Η φούσκα και ο υπερπληθωρισμός – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η φούσκα και ο υπερπληθωρισμός

Φυσικά οι αγορές προεξοφλούν τις κινήσεις οπότε, η αφετηρία θα είναι η πεποίθηση τους, σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed – ενώ ο κρίσιμος χρόνος είναι ο Οκτώβρης, όπου λήγει το 3ο πακέτο (QE 3). Φυσικά τα «ομόλογα υψηλού κινδύνου» (Junk Bonds), έχουν ήδη αντιδράσει και μας δείχνουν το «τι μέλει γενέσθαι» – κρίνοντας από τις κινήσεις τους των τελευταίων μηνών.

 .

 Η εξέλιξη του S&P 500 και των High Yield Bonds

Η εξέλιξη του S&P 500 και των High Yield Bonds (των ομολόγων υψηλών αποδόσεων – ομόλογα υψηλού κινδύνου).

 .

Βέβαια, θα μπορούσε να προηγηθεί ένα άλλο γεγονός – όπως η χρεοκοπία της Ιαπωνίας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή στην Πολωνία, επίθεση της ISIS στην Τουρκία ή κάτι ανάλογο. Εν τούτοις, οφείλει κανείς να επικεντρώνεται σε αυτά που μπορούν να προβλεφθούν με μία σχετική ασφάλεια – αφήνοντας τα υπόλοιπα.

Ολοκληρώνοντας, εάν η Fed συνεχίσει να «φουσκώνει» τις αγορές με νέα χρήματα, συνεπικουρούμενη ενδεχομένως από την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, τότε φυσικά η φούσκα δεν θα σπάσει – αντίθετα, θα εκτοξευθούν οι δείκτες των χρηματιστηρίων, παράλληλα με τον υπερπληθωρισμό, στα ύψη – όπως φαίνεται από το παράδειγμα της Αργεντινής που ακολουθεί.

Η πολιτική πάντως της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. μοιάζει πάρα πολύ με τη διεθνή πολιτική της κυβέρνησης της υπερδύναμης – η οποία απεικονίζεται πολύ παραστατικά, στην καρικατούρα αμερικανικού περιοδικού που ακολουθεί.

 .

 ΗΠΑ-και-Ισραήλ

 .

Ας ελπίζουμε βέβαια πως δεν θα συνεχιστεί, αφού σε τελική ανάλυση θα ζημιώσει πολύ περισσότερο τους ίδιους τους Αμερικανούς πολίτες, από ότι τον υπόλοιπο πλανήτη.

.

Η αλήθεια πίσω από την άρνηση πληρωμής της Αργεντινής

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η Αργεντινή δεν θα μπορούσε να πληρώσει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ακόμη και αν το ήθελε – επειδή διαφορετικά θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου (άρθρο). Η υποτίμηση της δε, σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από την S&P, λόγω της μη εμπρόθεσμης καταβολής τόκων 539 εκ. $ επί των αναδιαρθρωμένων ομολόγων ύψους 13 δις $, ήταν γνωστή στην ηγέτιδα της.

Ο υπουργός οικονομικών βέβαια της χώρας, μετά την πλήρη αποτυχία των συζητήσεων που αφορούν την παραπάνω «αθέτηση πληρωμών», χαρακτήρισε την ομάδα των πιστωτών ως «ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια» – τονίζοντας πως δεν θα διαπραγματευθεί, υπό καθεστώς στυγνού εκβιασμού.

Εν τούτοις, κατά την άποψη μας, το πρόβλημα της Αργεντινής δεν είναι αυτό, για το οποίο θέλει να μας πείσει ο υπουργός της – ακόμη περισσότερο, χρησιμοποιεί πιθανότατα το συγκεκριμένο «σόου» για να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, τα οποία είναι τεράστια. Ένα από αυτά είναι ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε έναν φονικό υπερπληθωρισμό – καταστρέφοντας εντελώς το εθνικό της νόμισμα.

Όπως γνωρίζουμε δε από τον Keynes, το μεγαλύτερο οικονομικό κακό που μπορεί να πλήξει ένα κράτος, είναι η καταστροφή του νομίσματος του – η οποία συνήθως ακολουθείται από τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις.

Περαιτέρω, η έντονα ανοδική πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη της Αργεντινής (γράφημα), τεκμηριώνει τους κινδύνους υπερπληθωρισμού – αφού συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τις Η.Π.Α., με την έννοια πως η κυβέρνηση της Αργεντινής τυπώνει συνεχώς νέα χρήματα (άρα αυξάνεται έμμεσα ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας), με αποτέλεσμα να αδυνατίζει διαρκώς η ισοτιμία του νομίσματος.

.

Η εξέλιξη του χρηματιστηριακού δείκτης της Αργεντινής.

Η εξέλιξη του χρηματιστηριακού δείκτη της Αργεντινής.

 .


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!