Η ανακύκλωση των χρεών – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η ανακύκλωση των χρεών

ΕΙΚΟΝΑ---συνολικό-χρέος

Όποιος απαιτεί την επιστροφή χρημάτων από το παρελθόν, καταστρέφει την οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος, αφού τελικά γίνονται όλοι φτωχότεροι – όχι μόνο οι οφειλέτες, αλλά και οι δανειστές, οι οποίοι έχουν τις ίδιες ηθικές ευθύνες

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

“Θεωρούμε έντιμο, αλλά εντελώς παράλογο το γεγονός ότι, πολλοί Έλληνες ενοχοποιούν τον εαυτό τους για τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας τους – νομίζοντας καλοπροαίρετα πως μπορεί μόνη της η Ελλάδα να διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, χωρίς να δίνουν σημασία στο ότι, η κρίση χρέους δεν αφορά μόνο τη χώρα τους, αλλά την Ευρώπη και ολόκληρη τη Δύση (Η.Π.Α., Ευρώπη και Ιαπωνία)”.

.

Άρθρο

Αρκετοί Γερμανοί συνάδελφοί μας, ο ένας μετά τον άλλο, αναφέρονται πλέον στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων που δεν πλήρωσε η Γερμανία, κυρίως όσον αφορά τη χώρα μας – θεωρώντας πως η συγκεκριμένη στάση είναι ντροπή για την κυβέρνηση της (άρθρο).

Εμείς θεωρούμε σκόπιμο να μεταφέρουμε τις απόψεις τους στην Ελλάδα, όπως αυτήν που ακολουθεί (πηγή: TAZ, U. Herrmann), έτσι ώστε να είναι ενημερωμένοι οι Πολίτες – αφού αποτελεί πλέον τη μοναδική ελπίδα να διασωθεί η πατρίδα μας, μετά το αποτρόπαιο έγκλημα των μνημονίων (ανάλυση). Ειδικότερα τα εξής:

«Δεν γνωρίζουν οι Έλληνες σε ποιόν αιώνα ζουν;», αναρωτιέται η συντάκτης, τονίζοντας πως απαιτούμε αποζημιώσεις ύψους 278,7 δις €, παρά το ότι από την εποχή της κατοχής της Ελλάδας, εκ μέρους των εθνικοσοσιαλιστών του Χίτλερ, έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια.

Περαιτέρω σημειώνει ότι, πολλοί Γερμανοί δεν θέλουν να αναιρέσουν, να αποφύγουν δηλαδή την ηθική ευθύνη τους αλλά, από οικονομικής πλευράς, τους φαίνεται παράλογη η αναβίωση του παρελθόντος. Επιμένουν δε ότι, το πρόβλημα σήμερα είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους – στην οποία οφείλουμε να επικεντρωθούμε όλοι μαζί, χωρίς να αναλωνόμαστε με θέματα που έχουν προ πολλού περάσει.

Εν τούτοις οι Έλληνες έχουν πετύχει, ενδεχομένως μη συνειδητά, ένα κεντρικό σημείο – εκ του οποίου συνεπάγεται πως τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται. Ειδικότερα το ότι, όσον αφορά την κρίση χρέους της Ευρώπης, πρόκειται ξανά για ένα θέμα του παρελθόντος, το οποίο ήλθε στην επιφάνεια σήμερα.

Με απλά λόγια, οι συζητήσεις και οι συγκρούσεις περιστρέφονται σταθερά γύρω από τα χρέη που πρέπει να εξοφλήσουν ή να εξυπηρετήσουν οι χώρες που έχουν βυθιστεί στην κρίση – τα οποία βρίσκονται μεν τώρα στα λογιστικά τους βιβλία αλλά, παρ’ όλα αυτά, προέρχονται από το παρελθόν. Οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες δάνεισαν χρήματα, οπότε οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι τα πήραν με ευχαρίστηση και τα ξόδεψαν – ενώ όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πλέον ιστορία.

