Η παγκόσμια τραγωδία – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η παγκόσμια τραγωδία

ΗΠΑ,-παγκόσμια-τραγωδία-και-αυτοκαταστροφή

Η αυτοκαταστροφική μανία της υπερδύναμης, όσον αφορά το νόμισμα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την πραγματική οικονομία, τη μεσαία τάξη και το περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές της προκλήσεις, οδηγεί τον πλανήτη στο χάος   

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Εκπλήσσεται και απορεί πραγματικά κανείς σχετικά με το γιατί η μεγαλύτερη υπερδύναμη που υπήρξε ποτέ στον πλανήτη, η πλουσιότερη και η δημοκρατικότερη συγκριτικά με το μέγεθος της, αυτοκαταστρέφεται με τέτοια μανία – με μία εγκληματική μεθοδικότητα που αφήνει κυριολεκτικά άφωνο τον οποιονδήποτε παρατηρητή της.

Ειδικότερα, αφού ξεκίνησε με την «κακοποίηση» του νομίσματος της, μετά το σοκ του Νίξον (1971) και την αποδέσμευση του δολαρίου από το χρυσό, συνέχισε με τον «αποδεκατισμό» των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων – εν πρώτοις των απλών εργαζομένων στην παραγωγή αγαθών και στις υπηρεσίες, σαν αποτέλεσμα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού που υιοθέτησε μετά τη δεκαετία του 1980.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί φαίνεται η στασιμότητα των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας τους – οπότε το συνεχές «άνοιγμα της ψαλίδας», το οποίο ουσιαστικά καλύφθηκε με έναν «άναρχο» δανεισμό των νοικοκυριών, επειδή ήθελαν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

 .

Παραγωγικότητα και πραγματικοί μισθοί

Παραγωγικότητα και πραγματικοί μισθοί – στο διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη της παραγωγικότητας στους βασικότερους τομείς (πορτοκαλί) σε σύγκριση με αυτήν των πραγματικών (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) μισθών από το 1970 (σημείο αναφοράς, 100) έως σήμερα.

 .

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι, ο νεοφιλελευθερισμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φιλελευθερισμό, σε περιβάλλον δημοκρατίας, ο οποίος είναι ασφαλώς το πλέον επιτυχημένο οικονομικό σύστημα στον πλανήτη, μέχρι σήμερα – ειδικά μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, ο οποίος θα είχε ενδεχομένως επιβιώσει, εάν διαρκούσε ακόμη δέκα χρόνια (έως την εποχή της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, η οποία ξεκίνησε μετά το 2000).

Περαιτέρω οι Η.Π.Α., με υποκινητή τις πολυεθνικές επιχειρήσεως και το χρηματοπιστωτικό κλάδο, επέβαλλαν το άνοιγμα των συνόρων – τη δεύτερη εποχή της παγκοσμιοποίησης δηλαδή, με αφετηρία το 1990. Μεταξύ άλλων, «μεταφέρθηκε» η παραγωγή των καταναλωτικών κυρίως προϊόντων στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, οπότε τα εμπορικά πλεονάσματα – με αποτέλεσμα να κλιμακωθούν σταδιακά τα αμερικανικά ελλείμματα και τα δημόσια χρέη, καθώς επίσης να αυξηθούν ραγδαία οι μισθολογικές πιέσεις στους εργαζομένους.

Αμέσως μετά απελευθερώθηκε το χρηματοπιστωτικό τέρας από τα δεσμά του (κατάργηση του νόμου Glass-Steagall, δημιουργία τραπεζικών προϊόντων μαζικής καταστροφής, με τη βοήθεια των παραγώγων κλπ.), μεσολάβησε το σπάσιμο της φούσκας του διαδικτύου (2000), «ισοπεδώθηκαν» τα βασικά επιτόκια και αυξήθηκαν οι ατιμώρητες απάτες των τραπεζών – με τελική έκβαση την απάτη της Lehman Brothers και τη χρεοκοπία της, η οποία «πυροδότησε» τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Έκτοτε κλιμακώθηκε η «γενοκτονία» της μεσαίας τάξης, μεταξύ άλλων με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και της ανεύθυνης νομισματικής επέκτασης της Fed (QE) – η οποία, σε συνδυασμό με τις χειραγωγημένες στατιστικές που κρύβουν το πραγματικό μέγεθος του πληθωρισμού, εκμηδενίζει σταδιακά τα εισοδήματα του 99% του πληθυσμού της χώρας.

Μετά την εγκληματική «αποδόμηση» λοιπόν του εθνικού νομίσματος, του δημοκρατικού φιλελευθερισμού, των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, της πραγματικής οικονομίας, του Κράτους Δικαίου, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς επίσης της μεσαίας τάξης, αυτό που υποθέτει κανείς πως έχει ακόμη απομείνει ανέπαφο είναι το περιβάλλον  – κάτι που όμως έχει πάψει επίσης να ισχύει.

.

Η περιβαλλοντική καταστροφή

Τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα τεκμηριώνουν δυστυχώς το ότι, η υπερδύναμη αυτοκαταστρέφεται και στον τομέα αυτό – αφού κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό το «οικοσύστημα» που συντηρεί 315 εκατομμύρια ανθρώπους στη ζωή.

Ειδικότερα, σε μία πόλη του Οχάιο (Τολέδο), απαγορεύθηκε η χρήση του πόσιμου νερού σε 500.000 ανθρώπους για ορισμένες ημέρες – επειδή οι «Μεγάλες Λίμνες» (λίμνη Ήρι), από όπου τροφοδοτούνται με νερό η βιομηχανία και η πόλη, είχαν προσβληθεί από μία θανατηφόρο «επιδημία». Η αιτία ήταν η μεταφορά φωσφόρου μέσω των ποταμών στις λίμνες, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεραστίου μεγέθους «φύκη» (εικόνα), τα οποία μόλυναν με τα δηλητήρια τους το πόσιμο νερό.

 .

Λίμνη-εριέ

Τα φύκη που αναπτύχθηκαν στις Μεγάλες λίμνες, όπως φαίνεται από την αλλοίωση του χρώματος του νερού.

 .

Η υπερθέρμανση του κλίματος, καθώς επίσης τα πολύ ζεστά καλοκαίρια, εντείνουν σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο – ενώ το πρόβλημα αφορά 11 εκ. ανθρώπους, οι οποίοι ζουν γύρω από τη λίμνη Ήρι, επεκτεινόμενο όπως μία επιδημία σε ολόκληρες τις Η.Π.Α. Από τη Μινεσότα λοιπόν μέχρι τη Νεμπράσκα και την Καλιφόρνια, μία σειρά σημαντικών «αποθηκών πόσιμου νερού», μεταβάλλονται σε επικίνδυνους για την υγεία υπονόμους.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!