Η κοινωνική σιωπή – The Analyst
Η-Ευρώπη-καίγεται-Εξ.

Η κοινωνική σιωπή

Η-Ευρώπη-καίγεται

Η κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο πανευρωπαϊκά, όπως μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο – με διαγραφές χρεών, με επιμηκύνσεις αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια, καθώς επίσης με ένα σχέδιο ανάπτυξης, ανάλογο με το αμερικανικό «Marshall plan»

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

«Ασφαλώς δεν είναι η κρίση που γεννάει έναν νέο τύπο κοινωνίας – συμβάλλει όμως στη «δημιουργική καταστροφή» του παλαιού. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου κοινωνίας, ο οποίος να είναι πιο κοντά στο ζητούμενο εκ μέρους της πλειοψηφίας – ή να ευνοήσει τη δημιουργία ακροδεξιών τάσεων και την επέμβαση αυταρχικών καθεστώτων, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης μεταβατικής περιόδου.

Τέτοιες ανατροπές, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μπορούν να επιφέρουν μεγάλες διαφοροποιήσεις, όπως διαπιστώνεται από την εξέταση της κατάστασης των συνδικάτων, καθώς επίσης των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη – τα οποία ευρίσκονται σε τόσο μεγάλη αδυναμία, ώστε οι ψηφοφόροι δεν ξέρουν πλέον τι διαχωρίζει την Αριστερά από τη Δεξιά.

Έτσι, έχει «εγκαθιδρυθεί» μία απρόσμενη κοινωνική σιωπή, η οποία όμως είναι πολύ πιθανόν να προοιωνίζεται τη δημιουργία ενός βίαιου κινήματος – με φορέα όλους εκείνους που υποφέρουν από την κρίση. Με δεδομένο δε το ότι, η καταπολέμηση της κρίσης δεν φαίνεται να έχει καμία επιτυχία, εκτός από μερικές ενδιάμεσες «αναλαμπές», αυτή θα είναι μάλλον η πιθανότερη μελλοντική εξέλιξη – με αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν» (A. Touraine με αρκετές παρεμβάσεις).

.

Ανάλυση

Η συνεχής «εκλογολογία» των τελευταίων ημερών, την οποία αναζωπυρώνουν καθημερινά τα ΜΜΕ, προκάλεσε την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου (παρά το ότι είναι ένα από τα φθηνότερα στον πλανήτη), την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού του δημοσίου (spreads), την εξ αυτής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, την εκ νέου δημιουργία φόβων, σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τον έντονο προβληματισμό των καταθετών, τις εκροές χρημάτων εκ μέρους των επενδυτών, τον καινούργιο σκεπτικισμό των επιχειρηματιών, όσον αφορά τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, τη «συγκράτηση», όσον αφορά τις προσλήψεις εργαζομένων κοκ.

Προφανώς λοιπόν, τα αποτελέσματα της δεν είναι καθόλου καλά για την ελληνική κοινωνία – η οποία το τελευταίο που χρειάζεται, μετά από έξι χρόνια αποπληθωρισμού και οδύνης, είναι τα επί πλέον προβλήματα που προκαλεί εκ των πραγμάτων η πολιτική αστάθεια σε μία χώρα.

Η αιτιολογία δε όλων όσων «ευελπιστούν οφέλη» από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα έχει χάσει τη νομιμοποίηση του, επειδή προηγείται στις δημοσκοπήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι μάλλον «ευάλωτη» – κρίνοντας, για παράδειγμα, από τη Γαλλία όπου, παρά το ότι η ακροδεξιά προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, ενώ η κυβερνώσα παράταξη έχει καταρρεύσει αποτυγχάνοντας οικτρά, ελάχιστοι απαιτούν εκλογές.

