Ο συμβιβασμός της Ελλάδας – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο συμβιβασμός της Ελλάδας

Σοϊμπλε-και-Βαρουφάκης

Η κυβέρνηση έκανε χθες ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη – παρά το ότι οι Έλληνες Πολίτες ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ρήξη με τη Γερμανία, αντί να υποταχθούν ξανά, σκύβοντας το κεφάλι

.

“Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος (Μνημόνιο) από τους θεσμούς (Τρόικα), θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Euro Group

Οι ελληνικές αρχές (δεν έγινε αποδεκτός ο όρος κυβέρνηση!), επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους, πλήρως και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους – όπως όριζε το ανακοινωθέν του Euro Group του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί (Τρόικα), σε ότι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015″ (πηγή).

.

Άρθρο

Κατ’ αρχήν ευχόμαστε να κάνουμε λάθος με την άποψη μας που ακολουθεί, ελπίζοντας να είναι μία «κίνηση τακτικής της κυβέρνησης» – έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο, για να επιτύχει όλα όσα έχει προεκλογικά αναγγείλει. Θεωρούμε όμως υποχρέωση μας να κρίνουμε τα γεγονότα και όχι τις προθέσεις, οι οποίες ενδεχομένως κρύβονται πίσω από αυτά που συνέβησαν – διατηρώντας φυσικά τις επιφυλάξεις μας.

Στα πλαίσια αυτά, τα παραπάνω στην εισαγωγή του κειμένου μας είναι ένα μέρος του χθεσινού ανακοινωθέντος του Euro Group, από το οποίο συμπεραίνεται πως η Ελλάδα αποδέχθηκε δυστυχώς τα Μνημόνια και την Τρόικα – μετονομάζοντας τα σε Πρόγραμμα και Θεσμούς. Φαίνεται δε πως η κυβέρνηση αναίρεσε την υπόσχεση της για διαγραφή χρέους, αποδεχόμενη να πληρώσει τους πιστωτές της «πλήρως και εγκαίρως»!

Φυσικά δεν πρέπει να είναι κανείς βιαστικός με τα συμπεράσματα του – πόσο μάλλον όταν το δεύτερο τελεσίγραφο της Ευρώπης (Γερμανίας) λήγει τη Δευτέρα το βράδυ. Έως τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών προς έγκριση, οι οποίες θα ελεγχθούν από την Τρόικα (θεσμούς).

Με δεδομένο τώρα το ότι, όπως και στην πραγματική ζωή, κανένα συμβόλαιο δεν έχει πραγματική ισχύ, εάν δεν πληρωθούν χρήματα, θα πρέπει να περιμένει κανείς έως τα τέλη Απριλίου, όπου θα καταβληθούν τα «οφειλόμενα» από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη 7,4 δις € – ενώ δεν γνωρίζουμε εάν το ΔΝΤ καταβάλλει τη δική του δόση. Προφανώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων έως τότε, αφού δεν έχει αρκετά χρήματα στη διάθεση της, για να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της χώρας – μία εκ των οποίων είναι η ληξιπρόθεσμη δόση του ΔΝΤ.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, «Η Γερμανία έδωσε αρκετό σχοινί στην Ελλάδα για να κρεμαστεί», ενώ ο υπουργός οικονομικών της χώρας μας δήλωσε ότι, «Εάν η λίστα των μεταρρυθμίσεων (διαρθρωτικών αλλαγών) δεν εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα (Τρόικα), τότε η συμφωνία είναι νεκρή και θαμμένη».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν υποχώρησε ούτε στο ελάχιστο από τις απαιτήσεις του, αποφασισμένος να παίξει το παιχνίδι του ως το τέλος, είπε ότι, «Η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο να εξηγήσει τη συμφωνία στους ψηφοφόρους της».

.

