Διεθνείς προβλέψεις 2015 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Διεθνείς προβλέψεις 2015

Έξοδος-από-την-ευρωζώνη

Υποθέτουμε ότι, κανένας δεν θα διακινδυνεύσει να ανάψει το ελληνικό πυροτέχνημα των περίπου 420 δις € εξωτερικών χρεών – αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αφού η σπίθα είναι δυνατόν να προκύψει από κάτι εντελώς απρόβλεπτο

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

“Εάν οι Έλληνες δούλευαν με το ίδιο ακριβώς πάθος, το οποίο «αφιερώνουν» στις πολιτικές συζητήσεις καθημερινά, στις τηλεοπτικές ή φυσικές μεταξύ τους, η πατρίδα μας θα μπορούσε να εξελιχθεί στην ωραιότερη, στην πλουσιότερη, καθώς επίσης στην πιο πολιτισμένη χώρα της Δύσης – χωρίς τη βοήθεια καμίας άλλης χώρας και παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού”.

.

Άρθρο

Επειδή είναι αρκετοί αυτοί που μας ρωτούν για το τι θα ψηφίσουμε, η απάντηση μας δεν είναι ίσως ικανοποιητική: επειδή θα επιλέξουμε πιθανότατα το λευκό, παρά το ότι έχει δυστυχώς «κακοποιηθεί» από τα πολιτικά κόμματα (άρθρο), θεωρώντας ότι δεν μας αντιπροσωπεύει, αλλά ούτε και μας πείθει για τις δυνατότητες διακυβέρνησης της χώρας κάποια συγκεκριμένη παράταξη.

Πιστεύουμε στην άμεση δημοκρατία, στη μικτή, ελεύθερη οικονομία (όπου οι κοινωφελείς, οι στρατηγικές και οι μονοπωλιακές κερδοφόρες επιχειρήσεις ανήκουν στο δημόσιο, ενώ όλες οι υπόλοιπες στον ιδιωτικό τομέα), καθώς επίσης σε μία Ευρώπη των Πολιτών της – η οποία είναι μάλλον αδύνατον να υπάρξει, με τη σημερινή πρωσική Γερμανία στο ρόλο του απολυταρχικού ηγεμόνα της.

Έχουμε την άποψη δε πως εάν τα σημερινά ελληνικά κόμματα δεν καταφέρουν τελικά να συνεργαστούν μεταξύ τους, επιλέγοντας το εθνικό αντί το παραταξιακό συμφέρον, η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα χρεοκοπήσει – υποχρεούμενη να εξέλθει από το ευρώ, μέσω της διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να βιώσει έναν εφιάλτη άνευ προηγουμένου.

Ελπίζουμε φυσικά πως θα αποφευχθεί η καταστροφή, αν και δεν θα θέλαμε να είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν υποθέσουμε πως θα κερδίσει τις εκλογές σχηματίζοντας κυβέρνηση (κάτι εξαιρετικά δύσκολο) – με την έννοια της μη τήρησης των μη ρεαλιστικών προεκλογικών της δεσμεύσεων. Απλούστερα, θα επιθυμούσαμε να είναι το προϊόν της επικράτησης της κοινής λογικής – η οποία δυστυχώς λείπει από όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα, παρά το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Επί πλέον, θεωρούμε πως η πολιτική ηγεσία της χώρας θα έπρεπε να ενημερώσει τους Πολίτες, σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει χρεοκοπία – ειδικά επειδή διαπιστώνουμε πως οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι, η κατάσταση της οικονομίας μας δεν μπορεί να χειροτερέψει ή πως δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε!

Φυσικά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε με κάθε λεπτομέρεια στις εφιαλτικές συνθήκες που επικρατούν τότε, αλλά δεν θέλουμε να θεωρηθεί πως κινδυνολογούμε ή πως προσπαθούμε να εκφοβίσουμε, επηρεάζοντας την εκλογική ψήφο – ενώ ασφαλώς δεν είναι δική μας υποχρέωση, αλλά όλων αυτών που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, πιστεύοντας πως έχουν τις απαιτούμενες ικανότητες.

Προφανώς όμως, θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο να δούμε στην πατρίδα μας ουρές μπροστά στα χρυσοχοΐα από απεγνωσμένους ανθρώπους που θα ήθελαν να διασφαλίσουν την αξία των χρημάτων τους αγοράζοντας χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα, τραπεζικές επιθέσεις, συνεχείς διακοπές ρεύματος, παγωμένα από το κρύο σπίτια, άδεια βενζινάδικα, κλειστά νοσοκομεία, κατάρρευση του χρηματιστηρίου, εγκληματικές συμμορίες στους δρόμους, λεηλασίες σούπερ μάρκετ από πεινασμένους, οχυρωμένες ή χρεοκοπημένες τράπεζες, καθώς επίσης απόλυτα εξαθλιωμένους και εξαγριωμένους Έλληνες.