Από ηθικής πλευράς βέβαια, οι δανειακές υποχρεώσεις δεν συγκρίνονται με τις πολεμικές επανορθώσεις – επειδή δεν μπορεί να συμψηφίσει κανείς τα χρέη, με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Από οικονομικής πλευράς όμως, το πρόβλημα είναι ταυτόσημο: αφού όποιος απαιτεί την επιστροφή χρημάτων από το παρελθόν, καταστρέφει την οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος. Στο τέλος γίνονται όλοι φτωχότεροι – όχι μόνο οι οφειλέτες, αλλά και οι δανειστές, οι οποίοι έχουν τις ίδιες ηθικές ευθύνες.

Παραμένοντας στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, στη σύσκεψη χρέους του Λονδίνου το 1953 έγινε ξεκάθαρα κατανοητός ο κίνδυνος ότι, δεν θα μπορούσε να απαιτήσει κανείς την πληρωμή εκ μέρους της Γερμανίας πολλών δισεκατομμυρίων, χωρίς να οδηγήσει ολόκληρη την Ευρώπη στο γκρεμό. Επομένως, αποφασίσθηκε η αναβολή της πληρωμής, έως ότου μία ενωμένη Γερμανία θα μπορούσε να συνάψει μία συμφωνία ειρήνης με τους νικητές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Όταν ήλθε η ώρα δε να συμβεί κάτι τέτοιο, το 1990, χρησιμοποιήθηκε ένα πονηρό τρικ, έτσι ώστε η «συμφωνία 2+4» να μην φαίνεται ως μία συμφωνία ειρήνης – για να μην υποχρεωθεί η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της, όπως είχε αποφασισθεί στο Λονδίνο το 1953.

.

Η συμφωνία του Λονδίνου

Συνεχίζοντας, η Γερμανία τη γλύτωσε πολύ φθηνά το 1953, αφού αναμφίβολα θα μπορούσε τότε να πληρώσει μερικά δισεκατομμύρια – αν και όχι «γιγαντιαία» ποσά. Το πόσο παράλογες, καθώς επίσης επικίνδυνες για την ειρήνη είναι οι πολεμικές επανορθώσεις, είχε διαπιστωθεί μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο – όπου, με τη συμφωνία των Βερσαλλιών, η Γερμανία υποχρεώθηκε να πληρώσει το ποσόν των 132 δις χρυσών μάρκων.

Μέχρι σήμερα κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς πόσα χρήματα πλήρωσε τελικά η Γερμανία – με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ των 20,8 δις και 67,6 δις χρυσών μάρκων, ανάλογα με το εάν πρόκειται για γερμανικές ή για συμμαχικές πηγές. Όποιο και αν ήταν όμως το ποσόν που εξόφλησε η γερμανική αυτοκρατορία τότε (Ράιχ), το σημαντικό είναι το ότι, δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα – οπότε τα δανείσθηκε από τις Η.Π.Α., γεγονός που αποτέλεσε μία από τις αιτίες της αμερικανικής κρίσης του 1929 και της Μεγάλης Ύφεσης που την ακολούθησε.

Εάν η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώσει τις επανορθώσεις με δικά της μέσα, θα μπορούσε τότε μόνο να τα καταφέρει, εάν παρήγαγε μεγάλα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της – εάν δηλαδή οι εξαγωγές της αυξανόταν σε μεγάλο βαθμό.

Κάτι τέτοιο θα ήταν όμως ουτοπικό, αφού ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Γάλλοι ήταν πρόθυμοι να επιτρέψουν την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων γερμανικών προϊόντων στις χώρες τους – επειδή κάτι τέτοιο θα κόστιζε την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας, οπότε την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν εσωτερικές αναταραχές, εμφύλιοι πόλεμοι κοκ.

Εάν όμως δεν ήταν εφικτή η πληρωμή των επανορθώσεων μέσω της αύξησης των εξαγωγών, τότε η μοναδική δυνατότητα της Γερμανίας ήταν ο δανεισμός της από τους συμμάχους του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, για να πληρώσει τα χρέη της προς αυτούς. Σε τελική ανάλυση λοιπόν, οι γερμανικές επανορθώσεις πληρώθηκαν από τις Η.Π.Α. – κάτι που ανακάλυψαν πολύ αργότερα οι αμερικανοί.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!