Κάτι ανάλογο συνέβη και στον κόλπο του Μεξικού, όταν πριν από τέσσερα χρόνια προκλήθηκε η μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή στην ιστορία, μετά το ατύχημα στην πλατφόρμα εξόρυξης της BP – όπου 800 εκ. λίτρα πετρελαίου πλημύρισαν τη θάλασσα.
Ειδικότερα, μετά το ατύχημα, δημιούργησαν το 2013 τα μολυσμένα με φώσφορο «φύκη» (Algae, εμβρυόφυτα) μία θανατηφόρα ζώνη, η οποία ήταν τόσο μεγάλη, όσο η πόλη του New Jersey – γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, εν όψει των σχεδίων εκμετάλλευσης του ενδεχομένου υποθαλασσίου πλούτου της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Συνεχίζοντας, στη Βόρεια Αμερική (Η.Π.Α, και Καναδά) δεν δηλητηριάζονται μόνο το νερό και το έδαφος – μεταξύ άλλων, από τη νέα μέθοδο εξόρυξης ενέργειας από το σχιστόλιθο. Λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε αγωγούς μεταφοράς, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του Fracking, κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες τραίνα, φορτωμένα με πετρέλαιο, τα οποία διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.
Το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση φάνηκε το 2013 – όπου ένα τραίνο με 74 βαγόνια γεμάτα πετρέλαιο εκτροχιάστηκε στον Καναδά, πήρε φωτιά και κατέστρεψε στην κυριολεξία το κέντρο της πόλης, σκοτώνοντας 47 ανθρώπους. Οι εικόνες δε από το σημείο του ατυχήματος θυμίζουν κυριολεκτικά ένα πεδίο μάχης.
Ολοκληρώνοντας, ο αριθμός των κινούμενων αυτών βομβών, εντός των Η.Π.Α., καθώς επίσης από τον Καναδά προς αυτές, αυξάνεται με τεράστιους ρυθμούς – από 10.800 τραίνα το 2009 στα 40.000 το 2013 στις Η.Π.Α., με ανάλογη αύξηση και στον Καναδά.
.
Επίλογος
Δυστυχώς για όλους μας, το αμερικανικό σύνδρομο της αυτοκαταστροφικότητας είναι επικίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη και ειδικά για την Ευρώπη – τόσο σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αφού η υπερδύναμη προσπαθεί να εξάγει στην ήπειρο μας τις νέες μεθόδους εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, όσο και σε οικονομικό ή στρατιωτικό.
Αναλυτικότερα, η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, τις οποίες επέβαλλαν οι Η.Π.Α., απειλεί να εκτροχιάσει εντελώς τον ήδη χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ – καθώς επίσης να εντείνει τα προβλήματα του εξαιρετικά ασθενούς χρηματοπιστωτικού της συστήματος.
Η ανακοίνωση των αντιμέτρων εκ μέρους της Ρωσίας, κυρίως όσον αφορά τις εισαγωγές της, όπου κυριότερος προμηθευτής είναι η ΕΕ (γράφημα), θα βυθίσει την Ευρώπη στην ύφεση – ορισμένα δε κράτη της θα οδηγηθούν στην απόγνωση και στη χρεοκοπία.
.

Ρωσία και εμπόριο – το πρώτο γράφημα (αριστερά) φανερώνει την εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου της Ρωσίας και τα κύρια μέρη του. Πιο συγκεκριμένα, με μαύρα γράμματα αναγράφεται το έτος, ενώ παρουσιάζεται η εξέλιξη των εισαγωγών της χώρας για τα τρόφιμα (μπλε), χημικά (πράσινο) και μηχανήματα-εξοπλισμός (μοβ). Παράλληλα παρουσιάζεται και η εξέλιξη των εξαγωγών πρώτων υλών (κόκκινο, στο «θετικό» μέρος του ισοζυγίου). Η «πίτα» στα δεξιά, παρουσιάζει τις πηγές των εισαγωγών στη Ρωσία, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αναλογεί στην Ευρώπη (στοιχεία 2012).
.
Από την άλλη πλευρά, οι προβοκατόρικες μέθοδοι που χρησιμοποιεί η υπερδύναμη στην Ουκρανία, για να αναγκάσει την Ευρώπη να συμμετέχει σε έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, οι αντίστοιχες στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου (άρθρο), καθώς επίσης η ανακοίνωση πολεμικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν τον πλανήτη σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Η παγκόσμια παρουσία άλλωστε της υπερδύναμης είναι τέτοια (γράφημα), που θα μπορούσε να προκαλέσει μία ολοκληρωτική καταστροφή.
.

Η κατανομή αμερικανικών βάσεων σε όλο το κόσμο.
.
Ολοκληρώνοντας, οφείλουμε ίσως να υπενθυμίσουμε τη ρήση του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία το μόνο που γνώριζε ήταν πως δεν θα ακολουθούσε ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος – αφού ο τρίτος θα ήταν απόλυτα καταστροφικός.
.