Η ανατρέψιμη ήττα

«Πολύ φασαρία για το τίποτα», θα μπορούσε λοιπόν να ισχυρισθεί κανείς, διαπιστώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε μεν να πολεμήσει θαρραλέα, τηρώντας πιστά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, χάνοντας όμως τελικά τη μάχη – έχοντας υποστεί κυριολεκτικά μία «ήττα κατά κράτος», την οποία δύσκολα θα της συγχωρήσουν οι Έλληνες, όταν τη βιώσουν στην καθημερινότητα τους.

Η ήττα αυτή είναι βέβαια θεωρητικά ανατρέψιμη, με προθεσμία τη Δευτέρα το βράδυ – όπου θα τεκμηριωθεί εάν πράγματι η Ελλάδα συνθηκολόγησε άνευ όρων σε όλα τα μέτωπα, αποδεχόμενη τα πάντα από τους δανειστές της, με ορισμένα ψίχουλα ως αντάλλαγμα.

Ακόμη δε και αν καταφέρει να «πουλήσει» την ήττα ως νίκη στους Έλληνες, για κάποιο χρονικό διάστημα, αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν – με την απογοήτευση τους να είναι πολλαπλάσια των μεγάλων προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν στην προεκλογική περίοδο.

Συνεχίζοντας, εάν η κυβέρνηση δεν επιτύχει την ονομαστική διαγραφή του χρέους (γράφημα), τότε δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει σχεδόν τίποτα από το πρόγραμμα της – ενώ οι Έλληνες θα παραμείνουν σκλάβοι χρέους στο διηνεκές, με την ιδιωτική και δημόσια περιουσία τους να οδηγείται σταδιακά στην εξυπηρέτηση του χρέους.

 .

Ελλάδα - σε ποιόν χρωστάει η χώρα.

.

Περαιτέρω, προφανώς δεν επικρίνουμε την κυβέρνηση, αφού είναι πράγματι δύσκολη η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου – σημειώνοντας το απλά, ως μία δυσάρεστη διαπίστωση. Δεν την κατακρίνουμε ούτε για τη χθεσινή ήττα, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο ήταν το παιχνίδι, με αντίπαλο την ισχυρή, σωστά προετοιμασμένη και αποφασιστική Γερμανία – ενώ δεν ήταν τόσο εύκολο να ρισκάρει την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση των κεφαλαίων, με την οποία πιθανότατα απειλήθηκε, τον περιορισμό των τραπεζικών αναλήψεων κοκ.

Εν τούτοις, είχε μία μοναδική ευκαιρία για να κερδίσει το παιχνίδι, αφού στηριζόταν από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων – οι οποίοι, κατά την άποψη μας, ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ρήξη με τη Γερμανία, αντί να υποταχθούν ξανά, σκύβοντας ακόμη μία φορά το κεφάλι και αποδεχόμενοι τις εντολές της.

.

Επίλογος

Έχουμε την άποψη πως η Ελλάδα, έχοντας πλέον χάσει την εμπιστοσύνη όλων των εταίρων της, χωρίς να κερδίσει απολύτως τίποτα (ως «Έγγραφο της δυσπιστίας» χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ το χθεσινό συμφωνητικό που υπεγράφη – πηγή), έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, προς την κατεύθυνση της εξόδου της από την Ευρωζώνη – κινδυνεύοντας πλέον πάρα πολύ σοβαρά, παρά το ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να αιτιολογεί μία τέτοια εξέλιξη.

Στα πλαίσια αυτά, οι επόμενοι τέσσερις μήνες που διαρκεί η παράταση που της δόθηκε, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις πριν από τη λήξη των δύο μεγάλων ομολόγων της ΕΚΤ, θα είναι μάλλον εφιαλτικοί, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να κάνει λάθη – με εξαιρετικά δυσμενή επακόλουθα για την πραγματική οικονομία, ειδικά εάν συνεχιστούν τα «σενάρια GREXIT», τα οποία κυριολεκτικά καταστρέφουν τις λιγοστές δυνατότητες επανόδου της χώρας μας στην ομαλότητα.

.

