Το τρις εξαμαρτείν – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το τρις εξαμαρτείν

Φυσικά και εδώ η πορεία των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων  (κάτω από 6% το πρώτο εξάμηνο του 2014, ραγδαία άνοδος από τον Οκτώβριο που αναφέρθηκαν οι εκλογές), τεκμηριώνει τις αναφορές μας – αφού τα νούμερα, σε αντίθεση με τις λέξεις, δεν λένε ποτέ ψέματα.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ-Ελλάδα, επιτοκια δεκαετων ομολόγων (2014)

.

Το γεγονός δε, σύμφωνα με το οποίο έχουν ξεπεράσει αυτά του 2010, δεν είναι καθόλου εφησυχαστικό, όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας – ενώ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να έχει κανείς μία σαφή εικόνα των διαπραγματεύσεων που ευρίσκονται σε εξέλιξη.

.

Η πολιτική αντιπαλότητα

Δυστυχώς, παρά την απελπιστική κατάσταση των οικονομικών της χώρας, συνεχίζεται ανεύθυνα η αντιπαλότητα των κομμάτων εξουσίας, τα οποία φαίνεται να μην κατανοούν το αυτονόητο: το ότι η Ελλάδα ευρίσκεται στην άκρη του γκρεμού, στα όρια του χάους, καθώς επίσης πως ο χρόνος στην κλεψύδρα της τελειώνει, οπότε είναι υποχρεωμένα να συνεργασθούν μεταξύ τους.

Ειδικότερα, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο λήγουν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 18,14 δις € (έντοκα γραμμάτια, ΔΝΤ, ΕΚΤ / γράφημα), οι οποίες είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν από τα μηνιαία έσοδα του κράτους – ενώ έχουν επιβληθεί καταναγκαστικά μέτρα, με τα αποθεματικά της χώρας να έχουν ήδη στερέψει.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ-Ελλάδα, ληξιπρόθεσμες υποχρεωσεις (2015)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις των τραπεζών έχουν εξανεμισθεί, ενώ το δημόσιο έχει βυθιστεί ξανά στην ύφεση – με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται μειωμένα πλεονάσματα (!), όταν η χώρα παράγει ξανά ελλείμματα.

Οι αριθμοί στο γράφημα που ακολουθεί επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις αναφορές μας – με τη γαλάζια καμπύλη να περιγράφει τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς επίσης με τη μαύρη τις υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο σύστημα Target II, ειδικά από τις αρχές του 2015.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ-Ελλάδα, εκροες καταθέσεων και υποχρεώσεις

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Συνεχίζοντας, ίσως να είμαστε υπερβολικοί στην κρίση μας για τους δανειστές (άποψη), όπως επίσης ορισμένοι συνάδελφοί μας στην κρίση τους για την Ελλάδα (άρθρο). Εν τούτοις, τόσο οι συνάδελφοί μας, όσο και εμείς, δεν διαπραγματευόμαστε αλλά απλά γράφουμε τις απόψεις μας – οπότε δεν προκαλούνται ζημίες, ακόμη και όταν κάνουμε λάθος.

Η κυβέρνηση όμως ενεργεί, όπως επίσης η τρόικα, στην πενταμελή της πρόσφατη μορφή (Γερμανία, Γαλλία, ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν) – οπότε θα έπρεπε να είναι όλοι πολλοί προσεκτικοί, αφού οι αποφάσεις τους θα επηρεάσουν άμεσα το μέλλον της Ελλάδας, της Ευρωζώνης, του ευρώ, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενδεχομένως ολόκληρου του πλανήτη.

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.