελούσε μία ασύμβατη ενέργεια με τους μέχρι σήμερα ισχυρισμούς της – με βάση τους οποίους ο κεντρικός στόχος των μέτρων που επιβλήθηκαν από την Τρόικα ήταν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κάτι που είναι πλέον τεκμηριωμένα αδύνατον, με κριτήριο τα τελευταία πέντε έτη.

Επομένως, εάν ο πραγματικός στόχος της ΕΕ είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί τα χρέη της, δεν θα πρέπει να έχει αντίρρηση στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές – οπότε στην αναβίωση του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας.

.

Επίλογος

Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στο ευρώ, στο χρέος και στα μνημόνια. Ακόμη όμως και αν δεν ήταν, η παραμονή της στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς διαφορετικούς λόγους – οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και γεωπολιτικούς, ενώ στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει μία μικρή χώρα εκτός μίας ένωσης.

Φυσικά η Ευρωζώνη έχει πάρα πολλά «ιδρυτικά» ελαττώματα (άρθρο), τα οποία πρέπει να διορθωθούν – ενώ η Γερμανία εκμεταλλεύεται και απομυζεί όλα τα μέλη της, απαιτώντας είτε την υποταγή, είτε το θάνατο της Ελλάδας. Εν τούτοις, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να είναι συνετή, διορατική και προσεκτική, προσπαθώντας να λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα το μέλλον της χώρας – χωρίς να πιέζεται από τα προβλήματα του παρόντος.

Πρέπει λοιπόν να αποφύγει με κάθε θυσία την «επιδοτούμενη» από τη Γερμανία πρόταση, η οποία υποθέτουμε πως θα είναι είτε η υπογραφή ενός αποικιοκρατικού τρίτου μνημονίου, είτε το βελούδινο διαζύγιο με την Ευρωζώνη – όπου θα της προσφερόταν η διαγραφή ενός μέρους του δημοσίου χρέους της, με αντάλλαγμα την εκούσια έξοδο της από την Ευρωζώνη (Το σενάριο της δραχμής), την οποία δυστυχώς επιδιώκουν πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Μία τέτοιου είδους ενέργεια θα θεωρούταν ως ένα στυγερό έγκλημα εναντίον της Ελλάδας, συνώνυμο με την εσχάτη προδοσία – ενώ θα μπορούσε να δρομολογηθεί επίσης με την υιοθέτηση υποσχετικών πληρωμής (IOU), οι οποίες θα εξαθλίωναν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην παγίδα της δραχμής, δήθεν κατόπιν δικής του επιλογής.

Εάν λοιπόν η κυβέρνηση τοποθετηθεί απέναντι στο δίλημμα «Μνημόνιο ή GREXIT», πρέπει να το αποφύγει, απαιτώντας το αντίδοτο που αναφέραμε: την άμεση επιβολή δασμών στις εισαγωγές, με την παραμονή των τραπεζών σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων, πολύ λιγότερο αυστηρών όμως. Το ευρώ είναι μία σημαντική κατάκτηση της Ελλάδας, την οποία δεν έχει το δικαίωμα κανένα κόμμα να θυσιάσει – ενώ για όλα όσα κατέχει κανείς πρέπει να πολεμάει, εκτιμώντας συνετά την αξία τους.

Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να μας διώξει από την Ευρωζώνη ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα – ενώ το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης, παρά τα αναμφίβολα λάθη της, δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Γερμανία, υπό τη σημερινή της πρωσική κυβέρνηση (ανάλυση). Σε κάθε περίπτωση, η πατρίδα μας θα τα καταφέρει παραμένοντας εκεί που ανήκει, παρά τις σημερινές δυσκολίες – αρκεί να θέλει πραγματικά να το προσπαθήσει.

Ας μην ξεχνάμε δε πως η αποτυχία των μνημονίων δεν οφείλεται μόνο στα τρομακτικά λάθη της Τρόικας και στην εσφαλμένη διάγνωση/συνταγή της (ανάλυση) αλλά, επίσης, στη μη αποδοχή τους από όλους τους Έλληνες – γνωρίζοντας πως, ακόμη και αν τα μέτρα ήταν το αποτέλεσμα μίας θεϊκής έμπνευσης, δεν θα είχαν καμία επιτυχία, εάν δεν τα ενέκριναν όλοι μαζί οι Πολίτες, χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση.

.

Υστερόγραφο: Ασφαλώς οφείλουν να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο πεδίο των Θεσμών (ανάλυση) – οι οποίες όμως δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τα γνωστά μνημόνια, τα οποία κατέστρεψαν ολοσχερώς την ελληνική οικονομία. Για να είναι όμως αποτελεσματικές, είτε αποφασισθούν δασμοί, είτε όχι, θα πρέπει να συνοδευθούν από αναπτυξιακά μέτρα, καθώς επίσης από τη διαγραφή μέρους του χρέους – έτσι ώστε να πεισθούν όλοι οι Έλληνες και να τις εφαρμόσουν πιστά.

Με δεδομένη δε τη, για πρώτη φορά, ηγετική συμπεριφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όταν κέρδισε το επικίνδυνο δημοψήφισμα (η γενναιοδωρία είναι το βασικό χαρακτηριστικό του ηγέτη, αυτό ακριβώς που λείπει από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να δημιουργήσει κάποια αυτοκρατορία), οι ελπίδες για τη χώρα έχουν επιστρέψει – εκτός εάν πρόκειται για προσχηματικές ενέργειες, οι οποίες θα συνοδεύονταν από μία εκδικητική αντιμετώπιση όσων δεν στήριξαν τη θέση του.

Η Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να διατηρήσει τη συνοχή της, καθώς επίσης να παρουσιαστεί ως ένα ενιαίο, διακομματικό σύνολο απέναντι στους δανειστές της – αφού η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της, κερδίζοντας βέβαια ένα μέρος πίσω μέσω της απομάκρυνσης του υπουργού οικονομικών, όπως φάνηκε από τον περιορισμό των πιέσεων στο ευρώ, καθώς επίσης στα διεθνή χρηματιστήρια.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.