Ο ανεπίσημος παγκόσμιος πόλεμος – Σελίδα 2 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο ανεπίσημος παγκόσμιος πόλεμος

Τα περί αναβίωσης της Σοβιετικής Ένωσης

Περαιτέρω, στα πλαίσια των πιέσεων που ασκούνται στην Ευρώπη από τις Η.Π.Α., με στόχο την επιβολή όλο και περισσοτέρων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας (παρά το ότι οι κυρώσεις αυτές βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό την ίδια την ΕΕ, με απώτερο σκοπό την στρατιωτική σύγκρουση εντός της ηπείρου μας), η προπαγάνδα ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες.

Γίνεται λοιπόν μεγάλη προσπάθεια να κατηγορηθεί ο Ρώσος πρόεδρος για ιμπεριαλισμό – για το ότι δηλαδή επιθυμεί την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης ένας άνθρωπος, τον οποίο δεν μπορεί να εμπιστεύεται κανείς, αφού ήταν εκπαιδευμένο, ηγετικό στέλεχος της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας (KGB).

Γνωρίζοντας όμως ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του πλανήτη, έχοντας στην διάθεση της πάνω από το 30% των γνωστών, παγκόσμιων φυσικών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα κλπ.), είναι πολύ δύσκολο να πεισθεί. Απλούστερα, μία χώρα τόσο μεγάλη και τόσο πλούσια δεν έχει ανάγκη να αποκτήσει αποικίες – ούτε την καταστραμμένη ανατολική Ουκρανία, ούτε το οικονομικά ασήμαντο Κίεβο, πρωτεύουσα μίας χρεοκοπημένης χώρας.

Όσον αφορά δε τη στρατηγικά πολύ σημαντική Κριμαία, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ήδη ανανεώσει τη συμφωνία «ενοικίασης» της στο ρωσικό ναυτικό με τον κ. Putin, για τριάντα χρόνια – οπότε, εάν δεν είχε προηγηθεί η βίαιη πτώση της ουκρανικής κυβέρνησης, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Κριμαία, για την προσάρτηση της.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενεργοποιήθηκε μόνο μετά το πραξικόπημα του Κιέβου, επειδή προφανώς δεν θα μπορούσε να ανεχθεί την υπαγωγή της Κριμαίας στο ΝΑΤΟ – με αποτέλεσμα να χάσει το σημαντικότερο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, από το οποίο εξαρτάται απολύτως η παρουσία της Ρωσίας στα άλλα σημεία πυρκαγιάς, στη Μεσόγειο. Ο μεγάλος χαμένος εδώ είναι η δύστυχη Ουκρανία – η οποία υποχρεώθηκε σε απώλεια εδαφών της.

.

Η Μέση Ανατολή

Επειδή έχουμε το μεγαλύτερο σφυρί του πλανήτη, δεν σημαίνει πως αυτόματα, όλα τα προβλήματα μετατρέπονται σε καρφιά“, είπε πρόσφατα, πολύ έξυπνα, ο αμερικανός πρόεδρος.

Με δεδομένο τώρα το ότι η Ρωσία, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της BRICS, ιδρύουν τις δικές τους εταιρείες αξιολόγησης, τη δική τους αναπτυξιακή τράπεζα και το δικό τους ΔΝΤ, ενώ αποστασιοποιούνται από τα πετροδολάρια (συναλλαγές στην ενέργεια μόνο με δολάρια), οι Η.Π.Α. ευρίσκονται «προ των πυλών» της κατάρρευσης της παγκόσμιας ηγεμονίας τους.

Πόσο μάλλον όταν η Σαουδική Αραβία διενεργεί ήδη μυστικές συζητήσεις με τη Ρωσία, με ενδεχόμενο στόχο τις ευρύτερες αλλαγές στην περιοχή – όπου μαίνεται ο πόλεμος, με βασικό στοιχείο του τις στρατιωτικές επιθέσεις της ISIS, η οποία ενδεχομένως έχει στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από τις Η.Π.Α. Η παρουσία δε στρατιωτών από πάρα πολλές χώρες του πλανήτη (γράφημα), είναι χαρακτηριστική για τη σημασία της περιοχής.

