Τα παιδιά του κραχ – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Τα παιδιά του κραχ

ΕΙΚΟΝΑ---αγορές

Τα κράτη, καθώς επίσης οι κεντρικές τράπεζες, έχουν χάσει τα ηνία του χρηματοπιστωτικού συστήματος – με αποτέλεσμα να κυριαρχούν πλέον οι χρηματαγορές, με τις διάφορες μορφές τους, ενώ οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αμυνθούν στις επιθέσεις τους

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα τυχόν χρεοκοπίας της Ελλάδας, «κόστους» άνω των 400 δις €, στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ και στον υπόλοιπο πλανήτη – οπότε θα ήταν καλύτερα να είναι πιο προσεκτικοί οι Γερμανοί, με τις απειλές τους εναντίον της χώρας μας” (ΒΒ). 

.

Άρθρο

Τις προηγούμενες εβδομάδες συνέβη κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων – ένα έκτακτο, απρόβλεπτο και μη αναμενόμενο γεγονός, το οποίο προβλημάτισε τους πάντες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, «κάηκαν» μέσα σε ελάχιστες ημέρες περίπου 800 δις €, μέσω των ραγδαίων πωλήσεων κρατικών κυρίως ομολόγων, με τη μέθοδο της «παρούσας τιμής» (mark to market) – ουσιαστικά σε οποιαδήποτε τιμή θα μπορούσαν να πουληθούν, τη στιγμή που δόθηκαν.

Διαπιστώθηκε επομένως ένα στιγμιαίο κραχ (flash Crash) στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, το οποίο είχε ως «πηγή» του τις χώρες της Ευρωζώνης και ειδικά τη Γερμανία – από όπου ξεκίνησε το σοκ, με τα δεκαετή ομόλογα να δεκαπλασιάζονται από το 0,05% στο 0,48% σε χρόνο μηδέν, συνεχιζόμενο σε ολόκληρο τον πλανήτη (γράφημα).

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - κόσμος, αποδόσεις, ομόλογα

 .

Περαιτέρω, φαίνεται πως επαναλήφθηκε ένα παρόμοιο γεγονός, το οποίο είχε συμβεί το προηγούμενο έτος (15.10.2014), όταν ξαφνικά κατέρρευσαν οι αγορές ομολόγων των Η.Π.Α. (πηγή) – χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί οικονομικά ούτε αργότερα, με ενδεχόμενη αιτία τα θεμελιώδη στοιχεία της υπερδύναμης.

Θα ήταν βέβαια πιθανόν να οφειλόταν στους βραχυπρόθεσμους διαπραγματευτές (traders) οι οποίοι, με τα προγράμματα αλγορίθμων που χρησιμοποιούν, θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει μαζικές πωλήσεις – λόγω των κατωτάτων ορίων τιμών (stop loss) σε άλλες αγορές, για την αποφυγή ζημιών (καταρρακτώδεις πωλήσεις).

Μία ένδειξη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ήταν ένα Tweet του πρώην γενιού διευθυντή του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου του πλανήτη, της PIMCO – του  B. Gross δηλαδή, ο οποίος δεν είχε παραιτηθεί εκούσια για να εργασθεί στην Janus, ενώ έγραψε πριν ακόμη συμβεί το γεγονός ότι, η τοποθέτηση του στην πτώση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων θα ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής του (πηγή).

Η αιτιολογία που έδωσε ήταν το άνοιγμα 200 μονάδων βάσης (2%), η διαφορά μεταξύ των αμερικανικών και των γερμανικών επιτοκίων, την οποία θεώρησε ως ευκαιρία – έχοντας εκ των πραγμάτων (de facto) δίκιο, αφού μετά από μερικές ημέρες εκτοξεύθηκε η απόδοση των γερμανικών ομολόγων.

