Το ευρωπαϊκό monopoly (ΙΙ) – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το ευρωπαϊκό monopoly (ΙΙ)

Η Κύπρος

Το νησί είναι το τελευταίο που μπήκε στο παιχνίδι, έχοντας κυριολεκτικά δολοφονηθεί από τη Γερμανία – προς όφελος των φορολογικών παραδείσων και πρώην «συναδέλφων» του, όπως του Λουξεμβούργου, των Βρυξελών και της Ολλανδίας (άρθρο). Έχει λάβει δε 10 δις €, υποσχόμενο ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,4 δις € – πιθανότατα τα λιμάνια του.

Με έλλειμμα προϋπολογισμού στα 5,4% και με αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς επίσης με καταστραμμένο το βασικότερο οικονομικό πυλώνα του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μία περιοχή με έντονα γεωπολιτικά προβλήματα, το μέλλον του δεν φαίνεται ευοίωνο – ενώ τα δημόσια χρέη έχουν εκτοξευθεί επίσης στα ύψη (γράφημα).

.

Κύπρος – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

.

Εάν λοιπόν δεν αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης και καινούργιους συμμάχους όπως, για παράδειγμα, τη Ρωσία ή την Κίνα, επιλέγοντας ενδεχομένως την έξοδο από την Ευρωζώνη, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες – ειδικά από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα.

.

Οι επενδυτές     

Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού, χωρίς χρέη, με γεμάτες τις τσέπες τους, βρίσκονται οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές – οι κερδοσκόποι καλύτερα. Εφοδιασμένοι τόσο με χρήματα, όσο και με μία σειρά από χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής, στοιχηματίζουν με ασφαλιστικά συμβόλαια (CDS, όπου ασφαλίζει κανείς το σπίτι του γείτονα έναντι πυρκαγιάς, έχοντας κάθε κίνητρο να το κάψει), καθώς επίσης με «ανοιχτές πωλήσεις» μετοχών και ομολόγων (τοποθετήσεις χωρίς χρήματα, στην άνοδο ή στην πτώση των μετοχών).

Ουσιαστικά στοιχηματίζουν στην επιτυχία ή μη των μέτρων – όπου σήμερα στην Ελλάδα, τα στοιχήματα αφορούν το πολιτικό ρίσκο και τις πρόωρες εκλογές.

Ταυτόχρονα, αναζητούν ευκαιρίες στις πωλήσεις της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συχνά συνεργαζόμενοι μεταξύ τους – με την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ να συμμετέχει επίσης, σε συνεργασία με τους ξένους, οι οποίοι έτσι νοιώθουν πιο ασφαλείς. Οι Κινέζοι είναι οι πιο δημοφιλείς «εταίροι», όσον αφορά τη χρηματοδότηση – όπως στο παράδειγμα της κινεζικής «Fosun», η οποία δραστηριοποιείται ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

.

Κερδοσκόποι 2

.

Για τις εταιρείες ύδρευσης και των δύο χωρών ενδιαφέρονται γαλλικοί όμιλοι – ενώ για μία μεγάλη πορτογαλική τράπεζα συνεργάζεται η κόρη ενός αφρικανού δικτάτορα (Αγκόλα), με έναν εγχώριο δισεκατομμυριούχο. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται επίσης, μία «τράπεζα σύμβουλος» ενοχοποιήθηκε για «εσχάτη προδοσία», ενώ ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής ΤΑΙΠΕΔ απολύθηκε, επειδή πέταξε με το αεροπλάνο ενός αγοραστή για διακοπές.

Στο τρίτο μέρος του άρθρου θα αναφερθούμε στους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς επίσης σε διάφορες άλλες ιδιαιτερότητες – οι οποίες επιβαρύνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τους φορολογουμένους Πολίτες.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!