Η επόμενη ημέρα – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα

Κίνδυνος-εκλογών..

Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η μη κυβερνητική αυτοδυναμία, μετά η μη συνεργασία των κομμάτων και τέλος η διενέργεια επαναληπτικών εκλογών – κάτι που θα απαιτούσε μία παράταση από την Τρόικα και την ΕΚΤ, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Αυτό που έχει προβληματίσει τους περισσότερους Έλληνες ήταν η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς επίσης η βιασύνη της να διεκδικήσει την εξουσία – ειδικά σε μία χρονική περίοδο που αναμένονταν οι αποφάσεις της Ευρώπης, όσον αφορά την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, ενώ δημιουργούνταν οι προοπτικές εκδίωξης του ΔΝΤ και εξόδου της χώρας στις αγορές.

Το πλέον φυσιολογικό θα ήταν να συμφωνήσει με την κυβέρνηση για την εκλογή του προέδρου, καθώς επίσης για τη διεξαγωγή εκλογών στα τέλη του 2015, όπως είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός – οπότε θα μεσολαβούσε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα φαινόταν εάν το κυβερνών κόμμα πετύχαινε ή όχι τους στόχους του.

Η αιτιολογία δε, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα κατέστρεφε τη χώρα, εάν έμενε περισσότερο στην εξουσία, δεν γίνεται πιστευτή – με τους περισσότερους να θεωρούν πως η βιασύνη της αντιπολίτευσης οφειλόταν στο φόβο της, μήπως πετύχαινε η κυβέρνηση τους στόχους της.

Όλα αυτά όμως αποτελούν πλέον παρελθόν, ενώ ακούγονται παραδόξως οι πρώτες φωνές από την Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία, οι οποίες τοποθετούνται υπέρ μίας επόμενης διαγραφής του ελληνικού χρέους – γεγονός που προξενεί φυσικά εντύπωση, κυρίως επειδή φαίνεται φυσιολογικό να ζητήσουν κάτι ανάλογο και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, εάν εγκριθεί για την Ελλάδα.

Με δεδομένο τώρα το ότι, το δημόσιο χρέος είναι πλέον κατά 81% απέναντι σε κράτη, θα έπρεπε να διαγραφεί από αυτά. Στο γράφημα που ακολουθεί, φαίνεται η δομή του ελληνικού χρέους – στην πρώτη στήλη το Μάρτιο του 2010 (100% απέναντι σε ιδιώτες), στη δεύτερη τον Αύγουστο του 2010, μετά την εισβολή του ΔΝΤ (75% σε ιδιώτες), στην τρίτη το Νοέμβριο του 2012 (35% σε ιδιώτες) και στην τετάρτη τον Αύγουστο το 2013 (19% σε ιδιώτες).

.

Ελλάδα, χρέος – η σταδιακή μετάσταση του δημόσιου χρέος της χώρας, από ιδιώτες σε κράτη.

 .

Η «κοινωνικοποίηση» λοιπόν του ελληνικού χρέους, η μεταφορά του δηλαδή από τους ιδιώτες (τράπεζες, ασφάλειες, επενδυτές,) στα κράτη και στους φορολογουμένους τους, φαίνεται πολύ καθαρά στο παραπάνω γράφημα – όπου στην τελευταία στήλη, οι οφειλές απέναντι στο δημόσιο τομέα (χώρες μαζί με το EFSF/ESM, ΔΝΤ, ΕΚΤ) αποτελούν το 81% των συνολικών, ενώ απέναντι στους ιδιώτες μόλις το 19%.

Φυσικά πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του πως η υπερχρέωση αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη τη Δύση – ενώ θα απαιτούταν ενδεχομένως ένα καινούργιο Bretton Woods, για να αποφευχθεί η καταστροφή που διαφαίνεται στον ορίζοντα.

.

Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, το μέλλον της Ελλάδας, καθώς επίσης η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αποτελεί ερώτημα για μία ακόμη φορά – με τις σημαντικότερες απορίες (πηγή: WW) να είναι οι εξής:

(1) Τι θα συμβεί μετά τις 25 Ιανουαρίου: Η Ελλάδα χρειάζεται το δυνατόν γρηγορότερα μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Με δεδομένο δε το ότι, δεν φαίνεται να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, θα απαιτηθούν συζητήσεις, με στόχο τη δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Το χειρότερο σενάριο εδώ θα ήταν η αδυναμία συνεννόησης, οπότε η διενέργεια νέων εκλογών – γεγονός που θα απαιτούσε μία νέα παράταση από την Τρόικα και ειδικά από την ΕΚΤ, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει η χρηματοδότηση της χώρας. Εάν πράγματι ισχύουν οι δηλώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας φθάνουν μόνο μέχρι τα μέσα Μαρτίου, δεν είναι απίθανο να οδηγηθεί η χώρα σε μεγάλες περιπέτειες – αν και η Ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια της χρεοκοπίας ενός μέλους της.

(2)  Τι θα συμβεί εάν καταγγελθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων: Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει τα υφιστάμενα μνημόνια, απαιτώντας την αντικατάσταση τους με το πρόγραμμα της – το οποίο συμπεριλαμβάνει μέτρα βοήθειας των Ελλήνων, ύψους περί τα 12,5 δις €. Τα δάνεια όμως της Τρόικας είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις – ενώ απαιτούν τις θετικές εκθέσεις των «ελεγκτών» που επισκέπτονται περιοδικά τη χώρα.

Την τελευταία φορά οι ελεγκτές αυτοί (Τρόικα) είχαν κατηγορήσει την Ελλάδα για μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων – με αποτέλεσμα να σταματήσει η καταβολή των οφειλομένων δόσεων.

Εάν τώρα η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας καταγγείλει το πρόγραμμα, χωρίς να συμφωνήσει σε κάποιο άλλο με τους δανειστές, τότε θα σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας – γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν τα 7,2 δις € από το ΔΝΤ, καθώς επίσης τα 11 δις € από την Ευρώπη, τα οποία οφείλονται ακόμη στην Ελλάδα. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο η χώρα μας θα χρεοκοπούσε – αφού αδυνατεί να προσφύγει στις αγορές, για να δανεισθεί, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!