Η αποθέωση της διαστρέβλωσης – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η αποθέωση της διαστρέβλωσης

ΗΠΑ-και-πόλεμος

Η υπερδύναμη φαίνεται πως έχει κατεβάσει στο πεδίο της μάχης, με αντικείμενο την παγκόσμια ηγεμονία, το μεγαλύτερο πυρηνικό της όπλο από οικονομικής πλευράς – ρισκάροντας το τελευταίο της χαρτί, ας ευχηθούμε με επιτυχία 

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Το ευρώ καταρρέει, λόγω του ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται στον αποπληθωρισμό,  κατά τους εκάστοτε ειδικούς – όταν όλοι γνωρίζουν πως η αξία των χρημάτων, σε περιόδους αποπληθωρισμού, αυξάνεται (άρθρο).

Αντίθετα, το δολάριο ισχυροποιείται «μανιωδώς», παρά το ότι η Fed διατηρεί μηδενικά τα βασικά επιτόκια, ενώ «εκτυπώνει» τεράστιες ποσότητες, με πιθανότερη έκβαση του συνεχιζόμενου, ανεύθυνου παραλογισμού, τον υπερπληθωρισμό – ο οποίος μειώνει ραγδαία την αξία των χρημάτων, πάντοτε σε όρους αγοραστικής δύναμης.

Η τιμή του χρυσού καταρρέει, παρά το ότι αποτελεί το μοναδικό «καλό χρήμα» (ανάλυση), σε μία εποχή που έχουμε πλημμυρίσει από χαρτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα. Πόσο μάλλον όταν τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία, αυξάνουν συνεχώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε χρυσό (γράφημα).

 .

Ρωσία, χρυσός – η συνεχιζόμενη αύξηση των αποθεμάτων χρυσού εκ μέρους της χώρας.

Ρωσία, χρυσός – η συνεχιζόμενη αύξηση των αποθεμάτων χρυσού εκ μέρους της χώρας.

 .

Περαιτέρω, η βρετανική στερλίνα, παρά την υποτίμηση της πριν από το δημοψήφισμα της Σκωτίας, επανήλθε πολύ γρήγορα, όταν τα αποτελέσματα ήταν υπέρ της παραμονής της γείτονας χώρας κάτω από το αγγλικό στέμμα – αν και η Τράπεζα της Αγγλίας εκτυπώνει μεγάλες ποσότητες χρημάτων, στη χώρα ελλοχεύει μία τεράστια τραπεζική κρίση, ενώ η φούσκα ακινήτων πλησιάζει στο ζενίθ της.

Το γεν, ευτυχώς, συμπεριφέρεται φυσιολογικά, αφού υποτιμάται ραγδαία λόγω της επεκτατικής πολιτικής χρήματος που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Abe – η οποία θα αποτύχει, οδηγώντας την Ιαπωνία στη χρεοκοπία. Τέλος, η τουρκική λίρα δεν υποτιμάται όσο θα έπρεπε απέναντι στο ευρώ – παρά το ότι ο βασικός παράγοντας υποτίμησης ενός νομίσματος, ο πληθωρισμός, κυριολεκτικά «καλπάζει» στην Τουρκία.

Η διαστρέβλωση λοιπόν στον πλανήτη, το τέλος ουσιαστικά της ελεύθερης αγοράς, με την αντικατάσταση της από την κεντρικά κατευθυνόμενη «κομμουνιστικού τύπου», καλά κρατεί – με τα νομίσματα να παίρνουν τη σκυτάλη από τις τεράστιες φούσκες που έχουν δημιουργηθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

.

Το δολάριο

Επιστρέφοντας στο δολάριο, για ενδέκατη συνεχόμενη εβδομάδα ανατιμάται – κάτι που έχει να συμβεί 17 ολόκληρα χρόνια. Εάν τα αποτελέσματα της ανατίμησης του, ενδεχομένως για να διατηρηθεί το προνόμιο του πετροδολαρίου (άρθρο), για να προβληματιστεί η Ρωσία μέσω της έμμεσης μείωσης των τιμών του πετρελαίου, για να φθηνύνουν όλες οι αμερικανικές εισαγωγές οπότε να μην προκληθεί υπερπληθωρισμός ή για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι θετικά ή αρνητικά, θα φανεί στο μέλλον – αφού η αύξηση του ήδη υπερβολικά ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου των Η.Π.Α. «διευκολύνεται» από την ανατίμηση του δολαρίου (ακριβότερες εξαγωγές, φθηνότερες εισαγωγές – οπότε έλλειμμα).

Από την άλλη πλευρά βέβαια, για την ισχύ του δολαρίου θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες ερμηνείες – όπως το ότι η κεντρική τράπεζα της υπερδύναμης έχει καταφέρει να καταπολεμήσει καλύτερα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία βέβαια η ίδια προκάλεσε, αυξάνοντας κατακόρυφα τον ισολογισμό της (γράφημα). Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την επιβράβευση των Η.Π.Α. με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης – οπότε να κάνει πιο ελκυστική την εκμετάλλευση των τεραστίων αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου, τα οποία διαθέτει.

 .

ΗΠΑ – η εξέλιξη του ισολογισμού της κεντρικής Τράπεζας της χώρας .

 .

Ενδεχομένως βέβαια να πρόκειται για μία παραλλαγή της παλαιάς παροιμίας, σύμφωνα με την οποία «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος» – αφού η Ιαπωνία, η Ευρωζώνη και η Μ. Βρετανία στενάζουν κυριολεκτικά από τη μαζική αύξηση των χρεών, από την κατάρρευση του κοινωνικού τους κράτους, καθώς επίσης από τη γήρανση του πληθυσμού τους, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, συγκριτικά με τις Η.Π.Α.

Το δολάριο όμως δεν είναι μόνο το νόμισμα της υπερδύναμης, αλλά ολόκληρου του πλανήτη – οπότε οι διακυμάνσεις στις τιμές του έχουν επακόλουθα παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων αναφέρονται (πηγή:WSJ) τα εξής: (2η σελίδα)

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!