Έλληνες ξανά ! – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Έλληνες ξανά !

Έλληνες-ξανά 2

Η βασική μας αντίφαση, είναι ότι έχουμε θεσμούς κατώτερου πολιτισμού. Δυτικού ρυθμού εξωραϊσμένη βαρβαρότητα. Η αντίσταση σε αυτούς των θεσμούς θα αποκαλύψει τα υγιή στοιχεία της όταν οδηγήσει στην Ελληνική Αναγέννηση.

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Πρόλογος

Διακύβευμα μεγάλων διαστάσεων κρίνεται στην εξελισσόμενη διαδικασία «προεδρικής εκλογής», όπως μεθοδεύθηκε. Αυτό είναι εμφανές σε κάθε νηφάλιο παρατηρητή των τεκταινομένων. Σε νηφάλια πάντα πλαίσια, καταθέτω συνοπτική αλλά και αρκετά διεξοδική ανάλυση, που περιλαμβάνει:

Πρώτον, αποκωδικοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής, ιδιαίτερα σε θέματα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και εκμετάλλευσης του χρηματιστηρίου.

Δεύτερον, διερεύνηση του κυβερνητικού success story, με εκλογή στην παρούσα Βουλή, όπως διαμορφώνεται μετά το γνωστό «διάγγελμα» και την δεύτερη ψηφοφορία.

Τρίτον, διερεύνηση της προοπτικής πρόωρων εκλογών, σε συνδυασμό με την βασική αντιπολιτευτική πρόταση.

Στη συνέχεια δίνω συνοπτικά την άποψή μου για το ποια ανθελληνική αντίληψη υπόκειται όλων αυτών των πολιτικών και συμπεριφορών. Αντίστοιχα προκύπτει ποια θα ήταν η βασική αντίληψη μιάς καθαρώς Ελληνικής πολιτικής.

Τέλος, μια και χρειαζόμαστε κάτι άμεσα εφικτό, παρουσιάζω – επίσης συνοπτικά – την υπό τελική διαμόρφωση πρόταση Νόμου με τίτλο Εθνικό πλαίσιο ανάπτυξης «Έλληνες ξανά!».

 .

ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Η έναρξη των συντονισμένων πιέσεων στην κοινή γνώμη και στο χρηματιστήριο μπορεί να τοποθετηθεί στην «ευτυχή» κατάληξη των stress tests των τραπεζών. Αντιγράφω από το άρθρο μου –  «Συμμόρφωση ή απελευθέρωση ;» της 1ης Νοεμβρίου :

.

«Το παράδειγμα των stress tests

Πρόσφατα η κοινή γνώμη βομβαρδίσθηκε με διθυραμβικά επιφωνήματα, που πανηγύριζαν την λαμπρή αντοχή των πιστωτικών μας ιδρυμάτων. «Είδηση» ήταν μόνο η αναγγελία της επιτυχίας στο διαγώνισμα. Ο τηλεθεατής άκουγε επί ημέρες αλλεπάλληλα “s” και “t” να στριμώχνουν δύο “e”, και αγωνιούσε μήπως κλείσει η τράπεζα όπου εισπράττει την σύνταξη ή τον μισθό. Και ανακουφίσθηκε …

Προφανώς δεν άκουσε ποτέ ούτε για τις «7 τραπεζικές πληγές», ούτε ότι όλα αυτά τα ακριβοπληρωμένα συγγράμματα φωστήρων «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα». Πολύ περισσότερο, ο τηλεθεατής δεν άκουσε ποτέ για τράπεζες που βούλιαξαν λίγο μετά από την επιτυχία τους σε stress test …

Δυστυχώς, ο συνήθης πανηγυρίζων τηλεθεατής δεν είναι σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση «τι είναι το stress test ;». Η δικαιολογία του είναι στην πραγματικότητα ότι :

  • Πρώτον, είναι ένα τεστ αντοχής για να δούμε πόσο καλές είναι οι τράπεζές μας.
  • Δεύτερον, η τρόϊκα το έκανε και «μας περίμενε στην γωνία».
  • Τρίτον, εμείς τα καταφέραμε – το παραδέχθηκε και η τρόϊκα.
  • Τέταρτον, το είπε η τηλεόραση ότι τα περάσαμε.
  • Πέμπτον, το λένε όλοι ότι πάμε καλά.

Κάπως έτσι, έσπευσε πρωί-πρωί την Δευτέρα να αγοράσει μετοχές των τραπεζών και …

Και, με τα ίδια μυαλά, χειροκρότησε ενθουσιωδώς και την παρασκευιάτικη δήλωση «Σήμερα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση και από τα μνημόνια». Ίδωμεν …»

Θα σημειώσω απλά ότι :

  • η «επιτυχία των stress tests» την 26/10/14 έφερε τον δείκτη FTSE Τραπεζών μέχρι και το 113.80 την Δευτέρα 27/10,
  • η «οριστική έξοδος από την κρίση» μέχρι και το 98.00 την Πέμπτη 6/11, και
  • αισίως την Τρίτη 23/12 έκλεισε στο 76.49 : -32,79% από την «επιτυχία».

 .

Η μεθόδευση

Η ίδια αυτή σερβιρισμένη αγωνία για «τον μισθό και τη σύνταξη», υπόκωφη και στο υποσυνείδητο, συνεχίζει να βομβαρδίζει τον τηλεθεατή. Συνδέεται έντεχνα με την προοπτική εκλογών και όχι με την κυβερνητική ένδεια πολιτικής και τα οφθαλμοφανή αποτελέσματά της.

Η αναγγελία της επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής, π.χ., έγινε δεκτή με μία θεαματική βουτιά του ΧΑΑ. Η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα την απέδωσε στην προοπτική η «κακιά» αντιπολίτευση να μην ψηφίσει τον κυβερνητικό εκλεκτό, άρα εκλογές, άρα «πού ξέρεις ;», άρα χάος. Άρα πουλάμε – κάπως έτσι.

Λογικά, η αντίδραση της αγοράς ήταν αποτίμηση της επιλογής ενός κομματικού υποψήφιου. Η αγορά ξέρει καλά ότι αυτό σημαίνει συνέχεια στις διχαστικές πολιτικές – σε οποιαδήποτε μορφή. Και σίγουρα ξέρει ότι το «ξαναμοίρασμα της τράπουλας» είναι ευχής έργο να σε βρίσκει με μετρητά. Αν – αν ! – είναι και με τον ΓΔ όσο γίνεται πιο χαμηλά, ακόμη καλύτερα.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!