Ο ηγεμόνας της Ευρώπης – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο ηγεμόνας της Ευρώπης

Μάριο-Ντράγκι

Το γεγονός πως ένα μη εκλεγμένο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, εξουσιάζει το τραπεζικό σύστημα της ηπείρου μας, καθώς επίσης το νόμισμα της, οπότε ολόκληρη την πολιτική και οικονομική ζωή δεν είναι καθησυχαστικό, όσο ίσως φαίνεται

 .

“Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μας είναι το ότι, σήμερα συμβαίνει κάτι και όταν θα γίνει η αυτοψία, θα διαπιστωθεί πως αυτό υπήρχε πριν από μερικές εβδομάδες – ενώ δεν το γνωρίζαμε, επειδή ήταν κρυμμένο μέσα σε κάτι που δεν ερευνήσαμε όσο θα έπρεπε ή είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε” (B. Krongard, διοικητής της CIA).

Μην πιστεύετε σε τίποτα, εάν δεν έχει προηγουμένως διαψευστεί κατηγορηματικά, από επίσημα χείλη” (C. Cockburn).

.

Άρθρο

Οι παραπάνω «προφητείες» αφορούν την περίπτωση της Ελλάδας, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις στις ανεύθυνα πρόωρες εκλογές – ενώ δεν γνωρίζουμε εάν συνειδητοποιούν όλοι οι Έλληνες ότι, η στέρηση των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 7 δις € λόγω των εκλογών, σημαίνει πάνω από 1.000.000 θέσεις εργασίας για ένα χρόνο, των 500 € μηνιαία ή 6.000 € ετήσια.

Ανεξάρτητα από αυτά, στο θέμα της Ευρώπης, ο σημαντικότερος ηγέτης της είναι ο διοικητής της ΕΚΤ, παρά το ότι δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένος. Το γεγονός δε πως, ως πρώην στέλεχος της Goldman Sachs,  εκπροσωπεί ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό κτήνος, το οποίο κατευθύνει τον πλανήτη μέσω των μετόχων της Fed, των μεγάλων ιδιωτικών αμερικανικών τραπεζών, δεν είναι τόσο καθησυχαστικό, όσο ίσως φαίνεται.

Στα πλαίσια αυτά το νέο πακέτο των 1,1 τρις €, το οποίο αποφάσισε να διαθέσει, με επιθυμητό στόχο την αποφυγή του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δεν πρόκειται να επιτύχει – αφενός μεν επειδή θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο για να προκληθεί μία άνοδος των τιμών κατά 2% (πάνω από 2 τρις € – ανάλυση), αφετέρου επειδή θα καταλήξει στις τράπεζες και στα χρηματιστήρια, όπως τα αντίστοιχα της Fed, διευκολύνοντας ανάλογα τη μεταφορά του πλούτου από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, στην ελίτ του 1%.

Σύμφωνα βέβαια με αυτά που δηλώνει ο «ηγεμόνας», στόχος του είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και να διενεργηθούν επενδύσεις, οπότε να αυξηθούν οι τιμές – επίσης, η διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης (spreads ομολόγων), σε χαμηλά επίπεδα.

Το ύψος όμως των επιτοκίων δανεισμού, με εξαίρεση τη χώρα μας, είναι ήδη πολύ χαμηλό, αποτελώντας «φούσκα». Επομένως, η κίνηση της ΕΚΤ θα είχε κατά πολλούς τότε μόνο λογική, εάν προετοιμαζόταν για την περίπτωση που η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη (σενάριο) – αν και ελπίζουμε να μην ισχύει.

Όσον αφορά τώρα το πρώτο σκέλος του «δεδηλωμένου σχεδίου» του, την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής  οικονομίας, δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτύχει – τουλάχιστον για τους εξής λόγους:

.

(α)  Στις χώρες του Βορά, οι οποίες δεν είναι απελπιστικά υπερχρεωμένες, οι επιχειρήσεις δεν είναι πρόθυμες να επενδύσουν – μεταξύ άλλων επειδή οι καταναλωτές περιορίζουν τα έξοδα τους φοβούμενοι για το τι θα συμβεί, ενώ μειώνεται η αγοραστική αξία των καταθέσεων τους (μηδενικοί τόκοι κλπ.).

