Η φούσκα και ο υπερπληθωρισμός – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η φούσκα και ο υπερπληθωρισμός

Φυσικά οι αγορές προεξοφλούν τις κινήσεις οπότε, η αφετηρία θα είναι η πεποίθηση τους, σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed – ενώ ο κρίσιμος χρόνος είναι ο Οκτώβρης, όπου λήγει το 3ο πακέτο (QE 3). Φυσικά τα «ομόλογα υψηλού κινδύνου» (Junk Bonds), έχουν ήδη αντιδράσει και μας δείχνουν το «τι μέλει γενέσθαι» – κρίνοντας από τις κινήσεις τους των τελευταίων μηνών.

 .

 Η εξέλιξη του S&P 500 και των High Yield Bonds

Η εξέλιξη του S&P 500 και των High Yield Bonds (των ομολόγων υψηλών αποδόσεων – ομόλογα υψηλού κινδύνου).

 .

Βέβαια, θα μπορούσε να προηγηθεί ένα άλλο γεγονός – όπως η χρεοκοπία της Ιαπωνίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή στην Πολωνία, επίθεση της ISIS στην Τουρκία ή κάτι ανάλογο. Εν τούτοις, οφείλει κανείς να επικεντρώνεται σε αυτά που μπορούν να προβλεφθούν με μία σχετική ασφάλεια – αφήνοντας τα υπόλοιπα.

Ολοκληρώνοντας, εάν η Fed συνεχίσει να «φουσκώνει» τις αγορές με νέα χρήματα, συνεπικουρούμενη ενδεχομένως από την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τότε φυσικά η φούσκα δεν θα σπάσει – αντίθετα, θα εκτοξευθούν οι δείκτες των χρηματιστηρίων, παράλληλα με τον υπερπληθωρισμό, στα ύψη – όπως φαίνεται από το παράδειγμα της Αργεντινής που ακολουθεί.

Η πολιτική πάντως της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. μοιάζει πάρα πολύ με τη διεθνή πολιτική της κυβέρνησης της υπερδύναμης – η οποία απεικονίζεται πολύ παραστατικά, στην καρικατούρα αμερικανικού περιοδικού που ακολουθεί.

 .

 ΗΠΑ-και-Ισραήλ

 .

Ας ελπίζουμε βέβαια πως δεν θα συνεχιστεί, αφού σε τελική ανάλυση θα ζημιώσει πολύ περισσότερο τους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες, από ότι τον υπόλοιπο πλανήτη.

.

Η αλήθεια πίσω από την άρνηση πληρωμής της Αργεντινής

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να πληρώσει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ακόμη και αν το ήθελε – επειδή διαφορετικά θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου (άρθρο). Η υποτίμηση της δε, σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από την S&P, λόγω της μη εμπρόθεσμης καταβολής τόκων 539 εκ. $ επί των αναδιαρθρωμένων ομολόγων ύψους 13 δις $, ήταν γνωστή στην ηγέτιδα της.

Ο υπουργός οικονομικών βέβαια της χώρας, μετά την πλήρη αποτυχία των συζητήσεων που αφορούν την παραπάνω «αθέτηση πληρωμών», χαρακτήρισε την ομάδα των πιστωτών ως «ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια» – τονίζοντας πως δεν θα διαπραγματευθεί, υπό καθεστώς στυγνού εκβιασμού.

Εν τούτοις, κατά την άποψη μας, το πρόβλημα της Αργεντινής δεν είναι αυτό, για το οποίο θέλει να μας πείσει ο υπουργός της – ακόμη περισσότερο, χρησιμοποιεί πιθανότατα το συγκεκριμένο «σόου» για να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, τα οποία είναι τεράστια. Ένα από αυτά είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε έναν φονικό υπερπληθωρισμό – καταστρέφοντας εντελώς το εθνικό της νόμισμα.

Όπως γνωρίζουμε δε από τον Keynes, το μεγαλύτερο οικονομικό κακό που μπορεί να πλήξει ένα κράτος, είναι η καταστροφή του νομίσματος του – η οποία συνήθως ακολουθείται από τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις.

Περαιτέρω, η έντονα ανοδική πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη της Αργεντινής (γράφημα), τεκμηριώνει τους κινδύνους υπερπληθωρισμού – αφού συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τις Η.Π.Α., με την έννοια πως η κυβέρνηση της Αργεντινής τυπώνει συνεχώς νέα χρήματα (άρα αυξάνεται έμμεσα ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας), με αποτέλεσμα να αδυνατίζει διαρκώς η ισοτιμία του νομίσματος.

.

Η εξέλιξη του χρηματιστηριακού δείκτης της Αργεντινής.

Η εξέλιξη του χρηματιστηριακού δείκτη της Αργεντινής.

 .


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!