Φόβοι τραπεζικών κραχ – The Analyst
Τραπεζική-ένωση-και-τα-προβλήματα-Εξ.

Φόβοι τραπεζικών κραχ

Τραπεζική-ένωση-και-τα-προβλήματα

Επειδή μάλλον δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για τις εγγυήσεις που δίνονται από τα κράτη της ΕΕ, καθώς επίσης λόγω του ότι, η πληρωμή των εγγυημένων καταθέσεων δεν γίνεται τόσο γρήγορα, δεν μπορούν να αποκλεισθούν οι τραπεζικές επιθέσεις

 .

Όσο πλησιάζει η ημέρα της ανακοίνωσης των «τεστ αντοχής» των τραπεζών εκ μέρους της ΕΚΤ, αυξάνεται η νευρικότητα στην Ευρώπη – αν και είναι ήδη γνωστά στις ίδιες τις τράπεζες, έτσι ώστε αυτές που θα αποδειχθούν αδύναμες, να πάρουν έγκαιρα τα μέτρα τους.

Οι «ασκήσεις προσομοίωσης» βέβαια που διενεργούνται, από κοινού με τις αμερικανικές υπηρεσίες (εκπρόσωποι της Ευρωζώνης μαζί με την υπηρεσία εγγύησης καταθέσεων των Η.Π.Α. – FBIC), δεν είναι καθόλου ευχάριστος οιωνός – ενώ δημιουργούν την εντύπωση ότι, είναι αρκετές εκείνες οι τράπεζες που θεωρούνται μη βιώσιμες.

Άλλωστε έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο πλήθος «τραπεζικών ζόμπι» που λειτουργούν στην Ευρώπη (άρθρο) – ορισμένες από τις οποίες, εάν δεν εξαγοραστούν άμεσα από τις πιο ισχυρές, θα απειληθούν με επιθέσεις των καταθετών τους (bank runs) και με χρεοκοπία. Ακριβώς εδώ εστιάζονται οι ασκήσεις προσομοίωσης – στο πως δηλαδή μπορεί μία πτωχυμένη τράπεζα να κλείσει μέσα σε μία νύχτα, προτού τοποθετηθεί στο στόχαστρο των καταθετών ή δανειστών της.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας κλείσει πάνω από 500 τράπεζες μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία – ενώ από τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ φαίνεται πως κινδυνεύουν περισσότερες τράπεζες, από ότι συνήθως. Εκτός αυτού, η ΕΚΤ θα αναλάβει επίσημα από το Νοέμβριο την εποπτεία των τραπεζών – οπότε θα πρέπει να διαθέτει έτοιμο έναν μηχανισμό, με τη βοήθεια του οποίου να μπορεί ανά πάσα στιγμή να «διακανονίζει» ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως ο σύνδικος πτώχευσης μία επιχείρηση.

Ειδικά όσον αφορά μία υπερχρεωμένη τράπεζα, είναι σημαντικό το να κλείνει μέσα σε μία νύχτα – ή δυνατόν κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση του κοινού. Σύμφωνα δε με την παγκόσμια ένωση των επαγγελματιών διαχείρισης ρίσκου (GARP), εάν αναγκασθεί κανείς να πει σε κάποιον πως μία τράπεζα πρέπει να κλείσει, είναι απαραίτητο να συμβεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο – ενώ ειδικά στις μικρές πόλεις πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια, έτσι ώστε να μην προκληθεί πανικός στους καταθέτες.

Σύστημα-Τραπεζικής-Ένωσης

Περαιτέρω, ο «μηχανισμός διακανονισμού» μίας τράπεζας (SRM – Single Resolution Mechanism), απαιτεί την ύπαρξη ενός ειδικού συμβουλίου (Single Resolution Board) – ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη ψηφίσει τη δημιουργία του, έτσι ώστε να είναι αυτό που θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο τραπεζών.

Για να μπορούν τώρα οι καταθέτες να παίρνουν τα εγγυημένα από τα κράτη χρήματα τους το δυνατόν γρηγορότερα, όταν η τράπεζα τους χρεοκοπήσει, θα πρέπει όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να δημιουργήσουν ένα δικό τους σύστημα χρηματοδότησης – έτσι ώστε να αποζημιώνονται οι αποταμιευτές των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Η ήδη αποφασισμένη «διάσωση» δε των τραπεζών, με τα χρήματα των μετόχων και ομολογιούχων τους (Bailin), σύμφωνα με την οποία είναι οι πρώτοι που χάνουν τα κεφάλαια τους, όταν η τράπεζα αντιμετωπίσει δυσκολίες, ολοκληρώνει το σύστημα αποζημίωσης των καταθετών, τα χρήματα των οποίων εγγυάται το κράτος.

Συνεχίζοντας, η περίπτωση της «διάσωσης» του χρεοκοπημένου χρηματοπιστωτικού ομίλου της Πορτογαλίας, της «Banco Espirito Santo» τεκμηρίωσε ότι, αυτοί που τελικά πληρώνουν το λογαριασμό δεν είναι άλλοι από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

Από την άλλη πλευρά, οι πελάτες της βουλγαρικής τράπεζας Corpbank δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πάρουν τα χρήματα τους – ενώ η τράπεζα ευρίσκεται προ των πυλών της χρεοκοπίας, παρά το ότι πριν από μερικές εβδομάδες η ΕΕ της εξασφάλισε την ανανέωση των δανείων της.

Υπενθυμίζουμε πως πριν από μερικούς μήνες, η βουλγαρική τράπεζα έγινε αντικείμενο «επιθέσεων» εκ μέρους των καταθετών της, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τότε πως η κατάσταση της δεν ήταν ανησυχητική, ενώ ισχυρίσθηκε πως τα «bank run» ήταν το αποτέλεσμα «εγκληματικών ενεργειών» μέσω του διαδικτύου – με την κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας να αναλαμβάνει τη διαχείριση της.

Μερικές ημέρες δε αργότερα η χώρα κατέθεσε αίτηση συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση – χωρίς να προηγηθεί, ως όφειλε, ένας λεπτομερής έλεγχος του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Η έρευνα πάντως που έγινε στην Corpbank απέδειξε πλήθος ατασθαλιών – ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιη η αποζημίωση των καταθετών της, εάν τελικά κλείσει. Ενδιαφέρουσα πάντως είναι η εξέλιξη των δανείων των καταναλωτών – η οποία φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί.

 .

Βουλγαρία – η εξέλιξη της πίστωσης στους καταναλωτές της χώρας.

 .

Ολοκληρώνοντας, φυσικά δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος, σχετικά με το τι θα συμβεί σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης – ειδικά μετά τις «ασκήσεις προσημείωσης» που οργανώνονται από την ΕΚΤ, με την υπηρεσία των Η.Π.Α. Το γεγονός όμως ότι, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη (77 δις € επίσημα), δεν είναι καθόλου καθησυχαστικό – ούτε για τους μετόχους, ούτε για τους καταθέτες τους.

Γνωρίζοντας τώρα πως δεν υπάρχουν εκείνα τα κεφάλαια, τα οποία να αντιστοιχούν έστω σε κάποιο βαθμό, με τις εγγυήσεις που δίνονται από τα κράτη (έως 100.000 €), καθώς επίσης το ότι, η πληρωμή των εγγυήσεων, εάν, δεν γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τις τραπεζικές επιθέσεις – απέναντι στις οποίες είναι δύσκολο να αμυνθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αντίστροφη μέτρηση λοιπόν συνεχίζεται, με το υπερδιογκωμένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (πάνω από 30 τρις €, όταν το αμερικανικό δεν υπερβαίνει τα 17 τρις $), να συνεχίζει να απειλείται με έναν σεισμό άνευ προηγουμένου – όσο και αν η ΕΚΤ προσπαθεί να «ηρεμήσει τα πνεύματα».

.

Υστερόγραφο: Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, τουλάχιστον έντεκα ευρωπαϊκές τράπεζες, από έξι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αποτύχει στα τεστ αντοχής – τα οποία φαίνεται πως θα αναγκάσουν την ΕΕ, καθώς επίσης την ΕΚΤ, να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να μην επικρατήσει πανικός.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν την έδρα τους οι «αποτυχημένες» τράπεζες – οι οποίες πιθανολογούνται (πηγή) από το κείμενο που ακολουθεί:

«Sources told Reuters that German public sector lender HSH Nordbank – which was not named in the Efe report – was set to pass the health checks. HSH was seen as the German lender most likely to fall short of requirements. Other than Erste, the banks listed by Efe were Italy’s Banco Popolare, Monte dei Paschi and Banca Popolare di Milano; Greece’s Alpha Bank, Piraeus Bank and Eurobank; Portugal’s Millennium BCP and Belgium’s Dexia. The agency also said a second, unnamed Austrian bank and a Cypriot bank were set to fail».

Το άρθρο όμως που αναφέρεται στα ευρήματα των τεστ αντοχής, πάντοτε σύμφωνα με την παραπάνω πηγή και εφόσον αληθεύει, δεν είναι διαθέσιμο πια στην ιστοσελίδα, έχοντας εξαφανιστεί με μαγικό τρόπο – γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει πως αυτά που θα παρουσιαστούν από την ΕΚΤ την Κυριακή, δεν θα είναι κατ’ ανάγκη αληθινά. Οι επενδυτές όμως τα γνωρίζουν, οπότε είναι πολύ δύσκολο να μην ενεργήσουν ανάλογα – πουλώντας τις μετοχές των τραπεζών που κατέχουν.

Το Reuters βέβαια διαβεβαίωσε με τηλεγράφημα του πως η Alpha Bank έχει περάσει με επιτυχία τα τεστ αντοχής – ενώ αρκετοί θεωρούν πως το ίδιο συμβαίνει με την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς επίσης με τη Eurobank.

.