(β)  Στις χώρες του Νότου, δεν υπάρχουν αρκετοί αξιόχρεοι επιχειρηματίες ή καταναλωτές, λόγω της κρίσης, οι επισφάλειες των τραπεζών είναι τεράστιες, με δυσμενή αποτελέσματα στη φερεγγυότητα τους, ενώ η ζήτηση μειώνεται διαρκώς λόγω της ύφεσης, της ανεργίας και του φόβου που επικρατεί για το μέλλον – οπότε δεν διενεργούνται προφανώς επενδύσεις.

.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά η κρίση ισολογισμών (ανάλυση) – η οποία δεν καταπολεμάται σε καμία περίπτωση με τη βοήθεια της αύξησης της νομισματικής ποσότητας.

Επειδή λοιπόν ο κεντρικός τραπεζίτης το γνωρίζει καλύτερα από όλους μας, κάτι άλλο έχει στο μυαλό του – ενώ οι επενδυτές αποφάσισαν να ασφαλιστούν απέναντι στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, αγοράζοντας χρυσό (γράφημα).

 .

Χρυσός – η εξέλιξη της τιμής του χρυσού, σε ευρώ ανά ουγγιά.

Χρυσός – η εξέλιξη της τιμής του χρυσού, σε ευρώ ανά ουγγιά.

 .

Περαιτέρω, εάν ο πληθωρισμός μπορούσε τόσο απλά να ενισχύσει την πραγματική οικονομία, τότε χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Αργεντινή, θα έπρεπε να είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της ανάπτυξης – κάτι που όμως φυσικά δεν ισχύει.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται, παράλληλα με την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ – η οποία θα ήταν καταστροφική για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων για τη βιομηχανική Γερμανία, εάν το πετρέλαιο παρέμενε σε επίπεδα άνω των 100 $ το βαρέλι.

Επομένως, τα φαινόμενα απατούν, ενώ το τι θα συμβεί ή το τι επιδιώκει ο διοικητής της Fed δεν είναι καθόλου δύσκολο να προβλεφθεί – αρκεί να κρίνει κανείς με βάση το τι πραγματικά συμβαίνει, χωρίς να παραπλανάται από τα λόγια ή/και από τις δήθεν προθέσεις του.

.

Η Κροατία και ο νομισματικός πόλεμος

Όταν διαβάζει κανείς πως μία χώρα, η Κροατία, σύνδεσε το νόμισμα της με το ελβετικό φράγκο, για να βοηθήσει τους Πολίτες της που έχουν δάνεια σε αυτό (πηγή), κατανοεί το μέγεθος της άγνοιας των ανθρώπων – της κυβέρνησης μίας χώρας εν προκειμένω, η οποία αποφάσισε ουσιαστικά να διαστρεβλώσει τα στοιχεία του ενεργητικού της με έναν απίστευτο τρόπο, αναλαμβάνοντας κινδύνους που προφανώς αδυνατεί να κατανοήσει.

Για παράδειγμα, πως ακριβώς θα ενεργήσει όταν δεχτεί τη μαζική επίθεση των κερδοσκόπων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, μία χώρα με πληθωρισμό άνω του 7% δεν μπορεί να διατηρήσει το νόμισμα της δεσμευμένο σε αυτό μίας άλλης, πολύ πιο ισχυρής χώρας που απειλείται με αποπληθωρισμό – πόσο μάλλον όταν το εμπορικό της ισοζύγιο είναι ελλειμματικό, ενώ της Ελβετίας αρκετά πλεονασματικό.

Ολοκληρώνοντας, υπενθυμίζουμε πως η μάχη των νομισμάτων (ανάλυση) ήταν σχετικά ανάλογη πριν από το δεύτερο Παγκόσμιο, με τα γνωστά επακόλουθα – ευχόμενοι φυσικά να διαψευσθούμε.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.