Η γερμανική τρομοκρατία – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η γερμανική τρομοκρατία

Φυσικά η έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε σε τραπεζικές επιθέσεις (Bank runs), σε επιβολές ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, σε περιορισμούς αναλήψεων, στην κατάρρευση του χρηματιστηρίου κοκ. – ενώ πιθανότατα δεν θα διαχεόταν μόνο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά σε ολόκληρη τη Δύση (Η.Π.Α., Ιαπωνία), η οποία είναι απελπιστικά υπερχρεωμένη, καθώς επίσης εξαιρετικά αδύναμη οικονομικά.

Αυτό που θεωρείται άλλωστε δεδομένο είναι το ότι, η Ευρωζώνη διατηρείται στη ζωή τεχνητά, με πολύ μεγάλο κόστος, επειδή το κόστος της διάλυσης της θα ήταν εκθετικά υψηλότερο – οπότε θα ήταν ανόητος να διακινδυνεύσει κανείς να συμβεί το μοιραίο, από μία πολύ μικρή χώρα, το χρέος της οποίας, σε απόλυτο μέγεθος, είναι σχετικά μηδαμινό, οπότε πολύ εύκολο να διαχειρισθεί.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι πρέπει η Ελλάδα να εκβιάσει την Ευρώπη, αρνούμενη να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα άλλα κράτη – ή πως μπορεί να κοιμούνται ήσυχοι οι Έλληνες, πεπεισμένοι ότι δεν είναι δυνατόν να αναγκασθεί η χώρα τους να εξέλθει από την Ευρωζώνη.

Σημαίνουν όμως πως είναι σε θέση η χώρα να απαιτήσει μία έντιμη αντιμετώπιση της, μεταξύ άλλων το τέλος της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας, καθώς επίσης την εκδίωξη του ΔΝΤ – παράλληλα με τη λογική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων της, με επιτόκια ανάλογα με το βασικό της ΕΚΤ (όπως αναφέρουμε από το 2010).

Επίσης, το σταμάτημα της εκποίησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, τουλάχιστον έως εκείνη τη χρονική στιγμή που θα επανέλθουν οι αξίες των παγίων (ακίνητα, επιχειρήσεις, μετοχές κλπ.) σε φυσιολογικά επίπεδα – όπως και την υιοθέτηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία οφείλει να χρηματοδοτήσει η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες.

Δυστυχώς, η εναλλακτική λύση δεν είναι άλλη από τη χρεοκοπία – η οποία, επειδή δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τα εγκληματικά προγράμματα που της επιβάλλονται, είναι καλύτερα να συμβεί προτού εξαθλιωθούν περαιτέρω οι Έλληνες, χάνοντας εντελώς τη δημόσια και την ιδιωτική τους περιουσία.

Φυσικά εντός του ευρώ, αφού δεν είναι καθόλου εύκολο να μας επιβληθεί η έξοδος, όσα και αν ισχυρίζονται οι Γερμανοί – λόγω του ότι η Ευρωζώνη διέπεται από κανόνες, ο μη σεβασμός των οποίων θα την οδηγούσε στην κατάρρευση, σε χρόνο μηδέν (ανάλυση).

.

Ο εκφοβισμός των Ελλήνων

Είναι προφανές πως η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες, μεταξύ άλλων «λανσάροντας» ειδήσεις, μέσω του διατεταγμένου περιοδικού της – με έναν τρόπο ανόητο, παιδαριώδη, ο οποίος επιτυγχάνει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα. Πόσο μάλλον όταν όλοι γνωρίζουν πως τυχόν αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι δική της απόφαση, αλλά των Η.Π.Α. – απέναντι στις οποίες δεν θα είχαμε καμία απολύτως δυνατότητα να αντισταθούμε, κρίνοντας και από το παράδειγμα της Ρωσίας.

Αυτό δεν σημαίνει πως «συγχωρούμε» την αξιωματική αντιπολίτευση για το πραξικόπημα της – για τον εκβιασμό των πρόωρων εκλογών δηλαδή, σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας μας. Ούτε φυσικά την κυβέρνηση, η οποία δεν σεβάσθηκε καν τις γιορτές, επιταχύνοντας τόσο την εκλογή προέδρου, όσο και τις εθνικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε την άποψη ότι, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το εάν εκλεγεί το ένα ή το άλλο κόμμα – αλλά από την ανεπάρκεια και την ανικανότητα γενικά του «πολιτικού της προσωπικού», το οποίο είναι δυστυχώς το πιο «αδύναμο» των τελευταίων δεκαετιών, δυσκολεύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιλογές των Ελλήνων.

Κρίνοντας δε από την εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας, σε σχέση με την Ελλάδα (γράφημα), έχουμε την άποψη πως το πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το νομισματικό – από την παραμονή ή μη δηλαδή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (εάν φυσικά δεν υπήρχε το τεράστιο δημόσιο χρέος), αφού η Τουρκία, παρά τα τεράστια οικονομικά της προβλήματα, αναπτύχθηκε καλύτερα με το δικό της νόμισμα και καταπολέμησε πιο αποτελεσματικά την κρίση του 2008.

 .

Ελλάδα, Τουρκία – η εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των δύο χωρών (1980 – 2010).

.

Περαιτέρω, θεωρούμε πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έμοιαζε με το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου για τον πλανήτη – ενώ ο ισχυρισμός των Γερμανών, σύμφωνα με τον οποίο οι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, έχουν εξυγιανθεί, είναι μάλλον αστείος.

Αντίθετα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, καθώς επίσης μία σειρά άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α. και, κυρίως, η Ιαπωνία, ευρίσκονται σε μία τόσο άσχημη θέση που δεν θα διακινδύνευαν τη σπίθα – η οποία δεν θα ήταν απίθανο να προκαλέσει μία παγκόσμια πυρκαγιά.

Πολύ περισσότερο, όταν ευρίσκεται σε εξέλιξη ένας τρομακτικός ενεργειακός πόλεμος, παράλληλα με έναν συναλλαγματικό, ο οποίος έχει στείλει το ευρώ στο 1,20 σε χρόνο μηδέν – ενώ οι Η.Π.Α. έχουν προβληματισθεί σε μεγάλο βαθμό με την οικονομία της Ευρώπης η οποία, εάν βυθιστεί τελικά στον αποπληθωρισμό, θα συμπαρασύρει ολόκληρο τον πλανήτη.

.

Η ΕΚΤ

Συνεχίζοντας, η Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να εξέλθει στις αγορές, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την αγορά ομολόγων της – όπως συμβαίνει ήδη με την Ιταλία, η οποία διατηρείται στη ζωή μόνο με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας. Άλλωστε κάτι τέτοιο έχει σχεδιαστεί για ολόκληρη την Ευρωζώνη, με αφετηρία τις 22 Ιανουαρίου – οπότε είναι αδύνατον να μην συμπεριληφθεί και η χώρα μας.

Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος να μην συμφωνήσει η Γερμανία, επιλέγοντας ενδεχομένως ένα παράλληλο ευρώ για το εσωτερικό της (άρθρο) – κάτι που όμως μάλλον απαιτεί την έγκριση των Η.Π.Α., την οποία δεν είναι τόσο εύκολο να επιτύχει, ειδικά λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading