Σοκ στην Ανατολική Ευρώπη – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Σοκ στην Ανατολική Ευρώπη

Ελβετία-σημαία-καταιγίδα

Τα ξένα δάνεια οδηγούν πολλές χώρες στην απόγνωση – ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, εάν πρότειναν οι ίδιες δάνεια σε ελβετικά φράγκα, εάν δεν ενημέρωσαν για τους κινδύνους, καθώς επίσης εάν δεν σύστησαν ασφάλιση  

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

Εικόνα: Valentin Flauraud/Bloomberg


“Η Ρωσία δήλωσε ότι, θα αναστείλει το εμπάργκο, όσον αφορά τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα, εάν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου προκύψει μία αριστερή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη (πηγή).

«Αυτή η παραλλαγή δεν μπορεί να αποκλεισθεί, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ΕΕ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ρωσία και η Ελλάδα θα υιοθετήσουν ανεξάρτητες σχέσεις μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα είναι αξιωματικά ο δυνητικός εταίρος μας», δήλωσε ο υπουργός γεωργίας της χώρας, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα άρει το εμπάργκο για όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε τη Γερμανία πως μόνο οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα αγοράζουν ομόλογα των χωρών τους, διατηρώντας τα στην ιδιοκτησία τους (πηγή) – επιθυμώντας να πείσει την καγκελάριο σχετικά με το ότι, δεν θα είναι υπεύθυνη η κοινότητα για τα χρέη των επί μέρους χωρών μελών της.

Εκτός αυτού, περιόρισε το ανώτατο ύψος αγοράς ομολόγων στο 20-25% των χρεών του κάθε κράτους – εξαιρώντας όμως την Ελλάδα εντελώς από το πρόγραμμα, επειδή τα ομόλογα της δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται.

Αυτό σημαίνει πως εάν τυχόν εκλεγεί μία κυβέρνηση στη χώρα, η οποία δεν θα συμφωνήσει με ένα νέο μνημόνιο, θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα με τη χρηματοδότηση της – τα οποία θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στη χρεοκοπία, στο χάος και στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την Grand Thornton, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στο 36% των συνολικών τους χορηγήσεων ή στα 87 δις € – εκ των οποίων το 54% αφορά ιδιώτες, ενώ το 46% επιχειρήσεις. Πενήντα από τις εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο οφείλουν από 7 έως 47 φορές το κεφάλαιο τους, ενώ είναι σε καθυστέρηση το 50% των καταναλωτικών δανείων, καθώς επίσης το 28% των στεγαστικών.

Τέλος, οι δανειολήπτες στο ελβετικό φράγκο, το οποίο ανατιμήθηκε κατά 20% (τα 100.000 € χρέος έγιναν μέσα σε μία νύχτα 120.000 €), υπολογίζονται στην Ελλάδα στους 65.000 – ενώ οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από αυτούς, εάν τυχόν τους πρότειναν οι ίδιες δάνεια σε φράγκα, εάν δεν τους ενημέρωσαν για τους κινδύνους, καθώς επίσης εάν δεν τους σύστησαν να κλείσουν ασφάλεια έναντι συναλλαγματικών διακυμάνσεων”.

.

Άρθρο 

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω ειδήσεις και αναφορές, τις οποίες θεωρήσαμε σωστό να επισημάνουμε, η ξαφνική έξοδος της Ελβετίας από το ευρώ, την οποία δεν γνώριζε εκ των προτέρων ούτε η Fed, ούτε το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, χαρακτηρίζεται ως μία κίνηση πανικού – ενώ αποδεικνύει πως έχασε εντελώς την εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ, όσον αφορά το χειρισμό της νομισματικής πολιτικής, καθώς επίσης τις δυνατότητες της να διασώσει το ευρώ.

Είτε το ήθελε όμως είτε όχι, δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε πολλές χώρες, οι Πολίτες των οποίων είχαν επιλέξει να δανεισθούν σε ξένο νόμισμα, στο φράγκο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων του. Ειδικότερα τα εξής:

.

Κροατία: Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της χώρας, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται στα 60.000 – αφορώντας 250.000 Πολίτες. Το συνολικό ποσόν είναι της τάξης των 2,8 δις €, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση απαίτησε ένα «χρεοστάσιο» (moratorium), όσον αφορά την εξόφληση αυτών των δανείων.

.

Πολωνία: Περισσότεροι από 500.000 Πολωνοί έχουν συνάψει δάνεια σε φράγκα, πεπεισμένοι για τη σταθερότητα του νομίσματος, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Ακούγοντας λοιπόν την είδηση της τεράστιας ανατίμησης τρομοκρατήθηκαν, απαιτώντας πολιτική λύση στα προβλήματα τους – κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο, παρά το ότι το δημόσιο χρέος της χώρας τους είναι αρκετά χαμηλό (γράφημα).

 .

Πολωνία, χρέος – η εξέλιξη του χρέους της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

 .

Οι διαμαρτυρίες εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος γίνονται όλο και περισσότερες – γεγονός αρκετά σημαντικό για μία χώρα που έχει βιώσει την άσχημη μάλλον πλευρά του κομμουνισμού.

.

Σερβία: Τα δάνεια εδώ τοποθετούνται στα 22.000, ενώ οι συγκεκριμένοι Πολίτες είχαν ήδη υποφέρει πολλά από το ισχυρό ελβετικό νόμισμα. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, εάν κάποιος είχε πάρει δάνειο πριν από 5,5 χρόνια για τη χρηματοδότηση της αγοράς της κατοικίας του, ύψους 70.000 ελβετικά φράγκα, με επιτόκιο 4,5% για 25 χρόνια, θα έπρεπε στην αρχή να πληρώνει δόση ίση με 158 € (19.600 δηνάρια).

Από τις 15 Ιανουαρίου του 2015 η δόση αυξήθηκε στα 329 € (40.782 δηνάρια) και σήμερα είναι 389 € – λόγω της ανατίμησης του φράγκου, καθώς επίσης της υποτίμησης του δηναρίου απέναντι και στα δύο νομίσματα (ευρώ και φράγκο). Ουσιαστικά λοιπόν, το χρέος του υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε πέντε σχεδόν χρόνια – γεγονός που θα οδηγήσει σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς πολλές οικογένειες.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.