Φόβοι επισιτιστικού κραχ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Φόβοι επισιτιστικού κραχ

Κρίση νερού

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατακόρυφα, οι τιμές των τροφίμων θα ακολουθήσουν μία έντονη ανοδική πορεία – ενώ η παραγωγή τους ακριβώς την αντίθετη, οδηγώντας τους ανθρώπους στην απόγνωση

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Στις Η.Π.Α. μία διαφορετικού είδους κρίση εκτυλίσσεται ακριβώς κάτω από τα πόδια των ανθρώπων – λόγω του ότι στερεύει ένας από τους πλέον πολύτιμους υδροφόρους ορίζοντες, ο οποίος παρείχε ασφάλεια, καθώς επίσης νερό στο Τέξας, στο σιτοβολώνα της χώρας.

«Αυτή η χώρα έγινε αυτό που έγινε, κυρίως επειδή ήταν ασφαλής από την πλευρά της ύδρευσης – η οποία απειλείται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του κέντρου υδάτινων πόρων του πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο ζωτικής σημασίας υδροφόρος ορίζοντας (Ogallala Aquifer), ο οποίος εκτείνεται κάτω από οκτώ Πολιτείες στην καρδιά των Η.Π.Α., σε 111.800.000 στρέμματα και 175.000 τετραγωνικά μίλια, τροφοδοτεί με νερό μία τεράστια περιοχή – η οποία, εάν σταματήσει να συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών διατροφής του πλανήτη, θα οδηγήσει στην απόγνωση εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Ορισμένα τμήματα του δε έχουν ήδη στερέψει – ενώ  η εξάντληση του νερού μετά το 1980, οφείλεται στις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, από ιδιοκτήτες τεράστιων γεωργικών εκτάσεων (αυτόματα κέντρα συσκευών άρδευσης). Η ανεύθυνη χρήση του νερού, καθώς επίσης η έλλειψη προνοητικότητας εκ μέρους του κράτους, έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες – με αρκετούς κερδοσκόπους να βλέπουν ευκαιρίες, από την εκμετάλλευση των αναγκών νερού.

Για παράδειγμα, γνωστός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του 211.000 στρέμματα στα σύνορα του Τέξας, πουλάει τα δικαιώματα νερού στις γειτονικές περιοχές έναντι 103.000.000 $ – ενώ έχει επιτρέψει τις εργασίες για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου σε 68.000 στρέμματα του, με τη μέθοδο του Fracking.

Φυσικά γνωρίζει πως η μέθοδος αυτή δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, με τα χημικά που χρησιμοποιούνται, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ προκαλεί καθιζήσεις και σεισμούς.

Εν τούτοις αδιαφορεί, όπως επίσης η Πολιτεία, η οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη, σύμφωνα με την οποία η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών – επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αφενός μεν λόγω της έλλειψης νερού, αφετέρου επειδή εξαντλούνται παράλληλα τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη“.

.

Άρθρο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν πως ο 21ος αιώνας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «η εποχή των καταρρεύσεων» – κοιτάζοντας όλα όσα συμβαίνουν από μία διαφορετική οπτική γωνία, ενδεχομένως με περισσότερο ρεαλισμό, παρά με απαισιοδοξία.

Η αιτία είναι το ότι, ένας συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, καταναλώνει ανεύθυνα τους περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη, με έναν ρυθμό που δεν επιτρέπει την «αναπαραγωγή» τους – ειδικά το νερό, καθώς επίσης τα ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά αυτή, η οικονομική κατάρρευση που προβλέπεται, το τέλος μίας εποχής καλύτερα (ανάλυση), θεωρείται παραδόξως «ευχής έργο» – επειδή θα μειώσει αναγκαστικά την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων της γης, προτού εξαντληθούν ή γίνουν ασύμφοροι, όσον αφορά το κόστος εξόρυξης τους.

Η δε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, η ύφεση ενδεχομένως που διαφαίνεται στον ορίζοντα, θα συμβάλλει στην εξυγίανση – επειδή θα επιβραδυνθεί η λεηλασία των φυσικών πόρων, επιτρέποντας στις επόμενες γενιές ανθρώπων να επιβιώσουν.

Βέβαια, η βιομηχανία ενέργειας ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει όλο και περισσότερα αποθέματα πετρελαίου, αδιάφορα με το πόσο αυξάνεται η ζήτηση. Κάτι τέτοιο είναι όμως μαθηματικά αδύνατο – ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, κλιμακώνει τη χρήση, καθώς επίσης την κατανάλωση της ενέργειας, η οποία είναι ήδη μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης, αναπληρώνοντας την.

Με δεδομένο δε το ότι, η εξασφάλιση τροφίμων για τους ανθρώπους, ο επισιτισμός τους δηλαδή, έχει οικοδομηθεί επάνω στα φθηνά ορυκτά καύσιμα, το πρόβλημα δεν είναι καθόλου αμελητέο – χωρίς να θέλει να είναι κανείς υπερβολικός, όσον αφορά τις ανησυχίες του. Η λύση των μεταλλαγμένων φυσικά θεωρείται εγκληματική – τουλάχιστον κάτω από τις σημερινές συνθήκες (ανάλυση).

.

Η σχέση των τροφίμων με τα ορυκτά καύσιμα

Η πληθυσμιακή έκρηξη, την οποία βίωσε ο πλανήτης τα τελευταία εκατό χρόνια (γράφημα), κατέστη δυνατή αποκλειστικά και μόνο λόγω της ύπαρξης φθηνών ορυκτών καυσίμων – καθώς επίσης επειδή οι άνθρωποι εργαζόντουσαν πάρα πολύ, παρείχαν δηλαδή μεγάλες ποσότητες της δικής τους «φυσικής ενέργειας», στην καλλιέργεια της γης.

  .

Η ανάπτυξη του πληθυσμού, με έμφαση τη περίοδο των τελευταίων 250 ετών, όταν η τεχνολογία επέτρεψε τη χρήση ορυκτών.

Η ανάπτυξη του πληθυσμού, με έμφαση τη περίοδο των τελευταίων 250 ετών, όταν η τεχνολογία επέτρεψε τη χρήση ορυκτών καυσίμων (μπλε κάθετη στήλη).

 .

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.