Αντίθετα, αυτές είναι προγραμματισμένες για το 2017, όπως αρμόζει σε μία ευνομούμενη χώρα, η οποία γνωρίζει πως οι εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια – ενώ, εάν δεν τηρηθεί ο κανόνας, το κράτος οδηγείται σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Ιδιαίτερα όταν η οικονομική του κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή – πόσο μάλλον εάν η επιβίωση του (χρηματοδότηση), εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τρίτους, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης  στην περίπτωση της Ελλάδας, και όχι από το ίδιο.

Εδώ βέβαια οφείλει να αναρωτηθεί κανείς «ποιόν ωφελεί» η εκλογολογία, καθώς επίσης η διενέργεια πρόωρων εκλογών – αφού αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να τίθεται πάντοτε, όταν αναζητείται η σωστή ερμηνεία των εκάστοτε γεγονότων.

Στα πλαίσια αυτά, διαπιστώνεται πως οι πρώτοι που ωφελούνται είναι τα ΜΜΕ, για τα οποία η προεκλογική περίοδος είναι εξαιρετικά κερδοφόρα – επειδή προσελκύουν πολύ περισσότερο κοινό, κομματικές διαφημίσεις κοκ. Εδώ συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν περισσότερη δουλειά – χωρίς να κατακρίνουμε φυσικά κανέναν, αφού είναι ο επαγγελματικός τους χώρος, για τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να ενδιαφέρονται.

Ωφελεί επίσης τις εταιρείες δημοσκόπησης, για προφανείς λόγους – τονίζοντας εδώ πως πολύ συχνά οι προβλέψεις τους αποτυγχάνουν, όχι επειδή δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους, αλλά λόγω του ότι προσπαθούν να επηρεάσουν, ενδεχομένως έναντι αμοιβής, τα αποτελέσματα των εκλογών, δημιουργώντας σκόπιμα «εσφαλμένες εντυπώσεις».

Οι εκλογές τώρα ωφελούν τα ανερχόμενα κόμματα, τα στελέχη των οποίων προσδοκούν την κατάκτηση μιας βουλευτικές έδρας – ενώ δεν ωφελούν καθόλου τα απερχόμενα, αφού ορισμένοι βουλευτές τους χάνουν έδρες. Ωφελούν επίσης τον αρχηγό του κόμματος που προσδοκεί εύλογα τη θέση του πρωθυπουργού, ακόμη και αν διαρκέσει μόνο για μερικούς μήνες – χωρίς επίσης να τον κατακρίνουμε, αφού πρόκειται για μία «υγιή φιλοδοξία», την οποία θα είχε ο καθένας μας στη θέση του.

Περαιτέρω, δεν ευνοούν τον δυνητικά απερχόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος ευρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα. Ειδικότερα, εάν δεν εξαγγείλει «προεκλογικά πυροτεχνήματα», όπως μειώσεις των φόρων, αυξήσεις μισθών κοκ., τότε συνήθως κατηγορείται για εκούσια «απόδραση» από τη θέση του – όπως συνέβη το 2009. Εάν δε ανακοινώσει μέτρα που εξυπηρετούν τους εκλογείς, τότε επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας ή τις σχέσεις του με τους δανειστές της χώρας – κάτι που διαπιστώνεται σήμερα, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από το ΔΝΤ.

Βέβαια, οι πρόωρες εκλογές μάλλον δεν ευνοούν τους Πολίτες – όταν το έργο παραμένει το ίδιο, αλλάζουν μόνο οι ηθοποιοί, ενώ το κόστος αυτής της «αλλαγής» το επιβαρύνονται οι ίδιοι. Ειδικά όταν η επίλυση του προβλήματος της Ελλάδας εξαρτάται πλέον, σε μεγάλο βαθμό, από την Ευρωζώνη – η ελαττωματική λειτουργία της οποίας ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες της υπερχρέωσης της Ελλάδας, καθώς επίσης ορισμένων άλλων χωρών της περιφέρειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέτρα λιτότητας, τα οποία καταστρέφουν μεθοδικά τη μία χώρα πίσω από την άλλη – χωρίς καμία απολύτως προοπτική.

To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)