Σημαντικό λοιπόν κατά τη γνώμη μας, η οποία δεν διεκδικεί φυσικά το αλάθητο, είναι η εκλογή μίας κάποιας κυβέρνησης – χωρίς να έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιό θα είναι το κεντρικό κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, η επανάληψη του σκηνικού του 2012 θα ήταν απολύτως καταστροφική για την Ελλάδα – σε σημείο που κανένας δεν μπορεί να φαντασθεί σήμερα.

Η πρόβλεψη μας πάντως είναι πως τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική, θα δημιουργηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα υπάρξουν παραχωρήσεις «ένθεν κακείθεν» (κυβέρνησης και δανειστών), η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και θα παραμείνει στο ευρώ – με την ελάφρυνση του δανεισμού της, καθώς επίσης με ένα πρόγραμμα ήπιας λιτότητας, το οποίο θα εμπλουτιστεί με ευρωπαϊκές επενδύσεις, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της να μπορεί να εξυπηρετείται, έστω στοιχειωδώς. Η χρεοκοπία της πατρίδας μας άλλωστε δεν συμφέρει κανέναν – ούτε την Ευρωζώνη, ούτε την ΕΕ, ούτε την υπόλοιπη Δύση.

Όσον αφορά τώρα τον πλανήτη, θεωρούμε σκόπιμη την παράθεση των απόψεων ορισμένων «ειδικών», έτσι όπως έχουν διατυπωθεί σε διάφορα ΜΜΕ (πηγή).

.

Η εξέλιξη της κρίσης

Τα περασμένα χρόνια, μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς επίσης την κατακόρυφη αύξηση των χρεών παγκοσμίως που την ακολούθησε, οι διάφορες «φούσκες» που έκαναν την εμφάνιση τους στα ακίνητα, καθώς επίσης στα χρηματιστήρια, γινόταν όλο και μεγαλύτερες. Φυσικά υπήρξε μία σειρά προβλέψεων, μεταξύ των οποίων τρεις της BIS, με βάση τις οποίες οι φούσκες θα έσπαζαν από στιγμή σε στιγμή – χωρίς όμως να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού διογκώθηκαν περαιτέρω.

Εν τούτοις, τα γεγονότα του 2001, καθώς επίσης του 2008, μας έχουν διδάξει πως όλες οι φούσκες κάποια στιγμή «εκρήγνυνται» – με εξαιρετικά επώδυνα αποτελέσματα. Πόσο μάλλον σε μία εποχή που «κατέχει τα σκήπτρα» στον τομέα της υπερχρέωσης κρατών, επιχειρήσεων, τραπεζών και ιδιωτών – ενώ ο πλανήτης οδηγείται στο επόμενο, τελικό στάδιο μίας κρίσης, στους θρησκευτικούς πολέμους (ανάλυση), όπως συμπεραίνεται μεταξύ άλλων από την τρομοκρατική επίθεση φανατικών «ισλαμιστών» στη Γαλλία, με πολυάριθμα θύματα.

Η συνεχής επέκταση του ισλαμισμού πάντως είναι δεδομένη (γράφημα) – ενώ η δημιουργία αντιδραστικών ή/και εθνικιστικών κινημάτων, όπως των «Πατριωτών Ευρωπαίων εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης» (Pegida) στη Γερμανία, τα οποία αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των μελών τους, δεν είναι ότι καλύτερο (άρθρο).

 .

Χάρτης – η εξάπλωση του Ισλάμ παγκοσμίως (σε παρένθεση ο αριθμός των ισλαμιστών κατοίκων σε εκατομμύρια).

Οι περιοχές του κόσμου στον οποίο υπάρχει έντονη  η παρουσία του ισλαμισμού.

 .

Σε κάθε περίπτωση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη είναι πιο κοντά από ποτέ στην κατάρρευση – η οποία, εάν ή όταν συμβεί, θα είναι πολύ πιο καταστροφική από όλες τις υπόλοιπες του παρελθόντος.

Η πιθανότητα αυτή, σε συνδυασμό με τις ασύμμετρες γεωπολιτικές εξελίξεις, θα μπορούσε να μας οδηγήσει πολλά χρόνια πίσω – ενώ κατά πολλούς, θα προκαλούσε ακόμη και το θάνατο του δυτικού πολιτισμού. Ακολουθούν οι προβλέψεις των ειδικών σε ελεύθερη μετάφραση:

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!