 .

 Η παρουσία ξένων στρατιωτών στη Συρία και στο Ιράκ

“Η παρουσία ξένων στρατιωτών στη Συρία και στο Ιράκ” – με μοβ η παρουσία στρατιωτών στο Ιράκ και στη Συρία από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με γαλάζιο η παρουσία χωρών της δυτικής Ευρώπης, με πράσινο η παρουσία από χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και της Ευρασίας και με κίτρινο ο υπόλοιπος κόσμος.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

 .

Με βάση δε τα παρόντα «δόγματα» του Πενταγώνου, είναι εύλογη η παρουσία δυνάμεων από τόσες πολλές χώρες – επειδή η διεξαγωγή τέτοιων πολέμων είναι πανάκριβη, ειδικά για μία υπερχρεωμένη υπερδύναμη, όπως οι Η.Π.Α.

Ολοκληρώνοντας, η αμερικανική αδυναμία φαίνεται πλέον καθαρά, αφού η χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε μία αποικία της, όπως είναι ουσιαστικά το Ιράκ – γεγονός που προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τους συμμάχους της και ειδικά την Ιαπωνία, η οποία φοβάται σε μεγάλο βαθμό την Κίνα, ευρισκόμενη σε αντιπαράθεση μαζί της.

.

Συμπέρασμα

Αναμφίβολα, ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί επίσης σε μεγάλο βαθμό την προπαγάνδα – τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και στη Δύση, ενώ στη Ρωσία δεν υπάρχει καμία σχεδόν ελευθερία του τύπου (ΜΜΕ). Ενδεχομένως δε να διεξάγει πράγματι έναν υβριδικό, ασύμμετρο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, με στόχο φυσικά να εμποδίσει την εγκατάσταση του ΝΑΤΟ εκεί.

Περαιτέρω, ορισμένοι φανατικοί υποστηρικτές, όσο και οι «κάθετοι» κατήγοροι του κ. Putin τη Δύση, στην Ελλάδα επίσης, είναι ουσιαστικά «συνωμοσιολόγοι» στον πυρήνα τους – διακρινόμενοι σε κάποιο βαθμό από μία παρανοϊκή, συλλογική αντίληψη των πραγμάτων. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει σημαντικά αυτούς που θέλουν να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και να μάθουν την αλήθεια – χωρίς να γίνουν θύματα της χειραγώγησης, του φανατισμού ή του εγγενούς μίσους καμίας πλευράς.

Η κατανόηση φυσικά δεν σημαίνει ότι, μπορεί να φτάσει κανείς στο σημείο να θεοποιήσει το Ρώσο πρόεδρο, θεωρώντας τον σωτήρα του κόσμου – ούτε βέβαια να τον προσωποποιήσει με το κακό ή με το «μαύρο διάβολο» που θέλει να καταλάβει τον πλανήτη, όπως συνήθως συμβαίνει με τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας.

Το παράδειγμα του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κατηγορήθηκε για χρήση χημικών όπλων, τα οποία δεν δίσταζε δήθεν να χρησιμοποιεί εναντίων των συμπολιτών του (κάτι που ακούστηκε και για τον ηγέτη της Συρίας), είναι άλλωστε πρόσφατο – διδάσκοντας μας πως μεταξύ της αλήθειας και της προπαγάνδας υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.

Ολοκληρώνοντας, αυτό που οφείλει να μας απασχολεί είναι το μέλλον της Ευρώπης και της ειρήνης στην ήπειρο μας – η οποία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα ιδιοτελή συμφέροντα των αντιμαχομένων σήμερα τριών μεγάλων δυνάμεων.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!