Κρυφές απειλές – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κρυφές απειλές

Έξοδος-από-το-Ευρώ

Ο καλύτερος τρόπος για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως επιθυμεί η Γερμανία έχοντας σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που θα το χειριστεί, είναι να το ζητήσει η ίδια – ο εσωτερικός δανεισμός, το επαχθές χρέος και η στάση πληρωμών

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Σύμφωνα με Γερμανούς συναδέλφους, οι οποίοι βέβαια δεν υποστηρίζουν την πρωσική στροφή της κυβέρνησης τους, ούτε την προσπάθεια της να μετατρέψει την Ευρώπη σε γερμανική, τα εκατοντάδες δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία απειλούν την Ελλάδα με την έξοδο της από την Ευρωζώνη (GREXIT), εάν κέρδιζε τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση και δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, είναι πραγματικά «γκεμπελικά» – με μία εντελώς διαφορετική έννοια όμως, από αυτήν που νομίζουμε.

Στόχος τους δεν είναι να τρομάξουν ή/και να χειραγωγήσουν τους Έλληνες, για να ψηφίσουν τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά ακριβώς το αντίθετο – να αντιδράσει ο λαός, αρνούμενος να υποταχθεί στους Γερμανούς και να εκλέξει στην Ελλάδα ένα κομμουνιστικό ουσιαστικά κόμμα. Το κόμμα αυτό, όντας εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, θα οδηγούσε με δική του πρωτοβουλία τη χώρα εκτός ΕΕ και Ευρωζώνης.

Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να διαλυθεί ολόκληρη η Ευρωζώνη. Όχι βέβαια επειδή δεν μπορούν τα κράτη να αναλάβουν το βάρος της απώλειας των δανείων που έδωσαν στην Ελλάδα, αλλά λόγω του ότι οι αγορές θα πιστέψουν πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ευρώ – αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού των κρατών μελών και οδηγώντας τα στην απόγνωση.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, φαίνονται τα δάνεια που έχουν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα – προσθέτοντας  τα διακρατικά, αυτά μέσω του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (με βάση την κεφαλαιακή συμμετοχή τους στο ταμείο). Με μπλε (αριστερή κάθετος) ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους και με πορτοκαλί σε δις € (δεξιά κάθετος). Σε περίπτωση αθέτησης των πληρωμών τους από την Ελλάδα, η Γερμανία (περί τα 60 δις €), η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα χάσουν τα περισσότερα σε απόλυτα νούμερα – η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Σλοβενία τα περισσότερα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους.

 .

Ευρωζώνη, έκθεση μελών – τα δάνεια που έχουν δώσει οι χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα

 .

Συμπερασματικά, καμία χώρα δεν θα κινδυνεύσει να χρεοκοπήσει, αφού τα δάνεια δεν ξεπερνούν το 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και της πιο εκτεθειμένης, της Πορτογαλίας. Ο καλύτερος τρόπος δε για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπως επιθυμεί η Γερμανία έχοντας σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που θα χειριστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι να το ζητήσει η ίδια – κάτι που, κατά τη γερμανική κυβέρνηση, θεωρείται πολύ πιθανό να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ουσιαστικά υιοθετεί τις αρχές του κουμμουνιστικού κόμματος (έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ), με έναν καλυμμένο τρόπο όμως, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει την εκλογή της.

Έχουμε βέβαια την άποψη πως η αξιωματική αντιπολίτευση, με εξαίρεση την αριστερή της πλατφόρμα, δεν σχεδιάζει να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Πιθανολογούμε λοιπόν ότι θα θελήσει να συμβιβαστεί – αποδεχόμενη το μνημόνιο, χωρίς να αυξήσει τις δαπάνες κατά 12 δις € όπως έχει προαναγγείλει, καθώς επίσης επιδιώκοντας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, με χαμηλότερο επιτόκιο.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Βιλιάρδου, ο οποίος απαντάει σε ορισμένες απορίες αναγνωστών της ιστοσελίδας news 24/7 – Huffington Post, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν από την ίδια.

.

Η συνέντευξη

Εσωτερικός δανεισμός, επαχθές χρέος, διακοπή πληρωμής των τόκων των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα. Ποια η σημασία των όρων που ακούγονται τελευταία και τι θα σήμαινε η εφαρμογή τους για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών. Πόσο πιθανή είναι η εκούσια αγορά ομολόγων από Έλληνες καταθέτες. Ποια τα πρακτικά αποτελέσματα μιας ενδεχόμενης αναγκαστικής ανταλλαγής μέρος των καταθέσεών τους με ομόλογα του Δημοσίου.

Λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος εξηγεί στο NEWS 247 εάν τρία χρόνια μετά την έναρξη των σχετικών σεναρίων, η Ελλάδα κινδυνεύει ακόμα με έξοδο από την Ευρωζώνη και κατά πόσο έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας – ενώ αναλύει την οικονομική πολιτική που ενδείκνυται, βάσει των συνθηκών, για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

.

Συνέντευξη

  • Κύριε Βιλιάρδο, τελευταία ακούγεται ο όρος “εσωτερικός δανεισμός”. Το δήλωσε μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Γλέζος, ενώ πριν λίγες ημέρες ο κ. Τόλιος είπε, πως εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Τι είναι ο εσωτερικός δανεισμός και πώς εφαρμόζεται;

Ο εσωτερικός δανεισμός είναι βασικά η αγορά ομολόγων του δημοσίου από τους Πολίτες του, ιδιώτες και επιχειρήσεις – κυρίως φυσικά από τους καταθέτες. Το κράτος εκδίδει ομόλογα, τα οποία προσφέρει στους Πολίτες του, με κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις (επιτόκια, χρόνος διάρκειας). Με δεδομένη όμως την εμπειρία του παρελθόντος, όπου οι τότε Έλληνες ομολογιούχοι υπέστησαν διαγραφή στα πλαίσια του PSI, θεωρώ πολύ δύσκολη την εκούσια αγορά ομολόγων – εκτός εάν είναι επαρκώς εγγυημένα όπως, για παράδειγμα, με δημόσια περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ακίνητα κλπ.).

  • Υπάρχει δηλαδή διαχωρισμός μεταξύ αναγκαστικού και οικειοθελούς εσωτερικού δανεισμού;

Ο οικειοθελής εσωτερικός δανεισμός είναι αυτός που περιέγραψα προηγουμένως. Με τον αναγκαστικό, το κράτος υποχρεώνει τους καταθέτες να ανταλλάξουν, κατά κάποιον τρόπο, μέρος των καταθέσεων τους με ομόλογα του δημοσίου – κάτι που όμως μοιάζει με κατάσχεση των αποταμιεύσεων, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία (εκροές χρημάτων στο εξωτερικό πριν εφαρμοσθεί το μέτρο κλπ.).

Ελπίζω να μην ήταν αυτό το νόημα των δηλώσεων των στελεχών της αντιπολίτευσης – αν και στην περίπτωση της επιστροφής στη δραχμή, εάν τυχόν υποχρεωνόταν να το κάνει μία κυβέρνηση που θα επέβαλλε μονομερώς τη διαγραφή δημοσίου χρέους, ενώ δεν θα τηρούσε τις υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της χώρας, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον αναπόφευκτο.   

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.