Υπενθύμιση

Η διαμάχη των δύο αντιπάλων, με τη Γερμανία στη μία πλευρά και με την Ελλάδα στην άλλη, θα μπορούσε να κερδηθεί από τον πιο «αδύναμο κρίκο», από την ελληνική κυβέρνηση, εάν κατάφερνε να διαπραγματευτεί σωστά, έχοντας προετοιμαστεί ανάλογα. Η αιτία είναι το ότι, η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα να χάσει από τη γερμανική, εάν το παιχνίδι τελειώσει εις βάρος της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη θεωρεία των παιγνίων, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ενός αδύναμου αλλά αποφασιστικού «πολεμιστή», με έναν δυνατό μεν, αλλά πολύ λιγότερο αποφασισμένο αντίπαλο, είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτο. Συνήθως η μάχη, σε ένα τέτοιο σενάριο, τελειώνει με μία ισοπαλία, με την οποία και οι δύο μονομάχοι είναι «μερικώς ικανοποιημένοι».

Στην περίπτωση της σύγκρουσης την Ελλάδας με τη Γερμανία, θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ένα τέτοιο ισόπαλο αποτέλεσμα, τουλάχιστον με βάση τη θεωρεία των παιγνίων.

Όταν όμως η μία πλευρά, η Ελλάδα, είναι αδύναμη και εξαιρετικά αναποφάσιστη μαζί, διακηρύσσοντας παντού ότι δεν ρισκάρει τη ρήξη με τους δανειστές ή την έξοδο από το ευρώ (ανάλυση), ενώ η άλλη πλευρά, η Γερμανία, εμφανίζεται δυνατή και αποφασισμένη ταυτόχρονα, δήθεν πρόθυμη να πάρει το ρίσκο της αποπομπής της Ελλάδας, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι καν ισόπαλο.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τη χρησιμοποιούμενη ρητορική, σύμφωνα με την οποία ο ηττημένος ζητωκραυγάζει, ενώ ο νικητής διατηρεί την ικανοποιημένη σιωπή του, όλοι διαισθάνονται πια την κατάληξη της μάχης – χωρίς να επιτρέπουν ούτε στον εαυτό τους να το πιστέψει.

Ειδικά αυτοί που αγαπούν πραγματικά την πατρίδα τους, έχοντας αποθέσει τις ελπίδες τους σε μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει διαφθαρεί ποτέ μέχρι στιγμής, ενώ φαίνεται πρόθυμη να αγωνιστεί και να πολεμήσει – διαθέτοντας αρκετά όπλα στη φαρέτρα της (άρθρο), με κυριότερο ίσως τη στήριξη του λαού της.

.

ΥΓ: Δυστυχώς όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στον οικονομικό μετράει το ξαφνικό, απρόσμενο χτύπημα – όταν ο αντίπαλος δεν είναι σωστά προετοιμασμένος. Στα πλαίσια αυτά είναι αυτονόητο το ότι, οι αγορές συνηθίζουν σταδιακά στην ιδέα της χρεοκοπίας της Ελλάδας, της εξόδου της από την Ευρωζώνη κοκ.

Επομένως, η Ελλάδα χάνει σταδιακά τα όπλα της, όσον αφορά τη σύγκρουση με τη Γερμανία – η οποία θα οδηγούσε ενδεχομένως στην κατάρρευση του ευρώ, στο κραχ του χρηματοπιστωτικού συστήματος κοκ. Εάν λοιπόν οδηγούμαστε στην έξοδο αργότερα, αφενός μεν δεν θα συνέβαινε τίποτα σημαντικό στο ευρώ, αφετέρου θα μας περιέπαιζαν όλοι – δίκαια προφανώς.

Το γεγονός αυτό επεξηγεί τη θέση μας, σύμφωνα με την οποία κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδο από την Ευρωζώνη – εναλλακτικά προς την «άνευ όρων» συνθηκολόγηση μας με τη Γερμανία. Πόσο μάλλον εάν γίνει αποδεκτή η «αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση», συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού της μνημονίου – αν και πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα, για να διαπιστωθεί.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!