Κέντρα εξουσίας – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Κέντρα εξουσίας

Ευρώπη και δημοκρατία

Οι περιοχές, από τις οποίες προωθείται η παγκοσμιοποίηση εκ μέρους της ελίτ – η οποία γνωρίζει πως έχει έλθει το τέλος του «δημοκρατικού» νεοφιλελευθερισμού που επέβαλλε τη δεκαετία του ’80, οπότε θεωρεί πως πρέπει να τον διαδεχθεί ο ολοκληρωτισμός.   

 (To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Η Ευρώπη κινδυνεύει όσο ίσως καμία άλλη ήπειρος από εκείνα τα «κέντρα αποφάσεων», τα οποία προωθούν με συνεχώς μεγαλύτερη «μανία» την παγκοσμιοποίηση – προς όφελος φυσικά της ελίτ και εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων. Τα «κέντρα» αυτά τοποθετούνται από τους ειδήμονες (πηγή: DWN), στις εξής πόλεις και χώρες, στις οποίες ευρίσκονται: Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βερολίνο και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ), Βρυξέλλες (ΕΕ, Ευρωζώνη), Πεκίνο και Σαγκάη.

Οι πολυεθνικές, καθώς επίσης οι οργανώσεις της βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού κλάδου, εγκατεστημένες στα παραπάνω «κέντρα εξουσίας», χρηματοδοτούν και ελέγχουν σχεδόν απόλυτα την Πολιτική – έτσι ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα τους. Φυσικά, τόσο το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών οικονομολόγων, όσο και αρκετοί δημοσιογράφοι «στρατευμένων» ΜΜΕ, προσφέρουν έναντι αμοιβής, υλικής ή άλλου είδους, τις υπηρεσίες τους στους κυρίαρχους του σύμπαντος.

Προφανώς δε όλοι μαζί προωθούν την παγκοσμιοποίηση, την οποία θεωρούν ως τη μοναδική σανίδα σωτηρίας τους – αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι, η αχόρταγη «απορρόφηση» του παγκόσμιου πλούτου εκ μέρους τους, την οποία δεν έχουν καν την ικανότητα, την εξυπνάδα ή την διορατικότητα να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό, οδηγεί το δήθεν δημοκρατικό νεοφιλελευθερισμό που επέβαλλαν, στον οριστικό του θάνατο (άρθρο).

Επειδή τώρα η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δεν μπορεί να ανθήσει ή να επικρατήσει σε υπερβολικά μεγάλες χώρες ή περιοχές, στόχος τους είναι η κατάργηση των συνόρων – η οποία καθιστά σχεδόν υποχρεωτική τη διακυβέρνηση, μέσω δικτατορικών καθεστώτων (ανάλυση).

Στα πλαίσια αυτά αυξάνονται συνεχώς οι εξαγωγές με μεγαλύτερο ρυθμό (γράφημα), από ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ – έτσι ώστε οι χώρες να γίνονται όλο και λιγότερο αυτάρκεις, οπότε όλο και περισσότερο εξαρτημένες μεταξύ τους. Η εξάρτηση αυτή δε τις υποχρεώνει να ανοίγουν τα σύνορα τους, οπότε να ενισχύουν την παγκοσμιοποίηση – με φωτεινή εξαίρεση την Ινδία, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει την παγκόσμια εμπορική συμφωνία, στα πλαίσια του ομώνυμου (WTO) διεθνούς οργανισμού (κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, στην εικοσαετή λειτουργία του WTO).

 .

Κόσμος - η εξέλιξη των εξαγωγών (μπλε) και του ΑΕΠ αντίστοιχα (κόκκινο).

Κόσμος – η εξέλιξη των εξαγωγών (μπλε) και του ΑΕΠ αντίστοιχα (κόκκινο).

 .

Η αιτία της άρνησης της Ινδίας είναι η προϋπόθεση που έθεσε και η οποία δεν έγινε αποδεκτή – η διατήρηση δηλαδή των επιδοτήσεων που προσφέρει στους Πολίτες της, αναφορικά με τα είδη βασικής διατροφής τους. Η νέα κυβέρνηση της χώρας φαίνεται πως είναι η μοναδική διεθνώς που ενδιαφέρεται έμπρακτα για τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους – ενώ σχεδόν όλες οι άλλες κυβερνήσεις υπηρετούν την ελίτ.

Συνεχίζοντας, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο σε χώρες με χαμηλό μισθολογικό κόστος, με ανύπαρκτα κοινωνικά συστήματα, καθώς επίσης με αδύναμα συνδικαλιστικά κινήματα – συνήθως δε σε κράτη με ολοκληρωτικά πολιτικά καθεστώτα όπως, για παράδειγμα, στη  Κίνα

Η τάση αυτή δεν παρατηρείται βέβαια μόνο διεθνώς, αλλά και εντός της Ευρώπης, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί – σε χώρες δηλαδή, στις οποίες «προτάσσεται» η ανταγωνιστικότητα, η οποία ουσιαστικά «υποδηλώνει» αυξημένη παραγωγικότητα των εργαζομένων, με συγκριτικά χαμηλούς μισθούς.

 .

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 2014 σε σύγκριση με το 2010 (Zypern = Κύπρος).

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 2014 σε σύγκριση με το 2010 (Zypern = Κύπρος).

 .

Στο προηγούμενο γράφημα, με αρνητικά νούμερα, καθώς επίσης με κόκκινες στήλες είναι  εκείνες οι χώρες, στις οποίες μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή (Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία), ενώ με μπλε αυτές που αυξάνεται (Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Εσθονία). Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε πως ασφαλώς θα επρόκειτο για «μυθοπλασία», εάν ισχυριζόμαστε πως η Ελλάδα έχει αναπτυξιακές προοπτικές – με βάση τις παγκόσμιες, καθώς επίσης τις (ενδο)ευρωπαϊκές εξελίξεις.

To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!