Ο συντονισμός της πτώσης της τιμής του πετρελαίου με αυτήν του φυσικού αερίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η χώρα δέχεται μία επί πλέον επίθεση στα βασικά εξαγωγικά της προϊόντα
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
Τους τελευταίους μήνες του έτους 2014, η Ρωσία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα μετά τη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από $60/βαρέλι (αποτέλεσμα εν μέρει των ανακοινώσεων του OPEC). Αμέσως μετά, ακολούθησε η ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας κατά τουλάχιστον 50%, ωθώντας το οικονομικό επιτελείο της σε κινήσεις πανικού.
Στα πλαίσια αυτά, η Ρωσία θα ζημιωθεί ακόμη περισσότερο εάν διατηρήσει τα επιτόκια στο 17%, σε επίπεδα δανεισμού δηλαδή θανατηφόρα για τις επιχειρήσεις της. Παράλληλα, ο «επαναπατρισμός των διαφυγόντων κεφαλαίων», επιβεβαιώνει μερικώς τους γενικότερους φόβους, πως δηλαδή η χώρα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση – όχι όμως σε σημείο, που να μπορεί κανείς να μιλάει για πτώχευση.
Θα λέγαμε λοιπόν πως, με εξαίρεση τα υψηλά επιτόκια, η Ρωσία κατάφερε να επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά συναλλάγματος (μολονότι δέχεται ξανά πιέσεις τις τελευταίες ημέρες). Δυστυχώς όμως για εκείνη (και για τις ΗΠΑ), η τιμή του φυσικού αερίου έχει επίσης ξεκινήσει να καταρρέει. Παρά το ότι λοιπόν τη μεγαλύτερη πτώση την αντιμετωπίζει το φυσικό αέριο των ΗΠΑ, με σημείο αναφοράς τα ΣΜΕ (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) του NYMEX (Χρηματιστήριο ΣΜΕ της Νέας Υόρκης), ακολουθεί σιγά σιγά την ίδια πορεία και η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Λαμβάνοντας υπόψη πως το 68% των εξαγωγών της Ρωσίας αποτελείται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (βλέπε παρακάτω διάγραμμα), αξίας 356 δις δολαρίων (2013, Πηγή: Οργανισμός ενέργειας των ΗΠΑ), μπορεί κανείς να κατανοήσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν δε υπολογίσουμε το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2013 στα 2 τρις δολάρια και με πιθανή μείωση της αξίας των εξαγωγών κατά 50% το ερχόμενο έτος (λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου), τότε η χώρα θα στερηθεί συνολικά έσοδα ύψους περίπου 8% (!).
.
.
Μερικούς από τους λόγους που προκάλεσαν την πρόσφατη πτώση στη τιμή του φυσικού αερίου, θα αναλύσουμε στη συνέχεια του κειμένου. Θα πρέπει μονάχα να τονίσουμε, πως η πτώση της τιμής επηρεάζει εξίσου και τις ΗΠΑ, αφού πολλές παραγωγικές μονάδες κινούνται με αρνητικά έσοδα για αρκετά χρόνια τώρα – ενώ ακόμη και οι αρκετές μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστόλιθο έχουν πάψει να είναι κερδοφόρες.
.
Η τιμή του φυσικού αερίου
Η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι μεγάλες, αφού στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες από πολιτεία σε πολιτεία μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.
Παράλληλα, η τιμή κινείται και με βάση τα αποθέματα που διατηρούν οι χώρες, όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οπότε, εάν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και τα αποθέματα σε φυσικό αέριο μειωμένα, η τιμή θα έπρεπε κανονικά να αυξηθεί.
Στη παρούσα περίοδο, το κόστος της ενέργειας έχει επιπλέον επηρεαστεί από τη στάση αδράνειας που τήρησε ο OPEC. Η στάση αυτή, έχει επιφέρει αρνητικά (πτωτικά) αποτελέσματα στο σύνολο του κλάδου της ενέργειας, προκαλώντας τη πτώση της τιμής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του προπανίου και άλλων παρεμφερών εμπορευμάτων.
.
.
Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πρακτικά το λόγο της συνεχιζόμενης αυτής πτώσης, θα ρίξουμε μια ματιά στη τελευταία ανακοίνωση του Οργανισμού Ενέργειας των ΗΠΑ (4 Δεκεμβρίου ‘14), με ημερομηνία ισχύος (τελευταία μέτρηση) τις 28 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση αποκαλύπτει πως τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 22 δις κυβικά πόδια (περίπου 7 δις κυβικά μέτρα), συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση. Τα συνολικά αποθέματα των ΗΠΑ κυμαίνονται πλέον στα 3,41 τρις κυβικά πόδια, 6,2% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα πέρυσι, καθώς επίσης 9,8% χαμηλότερα από το μέσον όρο της τελευταίας 5-ετίας.