Narendra Modi, ο ονειροπόλος φιλελεύθερος – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Narendra Modi, ο ονειροπόλος φιλελεύθερος

Ινδία

Οι χώρες των BRICS έχουν συχνά απασχολήσει τους επενδυτές, στα πλαίσια αναζήτησης μίας όασης, όσο το δυνατόν μη συνδεδεμένης με τον υπόλοιπο υπερχρεωμένο και μη παραγωγικό πλέον κόσμο.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν βυθιστεί στην ύφεση, η οποία μάλλον προβλέπεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη, λόγω της, σε μεγάλο βαθμό, υπερχρέωσης τους. Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες «κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου», έστω και σιωπηλά, η κάθε μια για το δικό της λόγο:

Η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν υψηλό πληθωρισμό (που αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, μετά τη πρόσφατη ποδοσφαιρική διοργάνωση), ενώ στην Κίνα η φούσκα ακινήτων «σπάει», αποθαρρύνοντας τους επενδυτές.

Ανάμεσα στις καλύτερες «περιπτώσεις» θα μπορούσαμε να συγκαταλέξουμε την Ν. Κορέα και τη Ρωσία η οποία, υπό διαφορετικές συνθήκες  (πρόσφατη κρίση με ΗΠΑ, Ευρώπη, κλειστή-απολυταρχική διακυβέρνηση τύπου Κίνας), θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα «Κίνα» – τη χώρα δηλαδή που θα στήριζε το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Στα πλαίσια αυτά, η Ινδία είναι η χώρα που απασχολεί τα ξένα οικονομικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Βασικότεροι λόγοι της «εμφάνισης» αυτής, αποτελούν οι μειωμένες τιμές των εμπορευμάτων (θετικό στοιχείο,) τα οποία εισάγει η χώρα, η εκλογή του νέου πρωθυπουργού, καθώς επίσης η πολιτική ιδεολογία του.

.

Χώρα φτωχή και πλούσια

Ο Narendra Modi, ο νέος πρωθυπουργός και πρώην έμπορος τσαγιού, έχοντας σίγουρα αντιληφθεί τις πιθανές, μεγάλες προοπτικές της χώρας του, έχει «ασπαστεί» μία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία διακυβέρνησης – με επίκεντρο την οικονομική πολιτική.

Έχει δε ήδη χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ ως ο Ronald Reagan και η Margaret   Thatcher της Ινδίας, επιλέγοντας την περεταίρω απελευθέρωση των αγορών της χώρας (η οποία είχε ξεκινήσει με τις μεταρρυθμίσεις του 1991), προβαίνοντας ταυτόχρονα σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων.

Ηγέτης μιας χώρας με πληθυσμό 1,2 δις ανθρώπους (2η στο κόσμο πληθυσμιακά και η μεγαλύτερη σε μέγεθος δημοκρατία στον πλανήτη), ο Narendra Modi θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει την «μη-υλιστική» νοοτροπία των πολιτών της.

Οραματίζεται να παρέχει το κράτος στέγη και ηλεκτρισμό σε όλα τα νοικοκυριά, καθώς επίσης να διαθέτει δίκτυο μεταφορών-μετακίνησης, το οποίο να συνδέει όλες τις πόλεις και τα χωριά.

Η Ινδία είναι η 10η χώρα παγκοσμίως, όσον αφορά τις δαπάνες πολεμικού εξοπλισμού, συνεχίζει τις αυξημένες εισαγωγές όπλων, αποτελώντας τον μεγαλύτερο πελάτη των ΗΠΑ,  ενώ είναι επίσης μία πυρηνική στρατιωτική δύναμη.

.

Που βασίζονται οι ελπίδες των επενδυτών

Η Ινδία είναι η πιο φτωχή μεταξύ των χωρών της BRICS, τουλάχιστον με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της, είναι η σχετικά νεαρή ηλικία του πληθυσμού της (κατά μέσον όρο).

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ινδών κάτω των 25 ετών είναι της τάξης των 600 εκ. – σχεδόν διπλάσιος δηλαδή, από το συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας στο κόσμο.

Όλοι αυτοί οι νεαροί άνθρωποι, έχοντας έρθει σε στενότερη επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο (παγκοσμιοποίηση), θα αναζητήσουν, όπως άλλωστε κάθε νέος, μια καλύτερη ζωή. Αυτή η αντίληψη θα ενισχύσει την κατανάλωση, η οποία θα  προωθηθεί παράλληλα από τη φιλελεύθερη παράταξη του Modi.

Θετική άλλωστε ένδειξη προς αυτή τη κατεύθυνση, αποτελεί ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή, ο οποίος άγγιξε νέα υψηλά, αμέσως μετά την εκλογή του νυν πρωθυπουργού. Φυσικά το ύψος του δείκτη σήμερα (45,2), δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, αφού το 50 έχει οριστεί διεθνώς ως το σημείο ισορροπίας (ικανοποιητικό επίπεδο εμπιστοσύνης).

Όπως αναφέραμε όμως και προηγουμένως, το χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης δικαιολογείται εν μέρει από το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ:

.

BRICS - ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ και το ΑΕΠ

Σύγκριση BRICS– ο συνολικός πληθυσμός, το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, το συνολικό ΑΕΠ (σε δις δολάρια Αμερικής) και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε χώρας.

 .

Όπως γίνεται αντιληπτό από τον παραπάνω πίνακα, η Ινδία (3η στη σειρά) βρίσκεται με απόσταση στη χειρότερη θέση οικονομικά, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS.

Η «υπανάπτυξη» αυτή, γεννά προβληματισμούς, όσον αφορά τις προοπτικές άμεσης εξέλιξης της χώρας (νοοτροπία) – ειδικά λόγω του ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, είχε υιοθετήσει τις βασικές οικονομικές αρχές την περίοδο του Βρετανικού αποικιακού ελέγχου.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.