Κέντρα εξουσίας – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Κέντρα εξουσίας

Η αμερικανική πρωτοκαθεδρία

Οι Η.Π.Α. κυριαρχούν στην παγκόσμια παραγωγή, καθώς επίσης στο εμπόριο με σύγχρονα «πολιτιστικά αγαθά» – έχοντας σχεδόν τετραπλασιάσει τις συναλλαγές τους με τα συγκεκριμένα προϊόντα, εντός των τελευταίων δεκαετιών, με συνεχώς ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, πάνω από το 50% των πενήντα μεγαλύτερων παραγωγών οπτικοακουστικών προϊόντων διεθνώς ευρίσκονται στις Η.Π.Α. – ενώ το 85% των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών στον πλανήτη, γυρίζονται στο Hollywood. Οι «οπτικοακουστικές παραγωγές» ξεπέρασαν σε εξαγωγές για πρώτη φορά τα κλασσικά αμερικανικά εξαγωγικά προϊόντα (αυτοκίνητα, φορτηγά, γεωργικά είδη κλπ.) το 1996 – ενώ στην κορυφή ευρίσκονται όμιλοι, όπως η AOL-Time Warner, η Disney, καθώς επίσης η News Corporation.

Ταυτόχρονα οι Η.Π.Α. κυριαρχούν σε εκείνες τις τεχνολογίες, οι οποίες ευρίσκονται πίσω από την προώθηση των «πολιτιστικών προϊόντων» – κυρίως στο διαδίκτυο και στη δορυφορική τηλεόραση. Από τις 15 μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες, οι 13 είναι αμερικανικές, ενώ η 14η βρετανική – με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατέχουν το 65% περίπου του παγκοσμίου εμπορίου της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθώς επίσης το 75% του λογισμικού.

Μόλις έξι «μιντιακοί» όμιλοι κυριαρχούν σχεδόν μονοπωλιακά την παγκόσμια αγορά – η AOL Time Warner, η Disney, η Vivendi, η Viacom, η Bertelsmann και η News Corporation. Εδώ πρόκειται προφανώς για έναν τεράστιο μηχανισμό «πλύσης εγκεφάλου» και επιβολής μίας παγκόσμιας κουλτούρας, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

.

Τα συστημικά ρίσκα

Είναι προφανές πως η παγκοσμιοποίηση, ειδικά λόγω του ρυθμού, με τον οποίο επιβλήθηκε στον πλανήτη, έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα «συστημικά ρίσκα» – αυτά δηλαδή που προκαλούνται από τυχόν βλάβες, σε ένα σημείο του συστήματος.

Αναλυτικότερα, στο παρελθόν τα μη δικτυωμένα μεταξύ τους κράτη, δεν ήταν τόσο «επιρρεπή», σε αυτά που συνέβαιναν σε κάποια άλλα – κάτι που δεν συμβαίνει πλέον σήμερα, όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατη αμερικανική κρίση, η οποία «μόλυνε» ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βέβαια προέρχεται από την σύνδεση όλων σχεδόν των κρατών, με την «καρδιά» του σημερινού παγκοσμίου συστήματος: με τις Η.Π.Α. Στα πλαίσια αυτά, οτιδήποτε συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο τον πλανήτη – γεγονός που συμπεραίνεται και από τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία κινούνται στο ρυθμό της Fed και της Wall Street.

Ουσιαστικά λοιπόν για τις Η.Π.Α. ισχύει αυτό που έχουμε διαπιστώσει και με τις μεγάλες τράπεζες – σε μία φράση, «Πολύ μεγάλες για να αποτύχουν, πολύ μεγάλες για να φυλακιστούν» (Too big to fail, too big to jail).

.

Συμπέρασμα

Η παγκοσμιοποίηση, στη σημερινή της μορφή, ωφέλησε σίγουρα κάποιες χώρες, όπως η Κίνα, καθώς επίσης τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες – οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, με παγκόσμια προϊόντα, επιβάλλοντας τους όρους τους με οργανισμούς, όπως ο ΠΟΕ (WTO), με συμβάσεις, όπως η TTIP, ή με συνδίκους πτώχευσης, όπως το ΔΝΤ.

Για την πλειοψηφία όμως των Πολιτών των αναπτυγμένων οικονομιών ήταν και είναι καταστροφική – κυρίως επειδή έχουν πλέον εκτεθεί σε έναν απίστευτο μισθολογικό ανταγωνισμό με τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, ο οποίος οδηγεί παράλληλα στην κατάρρευση του κοινωνικού τους κράτους.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η ανεργία, η ανασφάλεια, καθώς επίσης η μείωση του βιοτικού τους επιπέδου θεωρούνται κάτι περισσότερο από βέβαιες – επί πλέον, οι οικονομικές κρίσεις, η αναβίωση των αυταρχικών καθεστώτων, οι κοινωνικές αναταραχές. καθώς επίσης οι διακρατικές συγκρούσεις.

Η κατάσταση φυσικά μπορεί να ανατραπεί. Προϋποθέτει όμως σίγουρα τον περιορισμό της δεύτερης παγκοσμιοποίησης, πριν οδηγηθούμε στα ίχνη της πρώτης – η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και τελείωσε μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους, με μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο μεσοδιάστημα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!