Αρκετοί βέβαια θεώρησαν πως, με τη δήλωση του αυτή, ανέλαβε το ρόλο να συντονίσει μία κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της Γερμανίας, για λογαριασμό του εργοδότη του – αφού κάτι ανάλογο είχε κάνει ο G. Soros στο παρελθόν, όταν «ενορχήστρωσε» την επίθεση εναντίον της βρετανικής στερλίνας, κερδίζοντας τεράστια ποσά (πάνω από 1 δις).

Όποιος λοιπόν ανά τον κόσμο είχε ακολουθήσει τη «συμβουλή» του B. Gross, κατάφερε μέσα σε ελάχιστες ημέρες να αποκομίσει τεράστια κέρδη – οδηγώντας τα γερμανικά ομόλογα στα ύψη και κλείνοντας στη συνέχεια τις θέσεις του, για να τα εγγράψει στον ισολογισμό του. Αυτοί που ζημιώθηκαν (δεν υπάρχουν κέρδη αυτού του είδους, χωρίς αντίστοιχες ζημίες), ήταν όλοι όσοι πούλησαν τα ομόλογα τους βιαστικά, αυξάνοντας την προσφορά και πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές – προς όφελος του B. Gross και των ακολούθων του.

Περαιτέρω, επειδή η παγκόσμια αγορά ομολόγων είναι της τάξης των 45 τρις $ (πηγή), αποτελεί ένα πλουσιοπάροχο πεδίο δραστηριοποίησης των «παιδιών του κραχ» (Flash Boys), τα οποία οργανώνουν τέτοιες κερδοσκοπικές επιθέσεις – ενώ οι θεωρητικοί του χρήματος αδυνατούν να βρουν έναν κατάλληλο τρόπο προστασίας.

Εάν λοιπόν κανείς έχει αποκτήσει την απαιτούμενη φήμη και αξιοπιστία μεταξύ των επενδυτών, όπως για παράδειγμα ο B. Gross, έχει τη δυνατότητα να συντονίσει την διεθνή «κοινότητα», επιτυγχάνοντας θαύματα – ενώ μπορεί ταυτόχρονα να εκδικηθεί τον πρώην εργοδότη του, την PIMCO εν προκειμένω, η οποία υπέστη μεγάλες ζημίες, χωρίς να θεωρηθεί παράνομος.

.

Τα πακέτα ρευστότητας

Συνεχίζοντας, σύμφωνα με την υπόθεση γνωστή ως «Ουδετερότητα του Wallace», μία κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση με την υιοθέτηση της πολιτικής ποσοτικής διευκόλυνσης (QE), να μειώνει μακροπρόθεσμα τα επιτόκια των ομολόγων – κάτι που αποδεικνύεται από τις εμπειρίες της Fed.

Αναλυτικότερα, μετά από τρία συνεχή πακέτα (QE), διαπιστώθηκε πως τα αποτελέσματα της αγοράς ομολόγων για την αύξηση της ρευστότητας της αμερικανικής οικονομίας, γίνονταν κάθε φορά πιο αδύναμα – ενώ έπαψαν να επηρεάζουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία ακολούθησαν ανοδική πορεία.

Ενδεχομένως δε να εξουδετερωθεί πολύ πιο γρήγορα το «όπλο» της ΕΚΤ, το πακέτο των 1,1 τρις € δηλαδή για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης, καθώς επίσης για την προστασία απέναντι σε μία ελληνική χρεοκοπία – επειδή το υιοθέτησε πολύ αργά, ενώ είναι γνωστό πως όποιος ακολουθεί καθυστερημένα, τιμωρείται από τη ζωή.

Πόσο μάλλον όταν η αδυναμία ανάπτυξης της Ευρωζώνης δεν οφείλεται στη χαμηλή «μονεταριστική τροφοδοσία» της με φθηνά δάνεια – αλλά στα μεγάλα διαρθρωτικά της προβλήματα, στα βουνά των συσσωρευόμενων χρεών, στο υπερδιογκωμένο τραπεζικό της σύστημα, στην έλλειψη αξιόχρεων οφειλετών, στις ασυμμετρίες κοκ.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.