Οι κίνδυνοι των κεντρικών τραπεζών – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι των κεντρικών τραπεζών

ΕΙΚΟΝΑ - κεντρικές τράπεζες, μονεταρισμός

Τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης, με τα οποία καταπολεμήθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του συστήματος – ειδικά της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς επίσης της Fed

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Άφησε με ελεύθερο να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιός ψηφίζει τους νόμους του” (M.A. Rothschild).

.

Ανάλυση

Η Ελλάδα, όπως επίσης όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, διαθέτουν τυπικά μία κεντρική τράπεζα – αφού στην πραγματικότητα η ΕΚΤ έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εν τούτοις, σε όλα τα κράτη λειτουργεί μία κεντρική τράπεζα – η οποία, στην περίπτωση της χώρας μας, έχοντας αναλάβει το ρόλο της εγγυήτριας απέναντι στο ευρωπαϊκό σύστημα, όσον αφορά την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA με 80,7 δις €), κινδυνεύει να χάσει τα κεφάλαια της (άρθρο).

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς, εάν είναι σημαντική η μείωση του κεφαλαίου μίας κεντρικής τράπεζας κάτω από το μηδέν – τι ακριβώς σημαίνει, καθώς επίσης εάν απειλείται με χρεοκοπία. Στην προκειμένη περίπτωση δε, εάν η θεωρητική χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδας, θα άνοιγε τους Ασκούς του Αιόλου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα – προκαλώντας ένα πρωτόγνωρο ρήγμα σε μία από τις πολλές «ναυαρχίδες» του τοκογλυφικού κεφαλαίου, με άγνωστα επακόλουθα.

Στα πλαίσια αυτά η άποψη όλων των οικονομολόγων, σχετικά με το εάν πρέπει να ενδιαφέρει η πτώση των κεφαλαίων μίας κεντρικής τράπεζας κάτω από το μηδέν, ακόμη και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αρνητική – ενώ, αντίθετα, είναι θετική η απάντηση των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι θεωρούν πως δεν επιτρέπεται να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια μία κεντρική τράπεζα. Υπάρχει λοιπόν μία σημαντική διαφορά μεταξύ της θεωρίας, την οποία επικαλούνται οι οικονομολόγοι, καθώς επίσης της πράξης, στην οποία στηρίζεται η άποψη των κεντρικών τραπεζιτών.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι ισχυρίζονται σωστά πως οι κεντρικές τράπεζες είναι εντελώς διαφορετικές από τις εμπορικές – οπότε μπορούν να λειτουργήσουν με αρνητική καθαρή θέση. Από την άλλη πλευρά όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες γνωρίζουν πως η αποτελεσματικότητα της πολιτικής τους, εξαρτάται από την αξιοπιστία τους – φοβούμενοι πως ένα έλλειμμα κεφαλαίων θα απειλούσε την ανεξαρτησία τους, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της αξιοπιστίας που απαιτεί η λειτουργία τους.

Στο παράδειγμα ενός πολιτικού κόμματος, προφανώς μπορεί να λειτουργήσει με ζημίες στον ισολογισμό του ή με τραπεζικά δάνεια που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει σωστά – όπως έχει τεκμηριωθεί στην πράξη από την Ελλάδα. Εν τούτοις, θεωρείται πρόβλημα για την αξιοπιστία του, αφού εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι, εάν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά του, τότε δεν μπορεί να του εμπιστευθεί κανείς τα οικονομικά μίας ολόκληρης χώρας.

.

Η εμπειρία της Ελβετίας

Περαιτέρω, η πρόσφατη εμπειρία της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (SNB), βοηθάει στην κατανόηση του θέματος. Αναλυτικότερα, όταν αποφάσισε τον Ιανουάριο να αποδεσμεύσει το νόμισμα της χώρας από το ευρώ, μετά από τρία χρόνια, όλοι γνώριζαν πως θα αντιμετωπίσει μία μαζική απώλεια συναλλάγματος – όπως συνέβη, με αποτέλεσμα να χάσει 41 δις φράγκα ή περίπου το 6,5% του ελβετικού ΑΕΠ, μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

Ως αποτέλεσμα της απώλειας, στα τέλη Μαρτίου τα ίδια κεφάλαια της έπεσαν κάτω από το 10% του ενεργητικού της (στο 6,2% τον Ιανουάριο), ενώ ο συναλλαγματικός κίνδυνος παραμένει – οπότε, εάν κάποια στιγμή ακολουθήσει μία επί πλέον μείωση της αξίας των αποθεμάτων της, η οποία θα υπερβαίνει το 10%, τότε τα ίδια κεφάλαια της θα εξαφανισθούν.

Φυσικά η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν είναι η μοναδική που αναλαμβάνει αντίστοιχους συναλλαγματικούς κινδύνους – ενώ μπορεί να είναι η πρώτη σε ένα κύμα άλλων κεντρικών τραπεζών που θα ακολουθήσουν, αντιμετωπίζοντας ανάλογες ελλείψεις κεφαλαίων, μεταξύ άλλων λόγω των νομισματικών πολέμων που ευρίσκονται σε εξέλιξη (ανάλυση).

Πόσο μάλλον όταν πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν επεκτείνει μαζικά τους ισολογισμούς τους (γράφημα, πηγή), υιοθετώντας τα προγράμματα ποσοτικής διευκόλυνσης και αναλαμβάνοντας τεράστια ρίσκα – τα οποία κανένας δεν γνωρίζει που θα τις οδηγήσουν.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - κόσμος, κεντρικές τράπεζες, ισολογισμός

.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ερευνηθούν οι επιπτώσεις των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών – ξεκινώντας από την οικονομική πλευρά.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.