Φόβοι επισιτιστικού κραχ – The Analyst
Κρίση νερού Εξ.

Φόβοι επισιτιστικού κραχ

168 total views, 4 views today

Κρίση νερού

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατακόρυφα, οι τιμές των τροφίμων θα ακολουθήσουν μία έντονη ανοδική πορεία – ενώ η παραγωγή τους ακριβώς την αντίθετη, οδηγώντας τους ανθρώπους στην απόγνωση

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

«Στις Η.Π.Α. μία διαφορετικού είδους κρίση εκτυλίσσεται ακριβώς κάτω από τα πόδια των ανθρώπων – λόγω του ότι στερεύει ένας από τους πλέον πολύτιμους υδροφόρους ορίζοντες, ο οποίος παρείχε ασφάλεια, καθώς επίσης νερό στο Τέξας, στο σιτοβολώνα της χώρας.

«Αυτή η χώρα έγινε αυτό που έγινε, κυρίως επειδή ήταν ασφαλής από την πλευρά της ύδρευσης – η οποία απειλείται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του κέντρου υδάτινων πόρων του πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο ζωτικής σημασίας υδροφόρος ορίζοντας (Ogallala Aquifer), ο οποίος εκτείνεται κάτω από οκτώ Πολιτείες στην καρδιά των Η.Π.Α., σε 111.800.000 στρέμματα και 175.000 τετραγωνικά μίλια, τροφοδοτεί με νερό μία τεράστια περιοχή – η οποία, εάν σταματήσει να συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών διατροφής του πλανήτη, θα οδηγήσει στην απόγνωση εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Ορισμένα τμήματα του δε έχουν ήδη στερέψει – ενώ  η εξάντληση του νερού μετά το 1980, οφείλεται στις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, από ιδιοκτήτες τεράστιων γεωργικών εκτάσεων (αυτόματα κέντρα συσκευών άρδευσης). Η ανεύθυνη χρήση του νερού, καθώς επίσης η έλλειψη προνοητικότητας εκ μέρους του κράτους, έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες – με αρκετούς κερδοσκόπους να βλέπουν ευκαιρίες, από την εκμετάλλευση των αναγκών νερού.

Για παράδειγμα, γνωστός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του 211.000 στρέμματα στα σύνορα του Τέξας, πουλάει τα δικαιώματα νερού στις γειτονικές περιοχές έναντι 103.000.000 $ – ενώ έχει επιτρέψει τις εργασίες για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου σε 68.000 στρέμματα του, με τη μέθοδο του Fracking.

Φυσικά γνωρίζει πως η μέθοδος αυτή δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, με τα χημικά που χρησιμοποιούνται, καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ προκαλεί καθιζήσεις και σεισμούς.

Εν τούτοις αδιαφορεί, όπως επίσης η Πολιτεία, η οποία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη, σύμφωνα με την οποία η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών – επίσης οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αφενός μεν λόγω της έλλειψης νερού, αφετέρου επειδή εξαντλούνται παράλληλα τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη«.

.

Άρθρο

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν πως ο 21ος αιώνας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «η εποχή των καταρρεύσεων» – κοιτάζοντας όλα όσα συμβαίνουν από μία διαφορετική οπτική γωνία, ενδεχομένως με περισσότερο ρεαλισμό, παρά με απαισιοδοξία.

Η αιτία είναι το ότι, ένας συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, καταναλώνει ανεύθυνα τους περιορισμένους φυσικούς πόρους του πλανήτη, με έναν ρυθμό που δεν επιτρέπει την «αναπαραγωγή» τους – ειδικά το νερό, καθώς επίσης τα ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά αυτή, η οικονομική κατάρρευση που προβλέπεται, το τέλος μίας εποχής καλύτερα (ανάλυση), θεωρείται παραδόξως «ευχής έργο» – επειδή θα μειώσει αναγκαστικά την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων της γης, προτού εξαντληθούν ή γίνουν ασύμφοροι, όσον αφορά το κόστος εξόρυξης τους.

Η δε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, η ύφεση ενδεχομένως που διαφαίνεται στον ορίζοντα, θα συμβάλλει στην εξυγίανση – επειδή θα επιβραδυνθεί η λεηλασία των φυσικών πόρων, επιτρέποντας στις επόμενες γενιές ανθρώπων να επιβιώσουν.

Βέβαια, η βιομηχανία ενέργειας ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει όλο και περισσότερα αποθέματα πετρελαίου, αδιάφορα με το πόσο αυξάνεται η ζήτηση. Κάτι τέτοιο είναι όμως μαθηματικά αδύνατο – ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, κλιμακώνει τη χρήση, καθώς επίσης την κατανάλωση της ενέργειας, η οποία είναι ήδη μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης, αναπληρώνοντας την.

Με δεδομένο δε το ότι, η εξασφάλιση τροφίμων για τους ανθρώπους, ο επισιτισμός τους δηλαδή, έχει οικοδομηθεί επάνω στα φθηνά ορυκτά καύσιμα, το πρόβλημα δεν είναι καθόλου αμελητέο – χωρίς να θέλει να είναι κανείς υπερβολικός, όσον αφορά τις ανησυχίες του. Η λύση των μεταλλαγμένων φυσικά θεωρείται εγκληματική – τουλάχιστον κάτω από τις σημερινές συνθήκες (ανάλυση).

.

Η σχέση των τροφίμων με τα ορυκτά καύσιμα

Η πληθυσμιακή έκρηξη, την οποία βίωσε ο πλανήτης τα τελευταία εκατό χρόνια (γράφημα), κατέστη δυνατή αποκλειστικά και μόνο λόγω της ύπαρξης φθηνών ορυκτών καυσίμων – καθώς επίσης επειδή οι άνθρωποι εργαζόντουσαν πάρα πολύ, παρείχαν δηλαδή μεγάλες ποσότητες της δικής τους «φυσικής ενέργειας», στην καλλιέργεια της γης.

  .

Η ανάπτυξη του πληθυσμού, με έμφαση τη περίοδο των τελευταίων 250 ετών, όταν η τεχνολογία επέτρεψε τη χρήση ορυκτών.

Η ανάπτυξη του πληθυσμού, με έμφαση τη περίοδο των τελευταίων 250 ετών, όταν η τεχνολογία επέτρεψε τη χρήση ορυκτών καυσίμων (μπλε κάθετη στήλη).

 .

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.